to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 01.02.2018

Διεθνή

Διαδήλωση κατά του Πακιστάν στην Καμπούλ

Αφγανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πιέσουν για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός του


Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ αφού ανώτεροι Αφγανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι παρέδωσαν στις αρχές της γειτονικής χώρας έγγραφα που καταδεικνύουν τη σύνδεση των αναρτών που βρίσκονται στο Πακιστάν με την πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας δεκάδες άνθρωποι έκαψαν πακιστανικές σημαίες και φώναζαν «Θάνατος στο Πακιστάν», δεν ήταν μεγάλη, όμως πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο οξυμένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών μετά τις δύο μεγάλες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Καμπούλ.

Σήμερα ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών Ουάις Μπαρμάκ και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας Μασούμ Στανεκζάι επέστρεψαν από μια επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ, όπου άσκησαν πίεση στις πακιστανικές αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον των Ταλιμπάν που έχουν την έδρα τους στη χώρα.

«Δώσαμε στο Πακιστάν έγγραφα για τα επιχειρησιακά κέντρα των Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν και αναμένουμε να αναλάβει δράση εναντίον τους», τόνισε ο Μπαρμάκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που παρέδωσε στις αρχές της γειτονικής χώρας, επικαλούμενος την ανάγκη να παραμείνουν απόρρητες για όσο διάστημα συνεχίζονται οι έρευνες.

Αντιπροσωπεία των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν πρόκειται να επισκεφθεί το Σάββατο την Καμπούλ προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση αυτή. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι παγώνουν μέρους της βοήθειας που προσφέρουν στο Ισλαμαμπάντ εξαιτίας της αποτυχίας του να εξοντώσει τους αντάρτες που εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Η Καμπούλ κατηγορεί εδώ και χρόνια τη γειτονική της χώρα ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που το Πακιστάν αρνείται.

Τον Ιανουάριο οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για δύο μεγάλες επιθέσεις στην Καμπούλ, μία εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και μία δεύτερη στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις αυτές στην Καμπούλ, που θεωρείται πολύ καλά φυλασσόμενη, τροφοδοτούν τις αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν.

Εξάλλου σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν εξέδωσε ανακοίνωση για να απορρίψει ως «υπερβολικό» το άρθρο του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι Ταλιμπάν δρουν στο 70% της χώρας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)