to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 05.09.2016

Πολιτική

Αυστηρός έλεγχος πόθεν έσχες και ποιότητα των προγραμμάτων στο τραπέζι των συναντήσεων Ν. Παππά με τους 4 υπερθεματιστές (ενημέρωση)

Σειρά συναντήσεων με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, είχε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.


Ειδικότερα, ο Υπουργός Επικρατείας, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

-          στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),

-          στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

-          στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:

1.       τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

2.       το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

3.       τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων. 

Συνάντηση με τον Λ. Κρέτσο

Στις 5 μ.μ. ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα του υπό διαμόρφωση νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των καναλιών που δεν έχουν λάβει άδεια, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συνεργαζόταν με άλλα κανάλια, χαρακτήρισε το σενάριο εξαιρετικά υποθετικό. 

 


Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επιθεώρησης των έργων της Ολυμπίας Οδού, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως τα 2/3 του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και το υπόλοιπο 1/3 έως το τέλος του 2017, θα διατεθούν σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων.

«Άμεσα η χορήγηση των περιφερειακών αδειών»

«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα επανακάμπτει», υπογράμμισε μιλώντας την Παρασκευή στο Euronews ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και σημείωσε με έμφαση: «Καταφέραμε να στέιλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επανακάμπτει, που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης». «Καταφέραμε», τόνισε, «να στείλουμε το μήνυμα ότι εδώ προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, η χώρα αποκτά διαφάνεια στη δημόσια ζωή και αποκτά κανόνες που ισχύουν για όλους ανεξάρτητα, είτεείναι ισχυροί οικονομικά είτε όχι». Ο Ν. Παππάς δηλώνει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η δημοπρασία εξασφάλιζε τον αποκλεισμό της ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων. «Άξιζε τον κόπο να κάνουμε υπομονή τρεις ημέρες και να έχουμε ένα καθαρό παιχνίδι και το δημόσιο να μπορεί να λάβει ένα τίμημα το οποίο πραγματικά να ανταποκρίνεται στην αξία του σπάνιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων». Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανακοινώνει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών και κρίνει πως η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτήν την περίπτωση (παρακάτω η συνεχής ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας).

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τη διαδικασία πρότυπο για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η διαδικασία ήταν δύσκολη για τους διαγωνιζόμενους, αλλά αποδείχθηκε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Κομισιόν: Ελεύθερα τα κράτη-μέλη να επιλέξουν το καθεστώς αδειοδότησης, θετικό το ότι μπαίνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία

Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή έχει, ήδη, τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες. Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι μία διαδικασία, η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό.

 

Σε ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες - Στα 246 εκατ. ευρώ συνολικά έκλεισε η δημοπρασία 

Οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.


 

Στα 246 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκεντρώνεται υπέρ του Δημοσίου από τη διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών. Η μαραθώνια διαδικασία έλαβε τέλος τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μετέβη στα γραφεία της ΓΓΕΕ και ανακοίνωσε το αποτέλεσμα. Η πρωτόγνωρη για όλους διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα και -όπως φαίνεται και από το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΓΕΕ- απαιτήθηκαν πολλοί γύροι για την κατοχύρωση μιας άδειας.

Το χρονικό

Συγκεκριμένα, για την πρώτη άδεια η οποία κατοχυρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) απαιτήθηκαν 56 γύροι του σταδίου 1 και 2 γύροι του σταδίου 2, ολοκληρώθηκε στις 30/08/16 και ώρα 20:50 και το τελικό ποσό ανήλθε στα 43.600.000 ευρώ.

Η δεύτερη άδεια με πλειοδότη την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ολοκληρώθηκε στις 31/08/16 και ώρα 15:25 μετά τη διεξαγωγή 78 γύρων του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 52.600.000 ευρώ.

Για την εταιρεία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια με το υψηλότερο τίμημα των 75.900.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε την 1/09/16 και ώρα 11:20 με 99 γύρους στο στάδιο 1 και 2 γύρους στο στάδιο 2.

Τέλος, για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στην εταιρεία συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και είναι η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) με συνολικό ποσό 73.900.000 ευρώ, απαιτήθηκαν 117 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ενώ ολοκληρώθηκε την 2/09/16 και ώρα 02:35.

Δηλώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι το τίμημα ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αλλά η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει μια διαδικασία η οποία θα μεγιστοποιούσε το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον έλεγχο πόθεν έσχες των εταιρειών για την τελική κατοχύρωση της άδειας. Μετά από την τριήμερη διαδικασία της δημοπρασίας το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει άρδην, ενώ εκτός φάσματος μένουν τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία και είναι οι: MEGA, ALPHA, STAR, EPSILON. Σε δηλώσεις του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού STAR εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι νέοι άνεργοι θα έρθουν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών.

Συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)