to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαγωνισμός παρωδία, κυβέρνηση τραγωδία

Το «Επιτελικό» και «Ψηφιακό» Κράτος των «Αρίστων» της ΝΔ δεν κατάφερε να φωτοτυπήσει σωστά τα θέματα για τους υποψηφίους…


Στις 4 Μαρτίου 2023 διεξήχθη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, 2Γ/2022. Πληθώρα καταγγελιών για καθυστερήσεις στην παράδοση των θεμάτων, ανεπαρκής αριθμός εξεταστικών κέντρων και έλλειψη οργάνωσης σε αυτά, ανακοινώσεις του ΑΣΕΠ για την εκ των υστέρων διόρθωση των θεμάτων για τη «διασφάλιση» της ισότητας και φυσικά, οικονομική, σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των υποψηφίων είναι απλώς μερικά από τα πρωτοφανή προβλήματα που συνθέτουν την εικόνα ενός αποτυχημένου διαγωνισμού.

Τα λέγαμε, το φωνάζαμε με κάθε τρόπο. Με ανακοινώσεις, με επίκαιρες ερωτήσεις, με αρθρογραφία στον τύπο: Η κυβέρνηση της ΝΔ έστηνε ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας για χιλιάδες υποψηφίους χωρίς να διασφαλίζει πόσοι θα διοριστούν, πότε και πού.
Να μην λησμονούμε ο νόμος που τροποποίησε τις ρυθμίσεις για το ΑΣΕΠ άλλαξε το 2020 και ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος για το 2022. Έτυχε (!) να διοργανωθεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές που προγραμματίζονταν για τις 9 Απρίλη του 2023.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός μας αγνόησαν προκλητικά. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε. Η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ που αναφέρει «ότι για λόγους ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, για δεκαεπτά (17) ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» (39, 47, 48, 51, 52, 53, 54, 58, 60, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 70 και 73) η Κ.Ε.Δ. αποφάσισε να θεωρηθεί ως ορθή οποιαδήποτε επιλογή, λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε στην ευκρίνεια/φωτεινότητα σκιασμένων κρίσιμων τετραγώνων κατά τη φωτοτύπηση των ερωτηματολογίων σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα ορισμένων εξεταστικών κέντρων» αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση των καταγγελιών πολλών υποψηφίων, αλλά κυρίως, αποτελεί επιβεβαίωση της πρωτοφανούς ανικανότητας διοργάνωσης ενός διαγωνισμού.

Με δυο λόγια: το «Επιτελικό» και «Ψηφιακό» Κράτος των «Αρίστων» της ΝΔ δεν κατάφερε να φωτοτυπήσει σωστά τα θέματα για τους υποψηφίους…
Προφανώς αυτά δεν μπορούν όχι να γίνουν αποδεκτά, αλλά ούτε καν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόκειται για διαγωνισμό-παρωδία, για παγίδα με σκοπό την ομηρία χιλιάδων υποψηφίων, για στυγνό εμπόριο ελπίδας σε μια εποχή που χιλιάδες επιστήμονές μας είναι άνεργες και άνεργοι ή υποαπασχολούνται με πενιχρούς μισθούς. Και όλα αυτά με φόντο την προεκλογική περίοδο, στο παρά πέντε. Ποτέ καμία κυβέρνηση, ποτέ καμία ή κανείς υπουργός Εσωτερικών σε αυτά τα τριάντα χρόνια λειτουργίας αυτού του σημαντικού αξιοκρατικού θεσμού, που η Νέα Δημοκρατία πολέμησε από τη γέννησή του, δεν έβαλε διαγωνιστική διαδικασία για το ΑΣΕΠ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Τα ερωτήματα ζητούν επίμονα απαντήσεις:

  • Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα κωμικοτραγικά που συνέβησαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;

  • Γιατί στην Ελλάδα εν έτη 2023 δεν είμαστε ικανοί να διοργανώσουμε μια στοιχειώδη διαγωνιστική διαδικασία και επιπροσθέτως, εάν κανείς αναλογιστεί και τα τραγικά που έγιναν στον διαγωνισμό της ΑΑΔΕ;

Το θράσος όμως του υπουργείου Εσωτερικών είναι ανεξάντλητο. Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πλήρως αναρμόδιος να απαντήσει στα πώς και τα γιατί που ρωτά όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που βλέπει να τσαλακώνονται ανεπανόρθωτα θεσμοί και διαδικασίες που η εγκυρότητα και η αρτιότητά τους δεν είχε ποτέ αμφισβητηθεί ποτέ και από κανέναν. Το Υπουργείο δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι για όλα φταίει το ΑΣΕΠ. Αναμενόμενο και από μια πλευρά θετικό, αφού δεν ισχυρίστηκε ότι «όλοι μαζί φταίμε».

(Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών - Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)