to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 07.03.2017

Διεθνή

Διακοπή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες που αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο, προτείνει Σουηδή ευρωβουλευτής

H χρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα πρέπει να αναστέλεται για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο, αναφέρει, σε εισηγητική έκθεση που αναμενεται να παρουσιάσει μεθαύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η Σουηδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ.


Αυτή η πρόταση κατατίθεται αντί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ για κάθε άρνηση μετεγκατάστασης αιτούντα άσυλο από κράτος-μέλος. Η ευρωβουλευτής ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Θεώρησα ανήθικο να τεθεί μία τιμή για κάθε άτομο», προσθέτοντας ότι «οι χώρες δεν πρέπει να λαμβάνουν τόσους πόρους όταν δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ». 

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής θέτει υπερβολικό διοικητικό φόρτο για τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, καθώς ορίζει ότι αυτές οι χώρες( της πρώτης γραμμής) θα πρέπει να εξετάζουν το παραδεκτό της αίτησης ασύλου πριν από την μετεγκατάσταση του αιτούντα στη χώρα η οποία θα εξετάσει επί της ουσίας την αίτηση. Η κ. Βίκστρομ αντίθετα, θα προτείνει το παραδεκτό να ελέγχεται από το κράτος που θα είναι υπεύθυνο για την τελική διεκπεραίωση της αίτησης.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής απέρριψε, ακόμη, την ιδέα δημιουργίας κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πρέπει να «εξωτερικεύσει τα εξωτερικά της σύνορα σε μία άλλη ήπειρο». Η εισηγήτρια προτείνει την επιτάχυνση της επανένωσης οικογενειών, εφόσον ο αιτών άσυλο ισχυρίζεται ότι έχει οικογένεια σε κάποια χώρα της ΕΕ. Τέλος, υποστηρίζει ότι ενώ οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο κράτος-μέλος θα μετεγκατασταθούν, θα μπορούσαν να εκφράσουν την προτίμησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)