to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:54 | 06.12.2017

Διεθνή

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κατά της απόφασης Τραμπ

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε το βράδυ έξω από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης


Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε το βράδυ έξω από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Περίπου 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Βόσπορο, έξω από την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία όπου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή, αποκλείοντάς την με οδοφράγματα.

Στον τοίχο του προξενείου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα "Ελεύθερη Παλαιστίνη". Ορισμένοι εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια στο κτίριο και έκαψαν ένα χαρτί με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία επάνω του.

"Δολοφόνοι Αμερικανοί, φύγετε από τη Μέση Ανατολή" και "Κάτω η Αμερική" φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Κάποιοι κάλεσαν μάλιστα την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς "να πλήξει το Ισραήλ".

Μια παρόμοια διαδήλωση οργανώθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τελευταίος κάλεσε τους ηγέτες των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους μόλις πέρσι, μετά την κρίση που ξέσπασε το 2010 με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή στο πλοιάριο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιδρομή εκείνη είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές. Οι δύο πλευρές έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο ο Ερντογάν εξακολουθεί να επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)