to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαφάνεια και λογοδοσία ζητούν οι πολίτες για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κόντρα στις πρακτικές της ΝΔ

Κεντρικό διακύβευμα και κρίσιμη πρόκληση για την χώρα είναι εάν τα 30,5 δις. ευρώ κοινοτικών πόρων που θα πάρουμε έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης - 17,8 δισ. επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια - θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας - Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, με αφορμή τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου


Σε μια χώρα καθημαγμένη από μια ολόκληρη δεκαετία χρεοκοπίας, μνημονίων και συνεχιζόμενης αλλοπρόσαλλης διαχείρισης της πανδημίας, το μεγάλο εθνικό στοίχημα δεν είναι απλώς να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Αλλά να τα αξιοποιήσουμε με σχέδιο και χρηστή διαχείριση, μακριά από το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική και οικονομική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανήκουν στην χώρα και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν αποτελούν προίκα του Κυρ. Μητσοτάκη ή δώρο σε καμία κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η σωστή και χρηστή αξιοποίησή τους προϋποθέτει πάνω απ’ όλα ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων - πολιτικών κομμάτων, περιφερειών, δήμων, παραγωγικών φορέων, συνδικάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος δεν θα πρέπει να είναι άλλος από την μέγιστη δυνατή συνεννόηση, διαφάνεια και λογοδοσία.

Το ζήτημα της διαφάνειας και του αποτελεσματικού ελέγχου στον τρόπο που θα διατεθούν οι πόροι του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ, άλλωστε, αποτελεί βασικό αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 89% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα «ζητούν διαφάνεια και αποτελεσματικό έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι χρηματοδοτικοί πόροι του ‘NextGenerationEU’». Απ΄ ότι φαίνεται, σχεδόν όλοι οι πολίτες δεν συμμερίζονται το κλίμα ευφορίας του ίδιου του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι η πρόταση της ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες προσχηματικού διαλόγου και διαβουλεύσεων.

Σε πλήρη αντίθεση τόσο με το εθνικό όσο και με το ευρωπαϊκό κλίμα λογοδοσίας και διαφάνειας, η κυβέρνηση της ΝΔ αν και είχε τη δυνατότητα, επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της αδιαφάνειας, των στεγανών και της μυστικοπάθειας σε μια προσπάθεια να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα συμφέροντα και επιδιώξεις λίγων και ισχυρών. Χωρίς να έχει αντλήσει σοβαρά διδάγματα από αρνητικές εμπειρίες και πρακτικές του παρελθόντος, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μετέτρεψε, δυστυχώς, ένα εθνικό σχέδιο σε μονοκομματικό σχέδιο.

Δεν θα πρέπει, επομένως, να προκαλεί εντύπωση ότι η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 53% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μάλιστα στον ίδιο δείκτη να βρίσκεται στο 41%. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 7 στους 10 (67%) Έλληνες προσδοκούν ότι τα έργα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει προτείνει ευθύς εξαρχής το αυτονόητο: Να συγκροτηθεί μια Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή και κοινωνικών οργανώσεων, η οποία θα ασκεί με όρους διαφάνειας διαρκή έλεγχο και εποπτεία για το που θα πάνε τα δεκάδες εκ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα έως το 2026, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτηθεί και ήδη λειτουργεί, μια 27μελής Επιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος, ο μόνος από την Ελλάδα. Αυτή η Επιτροπή θα ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και εποπτεία στο τι περιλαμβάνουν και πώς υλοποιούνται τα 27 Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης. Βέβαια το ερώτημα που εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο είναι: Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αρνείται στην Ελληνική Βουλή, αυτό που αποτελεί πεπατημένη στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, έχει ήδη υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων;

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021 και το 2022.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)