to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:55 | 17.02.2014

Κοινωνία

Διαμαρτυρία στην εισαγγελία Πειραιά για τις διώξεις μαθητών, που συμμετείχαν σε κατάληψη

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους βουλευτές Πειραιά, πραγματοποιεί αυτή την ώρα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΤ Κερατσινίου σχετικά με την ανάκριση μαθητών λόγω των καταλήψεων του περασμένου Σεπτέμβρη, προ ημερών. Οι βουλευτές θα έχουν συνάντηση στις μια και μισή με τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά για το ίδιο θέμα.


Παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία Πειραιά, με αίτημα να σταματήσει η δίωξη μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, οργανώνουν για τις 12:30 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ένωση Γονέων Κερατσινίου.

«Οι διώξεις των μαθητών είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής του αυταρχισμού, της ποινικοποίησης των αγώνων και της τρομοκράτησης της νεολαίας και των εργαζομένων που αντιστέκονται στην εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Σχετικά με τις κλήσεις σε απολογία έξι ανήλικων μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου απο το Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει ανακοινώσει ότι αυτές έγιναν σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο.

Σημειώνεται, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευγενία Βαμβακά, Θοδωρής Δρίτσας και Αναστάσιος Κουράκης έφεραν το θέμα στη βουλή και ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών.

ρεπορτάζ: Σπύρος Ραπανάκης

www.avgi.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

----------------------------------------------


Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας 12:00-14:00. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η στάση θα χρησιμοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Είναι αυτονόητη η ανάγκη να συμπαρασταθούμε στους διωκόμενους μαθητές μας και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους να αγωνίζονται. Είναι αυτονόητο ότι απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών, την παύση των διώξεων».

Η ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες σχετικά με τις κλήσεις μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του Κερατσινίου για λήψη καταθέσεων στο Αστυνομικό Τμήμα σημειώνει πως «η σχετική διαδικασία  πραγματοποιείται σε εκτέλεση παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. 

«Η παραγγελία αυτή αφορά προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη και η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις». 

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τονίζεται ακόμη πως «από τα προαναφερόμενα καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ενεργεί, ως έχει νομική υποχρέωση, στο πλαίσιο της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μόνο».

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, καταδίκασε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου και σε ανακοίνωση του δήμου εκφράζεται η έμπρακτη συμπαράσταση στη σχολική κοινότητα, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και ιδιαίτερα στους μαθητές. 

Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως «για τη δημοτική Αρχή κάθε περιστατικό που σχετίζεται με τις σχολικές μονάδες αφορά τις σχολικές κοινότητες και μόνο. 

» Θεωρούμε αδιανόητο να αφήνονται αιχμές για ποινικές ευθύνες σε αγώνες πολιτών που διεκδικούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι απαράδεκτο για τη δημοκρατική συνείδηση κάθε πολίτη να εγκαλούνται από τις αστυνομικές αρχές νέοι άνθρωποι που οραματίζονται και επιδιώκουν ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Εκφράζουμε την έμπρακτη συμπαράσταση μας στη σχολική κοινότητα, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και ιδιαίτερα στους μαθητές. Τους καλούμε μάλιστα να αντισταθούν απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα, όποιο μανδύα και εάν ενδύεται».

Το θέμα πάντως έφτασε και στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Τζένη Βαμβακά ζητώντας από τους υπουργούς Παιδείας, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης να «σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)