to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 29.07.2021

Πολιτική

Διαφάνεια και αξιοκρατία για τους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη και θέμα της τους συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού.


Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

​Σύμφωνα με το Νόμο του 2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προβλέπεται η διαδικασία επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού.

​στο άρθρο 13 περιγράφεται η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού μέσα από την έκδοση προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων αυτών και στη βάση τυπικών προσόντων και συνέντευξης που αξιολογούνται και βαθμολογούνται από το Συμβούλιο Επιλογής.

​Στις 29/01/2019 με Προκήρυξη ήταν η τελευταία φορά που στη βάση της παραπάνω διαδικασίας προκηρύχθηκαν 12 θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές. Η εν λόγω προκήρυξη  δεν ολοκληρώθηκε  εξαιτίας των εκλογών που μεσολάβησαν το ίδιο έτος. Αυτή η προκήρυξη (που δεν ολοκληρώθηκε) όπως και οι προηγούμενες που ολοκληρώθηκαν το 2015 και 2011 αξιολογούσαν τους υποψήφιους στη βάση συγκεκριμένων προσόντων που κατείχαν όπως επιστημονικών, εκπαιδευτικών, διοικητικών κλπ.

​Έκτοτε και χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία παρακάμπτεται η διαδικασία αυτή δηλαδή του άρθρου 13 και υιοθετείται η διαδικασία του άρθρου 14 δηλαδή η αναπλήρωση σύμφωνα με την οποία «οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, όταν ελλείπουν ή κωλύονται αναπληρώνονται από εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει τα προσόντα της παραγράφου 5 του Κεφαλαίου Α' του άρθρου 13 ή από τους ήδη υπηρετούντες συντονιστές έως τη λήξη της θητείας του αναπληρούμενου Συντονιστή Εκπαίδευσης του πλησιέστερου Συντονιστικού Γραφείου»

​Η όλη διαδικασία της τοποθέτησης των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού να είναι εξαιρετικά προβληματική και διάτρητη και να χαρακτηρίζεται μάλιστα από έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας.


Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που αιτιολογούν την Απόφαση του Υπουργείου να υιοθετεί κάθε χρόνο από το 2019 και μετά, τη διαδικασία της αναπλήρωσης συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού αντί της κανονικής διαδικασίας της επιλογής και τοποθέτησης;

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 13 του Νόμου 4415/2016 ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις εν λόγω τοποθετήσεις των συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού; ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)