to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 04.03.2021

Πολιτική

Αναλγησία: Απορρίφθηκε το αίτημα διακοπής ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή έκτισης της ποινής του, με το «σκεπτικό» ότι είναι «επιλογή» του απεργού πείνας (για 56η ημέρα σήμερα) η κατάσταση της υγείας του - Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο Θέμης Σοφός σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική "ανακοπή καρδιάς" και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια»... - Νέα συγκέντρωση στις 6 στο Σύνταγμα


Ομόφωνα απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή εκτέλεσης της ποινής του. Την απόρριψη του αιτήματος του είχε εισηγηθεί νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. Η δεύτερη προσφυγή του Δημήτρη Κουφοντίντα στη Δικαιοσύνη η οποία αφορά το αίτημά του για μεταφορά από τις φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι σ’ αυτές του Δομοκού παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας και η απόφαση αναμένεται σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θέμη Σοφό.

Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληρείται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας.

Λίγο νωρίτερα, εξετάσθηκε ως μάρτυρας γιατρός από την ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος ανέφερε πως η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε οριακή κατάσταση.

Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;

Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.

Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;

Μάρτυρας: Καμία επισήμως.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;

Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο Θέμης Σοφός, που συνυπέγραφε το αίτημα από τη μεριά του Δημ. Κουφοντίνα, σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική "ανακοπή καρδιάς" και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

Τι είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για αν δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» είπε η προεδρος.

Αύριο, Παρασκευή, θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το αίτημα να κριθεί η νομιμότητα των πράξεων που οδήγησαν στη μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στο Δομοκό, που αμφισβητεί με συγκεκριμένα στοιχεία η πλευρά Κουφοντίνα. Αναμένεται ωστόσο, να δηλώσει αναρμόδιο.

Η διαδικασία και η αλλαγή του αιτήματος από την εισαγγελέα

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να απορριφθεί το αίτημα Κουφοντίνα: «Η διάταξη που προβλέπει αναβολή εκτέλεσης ποινής, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, αναφέρεται σε κρατούμενο που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και όχι σε κρατούμενο που προκαλεί ο ίδιος βλάβη στον εαυτό του. Επίσης, όπως σημείωσε και να αναβληθεί η ποινή του θα μείνει στο νοσοκομείο γιατί η αποκατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο ενώ είναι άγνωστο αν θα διακόψει την απεργία πείνας – δίψας καθώς το αίτημά του είναι η μεταγωγή».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα  ο Γ. Ανδρουλιδάκης στο Κόκκινο 105,5,  η εισαγγελέας προχώρησε σε δική της εισήγηση με δικό της σκεπτικό, όπου μετατρέπει το αίτημα αναστολής εκτέλεσης ποινής σε διακοπή εκτέλεσης ποινής, ενώ την εισάγει προς συζήτηση στο Συμβούλιο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Τι ειπώθηκε στη διαδικασία

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Αγορή Παπακώστα, απευθυνόμενη προς το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή, όταν υπάρχει σοβαρή και ειδικά χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου, κάτι που δεν ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση που η ασθένεια  προκλήθηκε με τη βούλησή του. Επισήμανε επίσης ότι επειδή γνωρίζει την κατάσταση έδωσε παραγγελία για την προστασία  της υγείας του κρατουμένου.

Ο νομικός Θέμης Σοφός, υποστηρίζοντας  το υποβληθέν αίτημα από τη μεριά του Δημ. Κουφοντίνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούν μια προσωρινή διακοπή λόγω σοβαρής ασθένειας, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής», αφήνοντας στην ευχέρεια του Δικαστηρίου για να αποφασίσει το διάστημα αποκατάστασης.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Εντατικολόγος Χρήστος Γεωργιάδης που δέχτηκε τις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται λόγω της κατάστασής του ως ασθενής.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης σε ότι αφορά τα ζωτικά όργανα». Απαντώντας μάλιστα σε στοχευμένη ερώτηση της Προέδρου Μαρίας Γάκη αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, είπε «Ναι, υπάρχει κίνδυνος, η κατάσταση του εγκυμονεί κινδύνους».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διατυπώθηκαν από τον συνήγορο του κρατούμενου και άλλες ερωτήσεις όπως αν μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να φύγει, αν θα βοηθούσε στην ψυχολογία του ασθενή μια απόφαση διακοπής, όπως και για το αν είναι συνεργάσιμος με τους γιατρούς.

Ενόψει της συνεδρίασης του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα των συνηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει αναπτυχθεί από νωρίς αστυνομική δύναμη έξω από τα δικαστήρια της πόλης καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι που περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως μεταδίδει το lamiareport.gr:

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γιάννα Κούρτοβικ κατέθεσε, μαζί με τον νομικό Θέμη Σοφό, αίτηση αναβολής έκτισης της ποινής στο στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, με δεδομένο ότι η κατάσταση της υγείας του κρατούμενου είναι τέτοια που υπάρχει ανάγκη να αρθεί η κράτηση όχι γιατί θα γυρίσει σπίτι του, δεν μπορεί να γυρίσει σπίτι του, αλλά γιατί θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον ένα μήνα στο νοσοκομείο για να μπορέσει να αποκατασταθεί η κατάσταση της υγείας του.

Νέα κινητοποίηση το απόγευμα

Σημειώνεται ότι και για σήμερα, Πέμπτη 4/3, έχει καλεστεί συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα σε ένδειξη αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, και όχι στον Δομοκό. Θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη κινητοποίηση, που αναμένεται εξίσου μαζική με τη χθεσινή και τις δύο ακόμα προηγούμενες.

Με αφορμή τα εύλογα ερωτήματα για τη μετάβαση στη διαδήλωση, η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή σημειώνει ότι «η μετάβαση στις συναθροίσεις επιτρέπεται κανονικά και δεν απαιτείται βεβαίωση ή sms. Σημειώνει ότ η μετακίνηση απαγορεύεται μετά τις 21:00 στους μητροπολιτικούς δήμους και δήμους αυξημένου κινδύνου ή μετά τις 19:00 στους δήμους πολύ αυξημένου κινδύνου, αλλά και ότι «επειδή όμως είναι πλέον γνωστές οι καταχρηστικές και αυθαίρετες πρακτικές πολλών αστυνομικών οργάνων στους ελέγχους που πραγματοποιούνται, συνιστούμε μεγάλη προσοχή και οπωσδήποτε θυμίζουμε ότι όλοι πρέπει να έχουμε πάνω μας ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)