to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 29.01.2020

Κοινωνία

Διακοπή αναμετάδοσης είδησης κακοποίησης παιδιού από τα ΜΜΕ, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Πρόκειται για είδηση εκτεταμένης δημοσιότητας, που αφορά περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.


Μετά από επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σταμάτησαν την αναμετάδοση συγκεκριμένης είδησης.

Πρόκειται για είδηση εκτεταμένης δημοσιότητας, που αφορά περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.   Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε την συγκεκριμένη παραβίαση, στη βάση της ανάγκης προστασίας της εικόνας του παιδιού από τα ΜΜΕ και της θωράκισης του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα.

   Περαιτέρω, ο Συνήγορος επισήμανε την τραυματική διάσταση της δημοσίευσης ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι το παιδί βρίσκεται σε ηλικία κατά την οποία έχει πλήρη συνείδηση του αντίκτυπου της δημοσιότητας της καταγγελίας στην προσωπική του ζωή και στις σχέσεις του με το περιβάλλον φροντίδας και εκπαίδευσης, όπου είναι γνωστή η ταυτότητά του. Το ΕΣΡ ανταποκρίθηκε αυθημερόν, προωθώντας την επιστολή του Συνηγόρου σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν επίσης, σταματώντας την αναμετάδοση της είδησης.

   Η παραπάνω περίπτωση, καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη, επαναφέρει τον προβληματισμό σχετικά με τον κίνδυνο δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών-θυμάτων κακοποίησης, λόγω τέτοιων πρακτικών που αποδεικνύεται ότι έχουν επώδυνες και επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)