to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 27.09.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Διακοπή της δίκης των κατοίκων της Ιερισσού για την «Τσικνοπέμπτη της καταστολής»

Διακοπή για τις 6 Οκτωβρίου λόγω παρέλευσης του ωραρίου για τη δίκη 17 κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται εδώ και χρόνια στην επιβολή της πιο καταστροφικής περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά «επένδυσης» στις Σκουριές.


Όπως έχει γράψει το stokokkino.gr, αυτή τη φορά ο λόγος που οδηγούνται στα δικαστήρια ήταν ...επειδή στις 7 Μαρτίου του 2013 ανήμερα της Τσικνοπέμπτης δέχτηκαν την ανελέητη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στο χωριό τους που από νωρίς το πρωί έκαναν επίδειξη δύναμη ρίχνοντας δακρυγόνα σε σπίτια, στην πλατεία και στο σχολείου του χωριού μετατρέποντας την Ιερισσό για αρκετές ώρες σε μια «λωρίδα της Γάζας».

Όσοι έζησαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν μπορούν ακόμη να ξεχάσουν το «καρναβάλι καταστολής» όπως και τότε το είχαν χαρακτηρίσει, σε μια πολύπαθη περιοχή η οποία εδώ και χρόνια καταστρέφεται από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.


Να θυμίσουμε ότι μαθητές και μαθήτριες παρέμειναν εγκλωβισμένες επί ώρες στο σχολείο, πολλοί από αυτούς λιποθύμησαν ενώ οι γιατροί δεν είχαν πρόσβαση στο κτίριο για να προσφέρουν βοήθεια. Το σύνθημα «όχι χημικά στα σχολεία» και οι εικόνες με τα δακρυγόνα στην αυλή του σχολείου είχαν σοκάρει την κοινωνία- όχι μόνο της περιοχής- που έβλεπε μικρούς μαθητές να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες με προσαγωγές και εξαφανίσεις συγγενών τους ακόμη όμως και συμμαθητών τους για ώρες, στο πλαίσιο πολύωρων προανακρίσεων για τον εμπρησμό στις Σκουριές.

Μετά την εισβολή των ΜΑΤ, άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ ξεκίνησαν τις έρευνες σε σπίτια έξι ατόμων του χωριού που είχαν προσαγάγει με τους κατοίκους να ακολουθούν τις διμοιρίες από σπίτι σε σπίτι και να υποδέχονται τους πάνοπλους αστυνομικούς με τραγούδια του γάμου...

Η αστυνομία επιτέθηκε για δεύτερη φορά το απόγευμα της ίδιας μέρας ρίχνοντας δακρυγόνα στους δρόμους και τις αυλές του χωριού. Όλο το χωριό ήταν για ώρες υπό πολιορκία  με τις καμπάνες να χτυπούν ασταμάτητα καλώντας τον κόσμο να βγει έξω και ενώ γονείς έτρεχαν να σώσουν τα μικρά παιδιά από τα δακρυγόνα και τις σφαίρες κρότου λάμψης που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Να σημειωθεί ότι από τα δακρυγόνα μια 17χρονη μαθήτρια λιποθύμησε και ένα βρέφος 10 μηνών παρουσίασε αναπνευστικά και στομαχικά προβλήματα και μαζί με την μικρή μαθήτρια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Οι 17 κάτοικοι της Ιερισσού κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, εκ των οποίων οι πέντε και για αντίσταση κατά της αρχής ενώ ο ένας βαρύνεται και με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι κατηγορούνται ότι από κοινού έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν έρθει για συνδρομή και υποστήριξη αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οι οποίοι είχαν εντολή να πραγματοποιήσουν κατ`οίκον έρευνες σε σπίτια υπόπτων ως δραστών του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους έριξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς ενώ  ένας εξ αυτών ότι προκάλεσε με τη βία αστυνομικό που είχε προσαγάγει άγνωστο άτομο με αποτέλεσμα αυτό να διαφύγει.

Η δίκη είχε οριστεί για σήμερα μετά από δύο αναβολές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)