to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 30.07.2019

Διεθνή

Διαδηλώσεις στη Ρουμανία για τις δύο έφηβες που δολοφονήθηκαν - Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΣ

«Εμπρός, 112!!! Είμαι η Αλεξάνδρα και θέλω να ΖΗΣΩ», «Στο Καρακάλ, η Ρουμανία απέτυχε», «Θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Θα μπορούσε να ήσουν εσύ", "Δεν είμαστε μια γενιά χωρίς μέλλον, είμαστε μια γενιά που θα παλέψουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους».


Αυτά ήταν ορισμένα μόνο από τα μηνύματα που έγραψαν πάνω σε πλακάτ περίπου 100 μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Καρακάλ, στη Ρουμανία, οι οποίοι διαδήλωσαν στη μνήμη των δύο νεαρών κοριτσιών, που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τον 65χρονο Γκεόργκε Ντίνκα.

   Μαθητές από σχολεία της περιοχής συγκεντρώθηκαν, σήμερα, μπροστά από το αστυνομικό τμήμα και το δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία ως το σπίτι του κατηγορούμενου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Παραίτηση», «Ντροπή σας», «Το κράτος μας σκοτώνει», καθώς και τα ονόματα των δύο κοριτσιών, που ο συνταξιούχος μηχανικός ομολόγησε πως δολοφόνησε.

   Οι μαθητές, όπως μεταδίδει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, ζήτησαν άδεια από τις δημοτικές αρχές προκειμένου να διαδηλώσουν στη μνήμη των δύο κοριτσιών, αλλά η απάντηση που έλαβαν αφορούσε την αυριανή ημέρα (Τετάρτη 31 Ιουλίου), με αποτέλεσμα να αποφασίσουν πως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Έτσι, αποφάσισαν να κατέβουν στον δρόμο και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που οι ρουμανικές Αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση της δολοφονίας της 15χρονης Αλεξάνδρας και της 18χρονης Λουίζας.

   Οι μαθητές διαδήλωναν επί μία ώρα έξω από το σπίτι του κατηγορούμενου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, ενώ ορισμένοι ενήλικες ένωσαν τη φωνή τους μ' αυτή των μαθητών και άναψαν κεριά στη μνήμη των δύο κοριτσιών.

Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Νικόλαε Μόγκα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται μετά την αποτυχία της αστυνομίας να σώσει μια έφηβη, που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα, οι απεγνωσμένες κλήσεις για βοήθεια της οποίας αγνοήθηκαν, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση μου, προκειμένου να διασώσω το κύρος του υπουργείου, που έχει σοβαρά πληγεί από την ανεπαρκή δράση πολλών υπαλλήλων του» δήλωσε ο υπουργός.

Ο Μόγκα, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, είναι ο τρίτος κατά σειρά υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτείται σε σχέση με την υπόθεση, μετά τον αρχηγό της αστυνομίας Γιόαν Μπούντα και τον διευθυντή της ειδικής υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (STS) Γιόνελ Βασίλκα.

Τρεις επικεφαλής της αστυνομίας του διαμερίσματος Ολτ, στο οποίο ανήκει η πόλη Καρακάλ, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ 8 αστυνομικοί βρίσκονται στο στόχαστρο πειθαρχικών διαδικασιών για παραλείψεις στην έρευνα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατήγγειλε σήμερα «μια μακρά σειρά σφαλμάτων» των αρχών και ζήτησε τη λήψη εκτάκτων μέτρων προκειμένου «τέτοιες τραγωδίες να μπορούν να αποφευχθούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)