to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαμορφώνοντας τον οδικό χάρτη για το παρόν και το μέλλον

Στις 24 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου της Ηπείρου στα Γιάννενα. Ήταν το 5ο αναπτυξιακό συνέδριο πανελλαδικά, μια διαδικασία που συνεχίζεται και ήδη προσφέρει πολλή «ύλη» για πρώτες σκέψεις, συμπεράσματα και προβληματισμούς.


Στις 24 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου της Ηπείρου στα Γιάννενα. Ήταν το 5ο αναπτυξιακό συνέδριο πανελλαδικά, μια διαδικασία που συνεχίζεται και ήδη προσφέρει πολλή «ύλη» για πρώτες σκέψεις, συμπεράσματα και προβληματισμούς.

Η καινοτομία της συνδιοργάνωσης με τη Δευτεροβάθμια αιρετή Αυτοδιοίκηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων και η επιτόπια παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων όχι μόνο των «παραγωγικών» υπουργείων αλλά και αυτών της κοινωνικής πολιτικής έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

Απομόνωσε στην πράξη την προσπάθεια της αξιωματικής κυρίως αντιπολίτευσης να «απαγορεύσει» την παρουσία και ενεργό συμμετοχή ιδιαίτερα των αιρετών της Τ.Α. που ανήκουν στον ιδεολογικό και πολιτικό της χώρο. Στην Ήπειρο για παράδειγμα η παρουσία των φορέων ήταν καθολική και η ενεργός συμμετοχή πρωτοφανής.

Έδωσε ένα πολύ αξιόλογο υλικό τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με όλους του φορείς, αλλά και με πολίτες, όσο και, πολύ περισσότερο, στις θεματικές συζητήσεις με την παρουσία των υπουργών κατά την διάρκεια του διήμερου 23 και 24 Οκτωβρίου του 2017. Στην Ήπειρο εκατοντάδες φορείς και πολίτες συμμετείχαν σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία, που συνοδεύτηκε και από πολλές επισκέψεις υπουργών σε όλη την περιοχή.

Κινητοποίησε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνομιλήσουν, να σκεφτούν συλλογικά, να δράσουν τοπικά και να αναμετρηθούν με κρίσιμα ερωτήματα για την ανάπτυξη στην περιοχή τους, στις συγκεκριμένες συνθήκες των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών και της επιτροπείας. Οι οργανώσεις μας στην Ήπειρο βίωσαν σε μεγάλο βαθμό, μια πραγματική αναβάπτιση του κρίσιμου ρόλου τους, αν και μένουν πολλά ακόμη να γίνουν.

Υπάρχουν άραγε αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία για την Ήπειρο, αυτόν τον πανέμορφο και σκληρό τόπο, που παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης; Αναμφίβολα ναι.

Πρώτα απ’ όλα στην απόκτηση μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου, απολογισμού, δεσμεύσεων και συμμετοχής. Όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν φιάσκο, παρωδία η φιέστα τα αναπτυξιακά συνέδρια έκαναν τεράστιο λάθος, για να το πω ήπια.

Δεύτερον, για την Ήπειρο υπάρχουν πλέον δεσμεύσεις για πολύ συγκεκριμένα βήματα, που μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερα στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά στον τομέα της Παιδείας προχωράει η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα, ιδρύονται τρεις κατευθύνσεις διετών επαγγελματικών σχολών σε κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους, ενώ ιδρύεται ερευνητικό κέντρο στην Ήπειρο.

Τα Γιάννενα θα αποτελούν το κέντρο ανάπτυξης πιλοτικού δικτύου ολοκληρωμένης φροντίδας στο τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ θα μπουν στο πρόγραμμα των ζεστών σχολικών γευμάτων 5.000 μαθητές σε 46 σχολεία.

Επιπλέον έχουμε κρίσιμες δεσμεύσεις για την προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος που αφορούν για παράδειγμα το προεδρικό διάταγμα για τη Λίμνη και την ένταξη του Αμβρακικού σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη καθώς και εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της αγροδιατροφής με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι από τα 17 αιτήματα που υποβλήθηκαν στο νέο αναπτυξιακό νόμο τα περισσότερα αφορούν τον παραπάνω τομέα.

Τελικά αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία (παραλείποντας λόγω περιορισμών και πολλές άλλες, ίσως και πιο σπουδαίες παρεμβάσεις) είναι ακριβώς να αναδείξουμε αυτόν τον συνδυασμό δράσεων και πολιτικών, που μπορεί να δημιουργήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη δίκαιη ανάπτυξη του τόπου μας. Ένα μοντέλο που κινητοποιεί ζωντανές δυνάμεις και σε νέους τομείς (όπως στην Κοινωνική Οικονομία), δημιουργεί νέες αξίες και κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας και δεν πρέπει να μοιάζει σε τίποτα με τα παρωχημένα μοντέλα των κολλητών και αυτών που τα έπαιρναν όλα και πάντα.

Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο είναι περίοδος σκληρής δουλειάς και συνεχούς ελέγχου που οφείλει να λάβει και θεσμικά χαρακτηριστικά. Με βάση τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη, μπορούμε να κάνουμε την Ήπειρο από ζώνη ανεργίας περιοχή αξιοπρεπούς απασχόλησης και βιώσιμης, αειφόρου και δίκαιης ανάπτυξης.

* Ο Χρήστος Μαντάς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)