to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 27.06.2022

Οικονομία

Διάλογος Δ. Παπαδημούλη - Κ. Λαγκάρντ για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων

«Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (‘EDIS’). Σε μία περίοδο μεγάλων κινδύνων και αναταράξεων, δεν θεωρείτε ότι αυτή η παραπομπή της δημιουργίας του Τρίτου Πυλώνα στις καλένδες αυξάνει τα συστημικά ρίσκα;» επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης προς Κρ. Λαγκάρντ


Διάλογο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματικός διάλογος με την ChristineLagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Λαγκάρντ.

Θέλω να σας ρωτήσω για μια ιστορία που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζω τη θερμή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη δική σας προσωπικά, όπως και της Κομισιόν, στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και με τον Τρίτο Πυλώνα. Διότι, θεωρείται ότι ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση δεν υπάρχει χωρίς τον Τρίτο Πυλώνα. Και χωρίς τραπεζική ενοποίηση, αυξάνονται τα συστημικά ρίσκα και δεν ενισχύεται η σταθερότητα.

Πριν λίγες μέρες η δήλωση μετά την συνεδρίαση τουEurogroup κάνει λόγο για περαιτέρω εναρμόνιση των εθνικών ταμείων εγγύησης καταθέσεων. Αλλά δεν λέει λέξη για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο, αφήνοντας και πάλι «παγωμένη» την υπόθεση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS). Με δεδομένο ότι έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε που η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων -και για τη δημιουργία αυτού του Τρίτου Πυλώνα- δεν θεωρείτε ότι αυτή η άρνηση και η παραπομπή της δημιουργίας του Τρίτου Πυλώνα στις καλένδες αυξάνει τα συστημικά ρίσκα σε μία περίοδο μεγάλων κινδύνων και αναταράξεων;»

Κριστίν Λαγκάρντ:

«Ευχαριστώ πολύ κε Παπαδημούλη για την ερώτησή σας αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση.

Ήμουν στη συνεδρίαση αυτή του Eurogroup και είμαι αρκετά παλιά για να θυμάμαι πότε ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, πριν από 10 χρόνια.Θα ήθελα όμως να θυμίσω σε όλους:Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο, ενέργεια και πάθος για να προωθήσει αυτό το θέμα. Και νομίζω ότι έχει προχωρήσει.

Σε μια ωραία συνέντευξη που έδωσε στους FinancialTimes, μας υπενθυμίζει ότι τώρα έχουμε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (‘SSM’) και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξυγίανσης. Έχουμε δύο οργανισμούς και θεσμούς που μας βοηθούν εξαιρετικά και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί έτσι ώστε να υπάρξει ένα επίπεδο συγχρονισμού και εναρμόνισηςστην εποπτεία από την μία, που θα μπορέσει να επιβάλλει τα συστήματα εξυγίανσης όταν και αν χρειαστούν. Αυτά είναι δύο μεγάλα επιτεύγματα που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο. Εγώ ξέρω καλύτερα τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό(‘SSM’), υπό τον Αντρέα Ένρια, που είναι ο νέος εποπτικός μηχανισμός.

Τα τελευταία συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroupεπικεντρώνονται στη διαχείριση των κρίσεων. Ο πρόεδρος του Eurogroupέχει επιλέξει μια προσέγγιση που έχει ως εξής: Αντί να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε ολόκληρο τον Τρίτο Πυλώνα, πρόθεση είναι να σπάσει αυτό σε διάφορα τμήματα και να διεκπεραιώνουμε ένα τμήμα κάθε φορά έτσι ώστε να συνδυάσουμε όλα τα συστατικά του Τρίτου Πυλώνα. Όπως θα γνωρίζετε κι εσείς γιατί τα παρακολουθείτε τα θέματα όπως κι εγώ, υπάρχουν θέματα και ζητήματα που έχουν τα κράτη μέλη εντός της Ευρωζώνης αλλά και επέκεινα, γιατί είναι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά, με δουλειά που πρέπει να γίνει.

Η τελευταία αυτή απόφαση του Eurogroup είναι θεωρώ ένα καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι το τέλος. Φυσικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) θα πρέπει κι αυτό να τεθεί σε ισχύ. Αλλά ας μην λησμονούμε όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ας εμπιστευτούμε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τόσα πολλά στον Δεύτερο Πυλώνα. Και θα πρέπει να λύνουμε ένα πρόβλημα τη φορά, για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα προχωρήσουν.

Και μιας και μιλάμε για την τραπεζική Ένωση, υπάρχει και η Ένωση Κεφαλαιαγορών, που είναι επίσης ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σας ευχαριστώ».

Δημ. Παπαδημούλης:

«Σας ευχαριστώ για την απάντηση κα Λαγκάρντ.

Αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας. Το ερώτημά μου είναι: Για μία υπόθεση η οποία διαρκεί εδώ και 10 χρόνια – από τότε που εσείς και η Κομισιόν προτείνατε τον Τρίτο Πυλώνα- θεωρείτε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι αρκετή; Η ταχύτητα ανταπόκρισης του Eurogroup είναι ικανοποιητική; Εάν θέλουμε 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον Τρίτο Πυλώνα, είναι ‘’toolittletoolate’’».

Κριστίν Λαγκάρντ:

«Κε Παπαδημούλη,

Η διαφορά ανάμεσα σε εσάς και εμένα είναι ότι προσπαθώ, γιατί θέλω να είμαι αισιόδοξη. Αλλά είμαι και ρεαλίστρια και το βλέπω το ποτήρι ‘’μισογεμάτο’’. Βλέπω τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό(‘SSM’) και βλέπω ότι έχουν γίνει βήματα και πρόοδος.

Φυσικά απομένουν ακόμη πολλά.Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προχωρήσει ταχύτερα ή βαθύτερα απ ’ότι κάνει ο Πασκάλ Ντόναχιου αυτή την στιγμή. Δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω σε πέτρα. Προσπαθεί όσο μπορεί ο άνθρωπος. Κατά την άποψή μου,αυτή η τμηματική προσέγγιση του Τρίτου Πυλώνα είναι να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Ελπίζω πριν περάσει και ολοκληρωθεί η επόμενη δεκαετία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)