to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 05.05.2015

Οικονομία

Διαφωνούν οι "συνιστώσες" των δανειστών για το ελληνικό χρέος

Δημοσίευμα της Δευτέρας των Financial Times ανέφερε πως το ΔΝΤ στο Eurogroup της Ρίγας ζήτησε είτε νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα είτε ελάφρυνση του χρέους της για να καταστεί βιώσιμο - Νωρίτερα ο Γ. Σακελλαρίδης είχε δηλώσει στο briefing ότι δεν έχουν ενιαία γραμμή οι πιστωτές και πως υπάρχουν «συνιστώσες» στην πλευρά τους - ΔΝΤ αργά το βράδυ της Τρίτης: Δεν θέσαμε (προς το παρόν) θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους- Την ίδια ώρα νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αίτημα του ΔΝΤ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να "αγοράσουν" το δάνειο της Ελλάδας, αν δε δεχτούν ελάφρυνση του χρέους - Σόιμπλε: Οι θεσμοί αποφασίζουν για τη βιωσιμότητα του χρέους


Ενημερώσεις:

22.00

ΔΝΤ: Δεν θέσαμε (προς το παρόν) θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους επανέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας ότι δεν ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

 

14:30 Σόιμπλε: Οι θεσμοί αποφασίζουν για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στους θεσμούς παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. (περισσότερα εδώ)

FT: Διαγραφή χρέους ζητά το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του, απειλώντας ότι δεν θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πλέον μετατραπεί σε ελλείμματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, επικαλούμενος δύο αξιωματούχους παρόντες στην τεταμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν είπε τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το Ταμείο από τις ελληνικές Αρχές δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να παρουσιάσει «πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού έως και 1,5% του ΑΕΠ φέτος».

«Με το μεγάλο πλεόνασμα να έχει μετατραπεί πλέον σε μεγάλο έλλειμμα, τα επίπεδα του χρέους στην Ελλάδα θα αρχίσει να κορυφώνονται και πάλι. Αυτό επιβάλλει είτε η Αθήνα να λάβει δραστικά μέτρα λιτότητας, ή οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη να συμφωνήσουν σε διαγραφή χρέους για να μπει το χρέος της Ελλάδας πίσω σε μια βιώσιμη πορεία, όπως πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ωρών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαίοι δανειστές από την πλευρά τους εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα κούρεμα του χρέους. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως στο Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 οι δανειστές είχαν δεσμευτεί πως θα εξεταζόταν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που έγινε το 2013 και επιβεβαιώθηκε και από τη Eurostat πριν από ένα έτος. Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα των FT

Δεν επιβεβαιώνεται «τελεσίγραφο» ΔΝΤ στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ φέρεται να προειδοποίησε την ευρωζώνη πως η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης είναι τόσο μεγάλη που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη του Ταμείου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους της.

«Δεν έχω να προσφέρω κάτι επί τούτου», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Ταμείου στο in.gr όταν ρωτήθηκε για το πώς σχολιάζει το δημοσίευμα των FT.

Πάντως, πηγές από την Ουάσιγκτον δεν συμφωνούσαν με το πνεύμα του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έστειλε «τελεσίγραφο» στο Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως αντάλλαγμα της εκταμίευσης της στήριξης του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν «δεν θα πρέπει να συνδέεται η αναδιάρθρωση χρέους με την επομένη δόση», ενώ ξεκαθάριζαν πως εάν το Ταμείο ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «δεν μπορεί να μη δώσει χρήματα». Όπως εξηγούσαν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει πως όλα τα συστατικά για επιτυχημένη συνέχιση του προγράμματος είναι επάνω στο τραπέζι.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση χρέους υπογράμμιζαν με έμφαση ότι ακόμη και όλο το ελληνικό χρέος που διακρατούν τα κράτη της ζώνης του ευρώ (από το πρώτο δάνειο στήριξης) να αναδιαρθρωνόταν πάλι η Ελλάδα θα έπρεπε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να βρει χρήματα για να αποπληρώσει τα 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ.

