to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 01.07.2014

πηγή: Θάρρος

Κοινωνία

Διαμαρτυρία για τα χημικά της Συρίας έξω από το Διοικητήριο της Καλαμάτας

Να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση για τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο ζήτησε χθες το μεσημέρι από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Γιάννη Αργυράκη, αντιπροσωπεία της Κίνησης πολιτών κατά της απόρριψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, η οποία διαμαρτυρήθηκε μπροστά από το Διοικητήριο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με συμβολική κατάληψη της εισόδου του κτηρίου.



 
 
Διαμαρτυρία

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν στον κ. Αργυράκη ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται ότι οι πολίτες της Καλαμάτας εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου: «Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει την προεδρία της Ε.Ε., έστω και την τελευταία ώρα, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον ΟΗΕ.
Η “εξουδετέρωση” με την αβεβαιότητα του πιλοτικού εγχειρήματος “αδρανοποίησης”, και του επικίνδυνου τρόπου που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν τοξικά όπλα, αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν είναι ασφαλείς και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς που θα προκληθεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος, σε ενδεχόμενο ατυχήματος, διαρροής τοξικών στη θάλασσα ή τον αέρα ή ακόμα και η αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων». 
 
Στο Περιφερειακό
Όπως υπογράμμισαν, εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ακτές της Πελοποννήσου: «Οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός), αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι προφανείς, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αρχή “ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του”.
Με βάση τα παραπάνω δε θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, εθνικού ή διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση, που θα πλήξει την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων, θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.
Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των χημικών όπλων, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία, ενώ πρέπει να απαγορευτεί η παραγωγή και η χρήση τους παντού στον πλανήτη και από οποιονδήποτε, και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που τα παράγουν και το κόστος της καταστροφής τους».
Η κα Γιώτα Αμανατίδου, ενημερώνοντας τον κ. Αργυράκη, σημείωσε ότι επίσημα η Περιφέρεια δεν έχει πάρει θέση και ζήτησε να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο κ. Αργυράκης απάντησε ότι ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης έχει κάνει σχετικές δηλώσεις, αλλά πράγματι ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. 

Βίκυ Βετουλάκη 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)