to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 15.05.2019

Λάμπης Κοντονής

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Πολιτική

Διάλεξε το μέλλον σου σε μια δημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη

Το επίσημο σύνθημα του Ευρωκοινοβουλίου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι «Διάλεξε το μέλλον σου» που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την κρισιμότητα των εκλογών του Μαΐου.


Το επίσημο σύνθημα του Ευρωκοινοβουλίου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι «Διάλεξε το μέλλον σου» που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την κρισιμότητα των εκλογών του Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το πιο επιτυχημένο διακρατικό μοντέλο συνεργασίας στην Ευρώπη, που εξασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, προώθησε τις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα και καλλιέργησε αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Η παγκοσμιοποίηση, που αποτέλεσε μια πραγματικότητα και ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών, τελικά αποτέλεσε το όχημα πολιτικών που αύξησαν τις ανισότητες, περιθωριοποίησαν μεγάλα κομμάτια των κοινωνιών, δημιουργώντας έναν επιφανή ή πραγματικό πλούτο για τους λίγους.

Η παράλληλη παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας έκανε δυνατή τη θέαση αυτού του πλούτου, προκαλώντας αγανάκτηση στους αποκλεισμένους από τη διανομή του.

Οι πολιτικές αυτές είναι που συσπειρώνουν τις ακροδεξιές κραυγές στην Ευρώπη. Οι Σαλβίνι και Ορμπαν και οι ομοϊδεάτες συνοδοιπόροι τους «ντύνονται συνοροφύλακες», χύνουν δηλητήριο και σπέρνουν μισαλλοδοξία, κραυγάζοντας ότι «θα γίνει χαλιφάτο η Ευρώπη αν κερδίσει η Αριστερά στις ευρωεκλογές».

Με αντισυστημικά ψεύδη, που στην πράξη μεταμορφώνονται σε ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές και εκμεταλλευόμενοι τις αποτυχίες της Ε.Ε., επηρεάζουν σήμερα μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων ακόμα και σε χώρες με δημοκρατική παράδοση, όπως οι σκανδιναβικές, ή σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έζησαν δικτατορικά καθεστώτα ώς πριν από λίγες δεκαετίες. Ως «νέοι σταυροφόροι» οραματίζονται την «καθαρή και χριστιανική Ευρώπη», των κλειστών συνόρων και των κλειστών ψυχών, των κοινωνικών αποκλεισμών και της ευημερίας μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς!

Κεντρικό ατόπημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής ήταν η μη εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. με κοινωνικούς όρους και βιώσιμη ανάπτυξη. Η αιτία δεν βρίσκεται κάπου αιωρούμενη, χαμένη στους πολυδαίδαλους διαδρόμους της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Εχει πολιτικό πρόσωπο και ευθύνη και αφορά συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν και ακόμα γίνονται.

Η κοινοτική μέθοδος ποτέ δεν μπόρεσε να υπερκεράσει τη διακρατική, αφήνοντας τις πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο και σε όργανα αμφισβητούμενης νομιμοποίησης όπως το Eurogroup. Ο πρόχειρος σχεδιασμός του ευρώ και η άνιση μεταχείριση των κρατών εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, η υποκρισία και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί των κρατών-μελών συνέτειναν στην αποδόμηση των ευρωπαϊκών αξιών.

Ο νεοφιλελευθερισμός ως μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτική επιλογή αποδείχτηκε επιζήμιος, αν όχι καταστροφικός, για την Ευρώπη και την Ε.Ε. ως θεσμό. Είναι ενδεικτική η άρνηση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων να προχωρήσουν στην ενδυνάμωση της βιώσιμης οικονομίας με την ενίσχυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων. Να προωθήσουν μέτρα κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης. Να ολοκληρώσουν την από τους ίδιους επιθυμητή και καθορισμένη τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα της, της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων. Να εγγυηθούν την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και για τις μεγάλες εταιρείες. Να ενδυναμώσουν τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ολα τα παραπάνω θα ενδυνάμωναν την Ε.Ε. και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή.

Αυτές οι πολιτικές ουσιαστικά στρώνουν τον δρόμο σε αυτούς που θέλουν να μην υπάρχει μια κοινωνική, δημοκρατική και δυνατή Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρο πια ότι αυτός που θέλει μια Ε.Ε. à la carte, αποκλειστικά με κριτήρια μόνο τα δικά του συμφέροντα, ουσιαστικά την υπονομεύει περισσότερο από τον λαϊκιστή ακροδεξιό.

Επίσης, και οι παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις που θέλουν μια αδύναμη, κατακερματισμένη και αλληλοσυγκρουόμενη Ε.Ε. αυξάνουν γύρω της. Δεν είναι τυχαίο ότι υποστηρίζουν ανοιχτά πια αυτές τις αντιευρωπαϊκές φωνές, είτε με επίσημα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα είτε με οργανωμένα σχέδια μιας καλά συντονισμένης ευρωπαϊκής εθνικιστικής Ακροδεξιάς.

Μέσα από διάλογο και με αποφασιστικότητα, σεβόμενοι τις όποιες διαφορές τους, οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να γίνουν το ανάχωμα στις επιδιώξεις των «ακροδεξιών σταυροφόρων» και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τις τρέφουν.

Μόνο μια Ε.Ε. που θα σχεδιάσει μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον περιβάλλον, με υγιή επιχειρηματικότητα και οικονομία και δημόσιο τομέα στην υπηρεσία του πολίτη, με κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετοχή, ευρωπαϊκή σύγκλιση, περιφερειακή και κοινωνική, με προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χωρίς θρησκευτικούς, κοινωνικούς ή εθνοτικούς αποκλεισμούς, σεβόμενη τις πολιτισμικές διαφορές, που θα εγγυάται την ασφάλεια, μπορεί πράγματι να προσδώσει και πάλι στην Ευρώπη τις αξίες και το όραμα που έχει απολέσει.

Η Ευρώπη των λίγων ήδη καταρρέει, υπό το βάρος των ανισοτήτων, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, ανοίγοντας την κερκόπορτα στις αντιευρωπαϊκές ακροδεξιές πολιτικές. Η Ευρώπη μπορεί να υπάρξει πολιτικά και θεσμικά μόνο αν είναι μια Ευρώπη των πολλών και όχι των λίγων, των λαών και όχι των ελίτ, των ανοιχτών κοινωνιών και όχι του φόβου! Η ψήφος για τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα δείξει την κατεύθυνση και την εικόνα της αυριανής Ευρώπης, όπου θα ζήσει η νέα γενιά.

*Ο Λάμπης Κοντονής είναι μέλος της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)