to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το διαπολιτισμικό συνέδριο, οι πρόσφυγες, το ακτοπλοϊκό και μια έκκληση στους νέους γιατρούς από την δήμαρχο της Τήλου

Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά μιλάει Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου με αφορμή το διήμερο διαπολιτισμικό συνέδριο καθώς και την παρουσία της στην εκδήλωση «Solidacities – Πόλεις της Αλληλεγγύης» που οργάνωσαν βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Παράλληλα, κάνει έκκληση στους νέους γιατρούς να ενδιαφερθούν για την θέση που έχει, για τέταρτη φορά, προκηρύξει το υπουργείο.


Το διαπολιτισμικό συνέδριο που οργανώνει ο Δήμος Τήλου, 5 & 6 Νοεμβρίου, στοχεύει στο να γνωρίσει το κοινό τα διαφορετικά στοιχεία, τις αρχές και πρακτικές του Ισλάμ αλλά και «για να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή συνύπαρξη τους με το ντόπιο πληθυσμού του νησιού».
«Πρέπει να κατανοήσουμε πώς αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν εμάς, να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον…Προσπαθούμε να κάνουμε πολλές σχετικές δράσεις, μια από αυτές είναι το διαπολιτισμικό συνέδριο» εξηγεί η δήμαρχος κα. Καμμά.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ο καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεράσιμος Μακρής, θα ασχοληθεί με τα παραπάνω για την κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, ιδιαιτεροτήτων, τα νέα στοιχεία στα οποία εκτίθενται τόσο οι Ευρωπαίοι λόγω του προσφυγικού ζητήματος όσο και οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Την επομένη, η κοινωνική λειτουργός και οικογενειακή σύμβουλος Παρασκευή Χαμπερίδου, θα μιλήσει με θέμα: «Κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία, τα χαρακτηριστικά της, θύματα και θύτες, τρόποι προστασίας και θεραπείας».
Το κοινό θα είναι μικτό (φιλοξενούμενοι πρόσφυγες-ντόπιοι) και γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχει διερμηνέας.

Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας του νησιού; ρωτάμε τη δήμαρχο.
«Αυτή την στιγμή έχουν μείνει πέντε οικογένειες με πέντε-έξι άτομα η καθεμιά. Η φέρουσα ικανότητα των δομών μας είναι για δέκα οικογένειες, έξι ατόμων η κάθε μία. Υπάρχει καθηγήτρια που διδάσκει αγγλικά στα προσφυγόπουλα και στους ενήλικες, διδάσκονται και ελληνικά, υπάρχει κοινωνική λειτουργός, υπάρχει δηλαδή  μια οργανωμένη δομή που βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους να ενταχθούν. Από τον Μάρτιο και έπειτα, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσοι έρχονται είναι εκείνοι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους εντάξουμε και να τους κάνουμε παραγωγικές μονάδες, να εργαστούν. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, όπως να τους βγάλουμε ΑΜΚΑ , αριθμό μητρώου στο ΙΚΑ , ΑΦΜ κλπ.».

Όσο αφορά στην παρουσία της στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση «Solidacities – Πόλεις της Αλληλεγγύης», η κα. Καμμά τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων και στις οργανώσεις των κοινωνιών. 

«Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων, και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν. Αυτοί που έρχονται πρώτοι αντιμέτωποι, είναι οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες οι οποίες όμως δυστυχώς δεν στηρίζονται ούτε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, αλλά ούτε και από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 100%, και αυτό ήταν το συμπέρασμα που βγήκε» τονίζει η δήμαρχος.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι τόσο δύσκολο να ‘απορροφηθούν’ οι πρόσφυγες αν κάθε κοινωνία το πράξει με έναν αριθμό που της αντιστοιχεί.Μην ξεχνάμε ότι το Καμίνο της Ιταλίας ήταν ένα χωριό με 200 κατοίκους, τα σχολεία είχαν κλείσει. Πλέον, με τη διαμονή προσφύγων, τα σχολεία άνοιξαν και το ΑΕΠ τους έχει ανέβει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Τήλο. Με το πρόγραμμα που δουλεύουμε στο κέντρο φιλοξενίας, είναι η πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό που το νηπιαγωγείο και ο βρεφονηπιακός σταθμός έχουν είκοσι παιδιά».

Για το ακτοπλοϊκό και τις προγραμματικές συμβάσεις στο νέο σχεδιασμό του Υπουργείου για το ακτοπλοϊκό:
«Είναι ένα θέμα που η αυτοδιοίκηση των μικρών νησιών το κυνηγάει και το προσπαθεί πολλά χρόνια. Αυτή την φορά φαίνεται να προχωράει προς υλοποίηση, παρόλο που υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν όμως καμία βάση.  Μιλάμε για μικρά νησιά τα οποία δεν είναι ‘ελκυστικά’ για επένδυση από τα ιδιωτικά κεφάλαια, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, ναι μεν, ο σκοπός τους είναι να αυξήσουν το κέρδος, αλλά σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να εξυπηρετήσει τους δημότες της και πάνω σ’ αυτό παλεύουμε. Δεν έχουμε καμία ιδιοτέλεια, δουλεύουμε για τον τόπο μας και όλα αυτά τα οποία ακούγονται, γράφονται και ψιθυρίζονται, είναι πέρα για πέρα ανυπόστατα».

Έκκληση στους νέους γιατρούς 
"Είναι η τέταρτη φορά που το Υπουργείο Υγείας βγάζει στον αέρα την προκήρυξη για θέση αγροτικού ιατρού, με έξτρα επιδόματα (και του Υπουργείου και της Περιφέρειας), και δεν έχει βρεθεί ακόμη γιατρός που να θέλει και να μπορεί να προσφέρει στο  νησί.
Αυτή την Παρασκευή όμως, οι Γιατροί του Κόσμου παίρνουν το πρόγραμμα από την Τήλο και το πάνε αλλού, εμείς θα μείνουμε πάλι χωρίς γιατρό και επικρατεί πολύ μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους… Για αυτό κάνω έκκληση στους νέους γιατρούς, να ενδιαφερθούν, να μη φοβηθούν. Η Τήλος είναι υπέροχο νησί, με πολύ φιλόξενους ανθρώπους και σίγουρα θα περάσουν καλά» τονίζει η κα. Καμμά. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)