to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 04.11.2012

Διεθνή

Διαδήλωση για την απαγόρευση βασανιστηρίων στο Κάιρο

Περίπου 1.000 ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Κάιρο απαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στις κτηνωδίες που λαμβάνουν χώρα στις αιγυπτιακές φυλακές και ζητούν την απαγόρευση των βασανιστηρίων.


Ο Ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από 16 μήνες διακυβέρνησης από το Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Συμβουλίου, περίπου 12.000 πολίτες καταδικάστηκαν από τα στρατιωτικά δικαστήρια και μεγάλος αριθμός εξ αυτών υπέστησαν βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές, αναφέρουν οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βίας Ελ Ναντίμ, Άιντα Σαίφ αλ-Ντάουλα, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας της ότι η ομάδα της έχει καταγράψει 150 περιπτώσεις βασανιστηρίων μέσα σε διάστημα 100 ημέρών, από τη στιγμή δηλαδή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μόρσι. «Ο Μόρσι φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα του Μουμπάρακ», δήλωσε.

«Μάρτυρες αναπαυθείτε εν ειρήνη, ο αγώνας συνεχίζεται», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι τοιχοκόλλησαν αφίσες στους δρόμους που έδειχναν τα παραμορφωμένα πρόσωπα και τα καταπονημένα σώματα των θυμάτων των βασανιστηρίων. «Όχι άλλα βασανιστήρια –ζητάμε πολλά;» αναγραφόταν σε ένα πανό που κρατούσαν μέλη της εκστρατείας «Ένα Έθνος Χωρίς Βασανιστήρια», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Εσάμ Αττά, ενός νεαρού Αιγυπτίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών του, βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις αρχές, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στις φυλακές Τόρα, νότια του Καΐρου.

Ένα στρατιωτικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Άττα σε δύο χρόνια φυλάκιση, τον Φεβρουάριο του 2011, για ποικίλα αδικήματα μεταξύ των οποίων και «ληστεία». Η οικογένεια του νεαρού κατηγόρησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών ότι τον βασάνιζαν σε τέτοιο βαθμό που υπέστη μαζική αιμορραγία και επήλθε ο θάνατός του.

«Το μόνο που ζητώ από τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου είναι να μεταχειριστεί τον Εσάμ σαν να ήταν ένα δικό του παιδί και να προσφύγει στη δικαιοσύνη τόσο για τον γιο μου όσο και για τους άλλους μάρτυρες», φώναξε η Ενάμ Γιούσεφ, μητέρα του Άττα, η οποία ήταν παρών στη διαδήλωση μαζί με τις κόρες της.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου να απαγορεύσει ρητά τα βασανιστήρια στις φυλακές της χώρας.


Πηγή:  real

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)