to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 08.10.2015

Διεθνή

Διαφωνίες για την τοποθέτηση της Τουρκίας στη λίστα "ασφαλών χωρών" για τον επαναπατρισμό προσφύγων

Η σύνταξη ενός ευρωπαϊκού καταλόγου με τις "ασφαλείς χώρες" που θα επέτρεπε τον γρήγορο επαναπατρισμό ορισμένων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους σκοντάφτει στις διαφωνίες που εκφράζονται για την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία μπορεί τελικά να μην περιληφθεί στη λίστα αυτή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.


"Όλες οι χώρες-μέλη (της ΕΕ) συμφωνούν για τη σύνταξη ενός κοινού καταλόγου" των ασφαλών χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να συνταχθεί μια κοινή λίστα με τις "ασφαλείς χώρες", εκείνες δηλαδή όπου οι κάτοικοι δεν θεωρείται ότι κινδυνεύουν άμεσα και επομένως δεν δικαιολογείται η χορήγηση ασύλου στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Όμως οι διαφωνίες γύρω από το σχέδιο αυτό είναι "εξίσου τοξικές" με εκείνες που είχαν διατυπωθεί και για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες και έφεραν την Ένωση στα πρόθυρα της διάλυσης τον περασμένο μήνα, υποστήριξε μια ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, αρκετές χώρες αρνούνται να συμπεριλάβουν στη λίστα αυτή την Τουρκία επικαλούμενες τις μέτριες επιδόσεις της όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης.

Σε νομοθετικό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λόγο "σε ό,τι αφορά το πολύ ευαίσθητο θέμα του καταλόγου των ασφαλών χωρών", υπενθύμισε ο Άσελμπορν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να περιληφθούν επτά χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία και το Κόσοβο, στον κατάλογο. Οι υπόλοιπες πέντε είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ εμφανίστηκε "αρκετά αισιόδοξος" λέγοντας ότι "θα μπορέσουμε να βοούμε μια λύση χωρίς να καθυστερήσουμε".

Μια διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι, καθώς συνειδητοποιούν ότι οι ευρωβουλευτές θα δίσταζαν να δώσουν το "πράσινο φως" σε μια λίστα που θα περιλάμβανε και την Τουρκία, οι υπουργοί ετοιμάζονται "να βάλουν στην άκρη το τουρκικό ζήτημα" και να προτείνουν να περιληφθούν στον κατάλογο μόνο οι έξι χώρες των Βαλκανίων. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποτέ δεν θα κατέτασσε δια ψηφοφορίας την Τουρκία στις ασφαλείς χώρες και επομένως αυτό θα σήμαινε την άμεση ακύρωση του σχεδίου", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)