to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 21.10.2015

Διεθνή

Διαμαρτυρία Σερβίας προς Κροατία για είσοδο αστυνομικών στο έδαφός της

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Κροατίας στο Βελιγράδι, Γκόρνταν Μάρκοτιτς εξαιτίας επεισοδίου στη ζώνη της διάβασης Μπερκάσοβο - Μπάπσκα, στα σύνορα των δύο χωρών.


Πρόσφυγες στο συνοριακό πέρασμα από το σέρβικο Μπερκάσοβο στο κροατικό Μπάπσκα, όπου συνέβη και το περιστατικό (φωτ. την Τρίτη 20/10, πηγή: https://twitter.com/zoontangmarg)

 "Αρκετοί αστυνομικοί εισήλθαν στο έδαφος της Σερβίας και χρησιμοποίησαν σωματική βία κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα στη συνοριακή διάβαση και έτσι παραβίασαν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών.

 "Οι αρμόδιες αρχές της Σερβίας είναι έτοιμες να ανταλλάξουν με την κροατική πλευρά όλες τις σχετικές πληροφορίες για το συμβάν με την πεποίθηση ότι κάτι παρόμοιο δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον" τονίζεται στην ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών.

 Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς είχε αναγγείλει το βράδυ της Δευτέρας, ότι η Σερβία θα αποστείλει νότα διαμαρτυρίας στην Κροατία για το επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι Κροάτες αστυνομικοί εισήλθαν στην επικράτεια της Σερβίας και επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους που κάλυπταν το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

 Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι Κροάτες αστυνομικοί δεν πέρασαν τα σύνορα και δεν μπήκαν στο έδαφος της Σερβίας.

Τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι "δυνάμεις της κροατικής αστυνομίας εισέβαλαν στη σερβική επικράτεια, στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο, προκειμένου να απωθήσουν πρόσφυγες που επιχειρούσαν να διέλθουν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες των πρακτορείων AFP, Reuters και AlJazeera και σε Βρετανό δημοσιογράφο".

Στη διάβαση Μπερκάσοβο, χιλιάδες πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι τη Δευτέρα υπό βροχή και κρύο, καθώς η Κροατία άνοιγε και έκλεινε τα σύνορα.

Η συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας προκλήθηκε, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων ακριβώς όπως έκανε τον Σεπτέμβριο στα σύνορά της με τη Σερβία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)