to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 26.02.2021

Πολιτική

Ο Κουφοντίνας ζήτησε από την οικογένειά του να μην αποδεκτεί ανάνηψη αν χάσει τις αισθήσεις του

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διέκοψε την αντιβίωση που του χορηγείτο, που ήταν και η μοναδική πρόσληψη υγρού που ελάμβανε τις τελευταίες μέρες - «Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το πρωί της Παρασκευής οι πλέον των 1.000 δικηγόροι και νομικοί που υπογράφουν την «έκκληση για τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα».


«Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας», τονίζει η Πρωτοβουλία των 1.000+ νομικών και δικηγόρων, μια διαπίστωση που ηχεί εκκωφαντικά ως ύστατη προειδοποίηση προς την σιωπούσα κυβέρνηση, καθώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 51η ημέρα απεργίας πείνας, νοσηλευόμενος στην εντατική του νοσοκομείου της Λαμίας. Ο γιατρός του ΕΣΥ, Θοδωρής Σδούκος, επισήμανε, χθες, Πέμπτη 25/2, πως τα επόμενα δύο 24ωρα είναι «εξαιρετικά κρίσιμα» για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε οριακό σημείο είναι η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και σχεδόν 50 ημέρες.

Σήμερα, Παρασκευή, επιτράπηκε επισκεπτήριο στην οικογένεια του απεργού πείνας και δίψας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, δήλωσε στους δικούς του ότι δεν θέλει να γίνει ανάνηψη αν χάσει την επικοινωνία με το περιβάλλον και θέλει να τους δεσμεύσει να μην την αποδεχτούν. 

Ήδη ο απεργός διέκοψε την αντιβίωση που του χορηγείτο, που ήταν και η μοναδική πρόσληψη υγρού που ελάμβανε τις τελευταίες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει ένα μαζικό κίνημα με εκκλήσεις πολιτών, δικηγόρων, κομμάτων, οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου ο Δημήτρης Κουφοντίνας να μην γίνει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να κωφεύει.

«Τυχόν θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα συνιστά άτυπη επιβολή θανατικής ποινής»

Η Πρωτοβουλία των 1.000+ νομικών και δικηγόρων που υπογράφουν τη σχετική έκκληση συνοψίζει στην ανακοίνωσή της το πρωί της Παρασκευής:

«Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας. Ως δικηγόροι και νομικοί επιστήμονες, κινητοποιηθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής ενός κρατούμενου αμετάκλητα καταδικασμένου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, που διεκδικεί με το σώμα του ένα νόμιμο και εύλογο αίτημα, σχετιζόμενο αποκλειστικά με την έκτιση της ποινής του. Το ίδιο έπραξε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κόμματα, ενώσεις, φορείς, προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες για να απευθυνθούν στην ανώτατη πολιτειακή παράγοντα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που ως τέως δικαστική λειτουργός αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη σημασία του κράτους δικαίου».

«Δεν έχουν μείνει άλλα πράγματα να κάνουμε» - Συγκέντρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Συντάγματος

Και η Πρωτοβουλία επισημαίνει:

«Δεν έχουν μείνει άλλα πράγματα να κάνουμε. Όταν οι θεσμοί δεν εισακούουν την φωνή της κοινωνίας και της κοινής λογικής, οι πολίτες πρέπει να βρουν τρόπο να ακουστούν. Τυχόν θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα συνιστά μια άτυπη επιβολή θανατικής ποινής, που για τελευταία φορά εφαρμόστηκε σ' αυτή τη χώρα το 1972 επί δικτατορικού καθεστώτος. Μ' αυτή την εφιαλτική σκέψη και συμμετέχοντας σε κάθε άλλη καλούμενη μαζική διαμαρτυρία, οι 1000+ δικηγόροι και νομικοί που υπογράφουμε την “Έκκληση” θα βρεθούμε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 12μ, στην πλατεία Συντάγματος. Και από εκεί, μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας που το επιθυμούν, θα απευθυνθούμε την ύστατη ώρα προς την πολιτική και πολιτειακή εξουσία. Γιατί αυτό το αίμα θα πέσει πάνω στα κεφάλια όλων μας».

