to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 10.04.2020

Πολιτική

Διαφάνεια τώρα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χρηματοδότηση των καναλιών

Για αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση των καναλιών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την συζήτηση του δώρου των 11 εκ. αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης με «τα προβλήματα ρευστότητας» που αντιμετωπίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί (λες και είναι οι μόνες επιχειρήσεις) και την ανάγκη για ενημερωτική καμπάνια για τη μετάβαση στην κανονικότητα.


Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την συζήτηση της ΠΝΠ για το «δώρο» 11 εκ στους καναλάρχες της χώρας υποστήριξε ότι μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης θα διασφαλιστεί η μετάβαση στην κανονικότητα.

Αναφορικά με το κόστος της εκστρατείας που ανέρχεται σε 11 εκ. ευρώ απάντησε πως «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη».

Ενώ απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται αλλά η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν. Η φετινή δόση όπως είπε θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Διαφάνεια τώρα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Χρηματοδοτείτε τον Τύπο αδιαφανώς και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια» ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο κοινοβούλιο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Η παρουσία σας εδώ κύριε υπουργέ αναδεικνύει μία αντίφαση ανάμεσα σε λόγια και έργα. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ. Πολλές από τις κινήσεις που αναδεικνύει η συζήτηση όχι μόνο δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό, αλλά δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης της κυβέρνησης σε ένα τοπίο  που ούτως ή άλλως ήταν εκ των προτέρων μονόπλευρα προσανατολισμένο υπέρ της. Άλλο η ενημέρωση, άλλο ο πλουραλισμός, άλλο η χειραγώγηση της γνώμης και η εξαγορά» τόνισε απευθυνόμενος στον Στ. Πέτσα.

«Καταργήσατε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδοτείτε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια»

Ειδικότερα για το κονδύλι στα ΜΜΕ ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι «υπήρχε έτοιμο σχέδιο από την γενική γραμματεία τύπου για την υποστήριξη του έντυπου τύπου που θα μπορούσε να επεκταθεί στις σημερινές συνθήκες για να υπάρχει μία υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και όλων όσων πρέπει να λειτουργούν για την ενημέρωση του κόσμου».

«Αυτό το σχέδιο μπήκε στην άκρη και σήμερα μέσω της ΠΝΠ δόθηκε αυτή η αρμοδιότητα σε μία εταιρεία, που δε ξέρουμε ποια είναι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποχρέωση στη Διαύγεια, όπως θα υπήρχε αν είχε προχωρήσει το σχέδιο μέσω της γενικής γραμματείας τύπου. Δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφονται ποια είναι τα μέσα, τα κονδύλια και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα ποσά. Είμαστε υπέρ μίας διακομματικής συναίνεσης σε μία ολόπλευρη στήριξη στο σύνολο των ΜΜΕ με βάση συγκεκριμένες αρχές που είναι καταγεγραμμένες στην πράξη του 2019».

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Απαραίτητη η ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ και των εργαζομένων τους»

«Από την πολυφωνία των ΜΜΕ θα εξαρτηθεί αν ο αυτός ιός, ο αόρατος αυτός εχθρός δεν έχει πλήξει ύπουλα και τη δημοκρατία μας. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και όλοι οι πολίτες αυτή τη στιγμή έχουμε το ενδιαφέρον στραμμένο σε αυτήν. Πρέπει να υπάρχει όμως η κριτική στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτό είναι η δημοκρατία, αντιπαράθεση, πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται, πρέπει να συζητούνται οι διαφορετικές απόψεις. Το να μην έχουμε πολυφωνία στο υγειονομικό κομμάτι είναι ένα θέμα, το να μην έχουμε πολυφωνία σε όλα τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικό. Θέλουμε διαύγεια, που έχουν πάει τα 11 εκ. ευρώ, πως έχουν κατανεμηθεί, πως ο περιφερειακός τύπος, τα ΜΜΕ συμμετέχουν σε αυτό» τόνισε στη Βουλη η Σία Αναγνωστοπούλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)