Κατά τις ίδιες πηγές, πλέον βρίσκεται επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της λήψης ενός τρίτου δανείου στήριξης το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αφενός για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αφετέρου – και στο βαθμό που επιτραπεί – για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, π.χ. μέσω swap που θα μεταθέσουν μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις στο μέλλον.

Να "αγοράσει" το δάνειο του ΔΝΤ στην Αθήνα ζητά από το Βερολίνο η Lagarde

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital και του Γ. Αγγέλη το πρωί της Τρίτης, το ΔΝΤ απαιτεί πλέον από την Ευρωζώνη να εφαρμόσει την απόφαση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «αγοράζοντας» το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. 

Οι «συζητήσεις» για το θέμα αυτό, που κυοφορείται περισσότερο από 2,5 χρόνια μεταξύ της διοίκησης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, έχει φτάσει σε σημείο που να απαιτεί άμεση λύση καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει στο οριακό σημείο να αμφισβητεί την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Δεν πρόκειται πλέον για «εκβιασμό», αλλά για «πραγματική αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί» και η οποία ακόμα και αν δεν αφορά άμεσα τα χρήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του Μαίου, θα εκδηλωθεί στις υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, παραδέχθηκε χθες κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στο capital.gr.

To ΔΝΤ και η Lagarde σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν θέσει ευθέως στην ευρωπαϊκή πλευρά το θέμα στην διάρκεια των συζητήσεων που έχουν σε κλειστό κύκλο στην διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και η Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, δεσμεύθηκε να δώσει «λύση» στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα το αργότερο τον Ιούνιο.

Η «λύση» που προωθεί το ΔΝΤ και η οποία έχει ακουσθεί δύο φορές μέχρι σήμερα από τον Νοέμβριο του 2012, είναι εξαγορά μέσω του EFSF του μέρους του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και η «ακύρωση» του υπολοίπου που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016.

Το καινούριο στοιχείο στην συζήτηση αυτή είναι η προσθήκη στη «διευθέτηση» και της εξαγοράς των ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, καθώς η άσχημη συγκυρία αδυναμίας αποπληρωμής καλύπτει και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, στο οποίο υπάρχουν οι μεγάλες υποχρεώσεις που αφορούν στα ομόλογα της ΕΚΤ. Η διευθέτηση αυτή αποτελεί άλλωστε το βασικό κορμό του περιβόητου σχεδίου για «μεγάλη συμφωνία» τον Ιούνιο η οποία όμως θα συμπεριλαμβάνει απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες της 5ης αξιολόγησης για τις οποίες οι μέχρι σήμερα συζητήσεις δεν φαίνεται να έχουν δώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά.  

Η ελληνική πλευρά έχει έμμεσα λάβει γνώση για το θέμα αυτό, της απαίτησης δηλαδή του ΔΝΤ να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την οποία η Ευρωζώνη δεσμεύεται απέναντι στο ΔΝΤ να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων). Δηλαδή της πίεσης προς την Ευρωζώνη να διασφαλίσει την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Και για το λόγο αυτό -δεδομένης της δυστοκίας για ενδιάμεση συμφωνία – άρχισε τα τελευταία 24ωρα να μιλάει για επίσπευση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν στην «μεγάλη συμφωνία» του Ιουνίου.

Το θέμα όμως αυτό έχει ανοίξει -όπως είχε επισημάνει το Capital.gr μετά την Σύνοδο του ΔΝΤ- πολύ νωρίτερα από το ΔΝΤ, καθώς οι εκτιμήσεις του ήταν και παραμένουν ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα είναι σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις πληρωμές προς το αυτό. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε.

Βέβαια το θέμα της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ και των κεντρικών τραπεζών από το EFSF έχει μία προϋπόθεση, ότι δηλαδή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του χρέους που θα έχει η Ελλάδα προς το EFSF.

FAZ: Οι χώρες της Ε.Ε. θα απορρίψουν το αίτημα του ΔΝΤ

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση του ΔΝΤ. Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη χρονική στιγμή, και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine, η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο για να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της ΕΕ και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Η.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)