Αντιπροσωπεία δικηγόρων ενημέρωσε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, αντιπροσωπεία δικηγόρων, αποτελούμενη από τους Αλέκα Ζορμπαλά , Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη, Δημήτρη Σαραφιανό Δημήτρη και Θεόδωρο Συμεωνίδη επισκέφθηκε σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έθεσε υπόψη της την κρισιμότητα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την ενημέρωσε για τις τελευταίες νομικές και ιατρικές εξελίξεις.

Η αντιπροσωπεία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας την κρισιμότητα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την ενημέρωσε για τις τελευταίες νομικές και ιατρικές εξελίξεις. Η αντεισαγγελέας που δέχθηκε του 5 δικηγόρους, τους διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί το ζήτημα, έχοντας λάβει και τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΔΑ, και θα επιληφθεί. (διαβάστε αναλυτικά)

«Κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα»: Τι είπε την Πέμπτη ο γιατρός του ΕΣΥ, Θ. Ζδούκος

Σύμφωνα με τον γιατρό, που επισκέφτηκε την Πέμπτη τον Δημήτρη Κουφοντίνα, «ο απεργός παρουσιάζει βαριά απίσχανση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία άμφω, αίσθημα ζάλης και σημεία αφυδάτωσης. Η υπογλυκαιμία, συνοδευόμενη από επικείμενες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μπορεί να αποβεί ανά πάσα στιγμή μοιραία για το μυοκάρδιο και τον εγκέφαλο».

Ο ίδιος γνωστοποιεί πως είχε επικοινωνία με τον Δ. Κουφοντίνα και τον ενημέρωσε για το κύμα αλληλεγγύης προς το πρόσωπό του που έχει κατακλύσει αυτές τις ημέρες ολόκληρη τη χώρα και σημειώνει πως «μολονότι καταβεβλημένος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του».

Ο γιατρός αναφέρει πως τον προβληματίζουν «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και εκδικητικότητας, που πληθαίνουν από την περασμένη Παρασκευή». «Αναρωτιέμαι», λέει «αν αυτοί που τις κάνουν επιδιώκουν την επίσπευση του μοιραίου».

Τέλος ο Θ. Ζδούκος απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητά «να αρθούν στο ύψος της περίστασης», γιατί όπως εξηγεί «μια ζωή κερδισμένη είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε "πολιτικό κόστος"».

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δύο κικινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, Παρασκευή:  Στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 5:00 μ.μ., και στην Αθήνα, στα Προπύλαια, στις 6:00 μ.μ. - με την αστυνομία να κλείνει από τις 4.30 μ.μ. τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο». Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση της Τετάρτης 24/2 στα Προπύλαια χτυπήθηκε από την αστυνομία, με χρήση της αύρας, μόλις λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της πορείας, ενώ ακολούθησε και δεύτερη, στο Σύνταγμα με την αστυνομία να απευθύνει τελεσίγραφο να λήξει μέχρι τις 7 μ.μ. - η συγκέντρωση αυτή ολοκληρώθηκε με πορεία στη Σταδίου.

Δίκτυο: «Η κυβέρνηση οδηγεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα με πρωτοφανή εκδικητικότητα στο μοιραίο»

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπαίνει σήμερα στην 50η μέρα απεργίας πείνας. Η κυβέρνηση τον οδηγεί με πρωτοφανή εκδικητικότητα στο μοιραίο. Αγνοεί κυνικά δεκάδες χιλιάδες πολίτες που παρεμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας το αυτονόητο. Αγνοεί τις κινήσεις αλληλεγγύης και τις διαδηλώσεις πολιτών που διακινδυνεύουν να υποστούν βία, πρόστιμα και συλλήψεις, απαιτώντας ο απεργός πείνας να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Αγνοεί τις παρεμβάσεις κομμάτων, ευρωβουλευτών, πλήθους νομικών και δικαστικών, σημαντικών Ελλήνων και ξένων διανοουμένων. Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν λογοκρισία. Τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, με λιγοστές τιμητικές εξαιρέσεις, είτε σιωπούν είτε αποδομούν τον απεργό πείνας, που βρίσκεται μπροστά στο θάνατο», τονίζει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα σε σημερινή ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «Η αλληλεγγύη θα σπάσει το φρικαλέο φράγμα της κρατικής εκδικητικότητας] και καλώντας στις σημερινές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)