to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 07.12.2018

Κοινωνία

Μαζικά συλλαλητήρια για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη - Ένταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ενημέρωση)

Συλλαλητήρια την Πέμπτη 6/12 για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Xανιά, Ηράκλειο, Αγρίνιο και άλλες πόλεις - Ενταση στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη φωτιά κοντά στο εργοτάξιο του Μετρό - Οδοφράγματα, μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια, η υδροφόρα της αστυνομίας σε Στουρνάρη και Τοσίτσα, επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία - Γύρω στις 2.30 ολοκληρώθηκαν τα πρωινά μαθητικά-φοιτητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - 13 συλλήψεις από το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, 15 συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη


(φωτογραφία από το πρωινό συλλαλητήριο: @Savvas Karmaniolas)

Τελευταία ενημέρωση: 09.30 π.μ., Παρασκευή 7/12/2018

Με συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ίσως των περισσότερων τα τελευταία χρόνια, η απογευματινή πορεία στην Αθήνα για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα (εδώ το αφιέρωμα του Left.gr - δείτε παρακάτω την ενημέρωση για τα πρωινά συλλαλητήρια).  Εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια με επέμβαση των ΜΑΤ που έφτασαν ως την πλατεία λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ (αναλυτικότερα παρακάτω)

Με το σύνθημα «Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ» να ακούγεται μεταξύ άλλων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.
 

Φωτ. από το ξεκίνημα της απογευματινής πορείας

 Η οδός Στουρνάρη ήταν το κύριο σημείο της αντιπαράθεσης των αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με συνεχή ρίψη μολότοφ, ενώ με δυο «αύρες» η αστυνομία έριξε τα οδοφράγματα σε Στουρναρη, Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη. Περί τις 9.30 οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν μπει στην πλατεία Εξαρχείων, με χημικά και μολότοφ να εκτοξεύονται από τις δύο πλευρές, ενώ στα social media αναφέρονται και τραυματισμοί.

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.  Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Μια σοβαρά τραυματίας

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από ρίψη ναυτική φωτοβολίδας, στην οδό Νοταρά των Εξαρχείων, βρισκόμενη μάλιστα σε σημείο που δεν υπήρχε καν οπτική επαφή με τα επεισόδια. Αν και αποφεύχθηκαν χειρότερα, καθώς δεν χτυπήθηκε το κόκκαλο, ο τραυματισμός παραμένει σοβαρός και η γυναίκα νοσηλεύεται ακόμα, το πρωί της Παρασκευής, στον Ευαγγελισμό. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τραυματίστηκαν επίσης δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Η άνοδος της υδροφόρας της ΕΛΑΣ από την οδό Τοσίτσα

(Δημοσιογράφος κατέγραψε αστυνομικό των ΜΑΤ να χτυπάει με την ασπίδα του συλληφθέντα στα Εξάρχεια, ενώ ήδη του έχει περάσει χειροπέδες)

Προηγούμενως, έπιασε φωτιά μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Tο υδροφόρο όχημα της αστυνομίας σε δρόμο των Εξαρχείων - φωτ. από @enough14

Στις 9 το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξης.

Κανονικά διεξαγόταν, περί τις 20:30, η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Τροχαίας. Ο μόνος κεντρικός δρόμος που έμενε κλειστός, ήταν η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου. Στο μεταξύ, άνοιξαν για το επιβατικό κοινό, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Φωτιά σε εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη - Τραυματίστηκε δημοσιογράφος από πέτρα - 15 συλλήψεις

Σε δεκαπέντε συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο των πορειών με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ γύρω από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία είχε καταληφθεί από την προηγούμενη μέρα. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ ενώ αψιμαχίες σημειώθηκαν επίσης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στην οδό Εθνικής Αμύνης.
 
Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του 'Ασυλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.
 
Η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό Α.Ε." Γιάννης Μυλόπουλος. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε ο ίδιος.
 
Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. 

Φωτ. από seleo.gr

Φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Πορείες και σε Χανιά, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο

Με ένταση ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο η πορεία για την συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στα Λιοντάρια, πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Μετά το τέλος της πορείας ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς τον πεζόδρομο της οδού Χάνδακος, πετώντας πέτρες μολότωφ και φωτοβολίδες προς την πλευρά των αστυνομικών που ακολουθούσε την πορεία. Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο! Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο! Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο! Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο! Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο!

Ένταση, μολότοφ και προσαγωγές μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο!

Από τις πορείες σε Ηράκλειο και Χανιά

Με μικρή ένταση ολοκληρώθηκε και στα Χανιά η συγκέντρωση και η πορεία για την επέτειο του Δεκέμβρη. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς από όπου πραγματοποίησαν πορεία φωνάζοντας συνθήματα. Με την ολοκλήρωση της πορείας ο κύριος όγκος της κατέληξε στην πλατεία της αγοράς, ωστόσο ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε για να κατευθυνθεί προς την οδό Δασκαλογιάννη. Στην αρχή της οδού, διαδηλωτές έκαψαν κάδο απορριμμάτων του δήμου και άρχισαν να πετάνε προς την πλευρά της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου πέτρες και βόμβες μολότωφ, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας.

Πορεία και στο Αγρίνιο - Δέκα προσαγωγές

φωτ. από agrinionews.gr

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν απόψε οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ολοκληρώθηκε πορεία για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.

 
 

Οι πρωινές διαδηλώσεις

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 2:30 το μεσημέρι το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη . Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή με κεντρικό σύνθημα: «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

Φωτ. του Μάριου Λώλου

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο κέντρο της Αθήνας, στις 18:00.

Τέλος, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου

Έκλεισε εκ νέου με εντολή της Αστυνομίας ο σταθμός μετρό του Πανεπιστημίου.

 

(φωτογραφίες: news247.gr)

Ένταση στην Κλαυθμώνος

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε δέκα προσαγωγές, συνολικά, προχώρησε το πρωί η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ξυλοδαρμό 2 νεαρών διαδηλωτών, κατά πάσα πιθανότητα μαθητών, από άνδρες των ΜΑΤ, στο ύψος του υπουργείου Εργασίας.  «Αναίτιες συλλήψεις και σε ακραία καταστολή» καταγγέλλει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά οφείλουν να μην επαναληφθούν και δεν είναι δικαιολογήσιμα, ιδιαίτερα όταν προκύπτουν στο πλαίσιο μια ειρηνικής μαθητικής κινητοποίησης στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Για ένταση έκανε λόγο νωρίτερα στο twitter και ο ρεπόρτερ Μάκης Συνοδινός ο οποίος κατέγραψε μία από τις προσαγωγές:

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν πορείες μνήμες σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Χανιά.

(φωτογραφία: Anna Malliarou)

Στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, το πρωί πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης  (ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι) ενώ, στις 17:00, αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν αντικρατική - αντιεθνικιστική πορεία. 

Σύμφωνα με το news247.gr και το thestival. gr, σημειώθηκαν επεισόδια όταν νεαροί πέταξαν μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ενώ προκάλεσαν και φθορές σε Ι.Χ., στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ (στις 15:42), η πορεία ολοκληρώθηκε στην Καμάρα, αλλά κουκουλοφόροι που έχουν μπει στη Φιλοσοφική, έχουν κλείσει με κάδους το δρόμο μπροστά στην Εθνικής Αμύνης και πετούν μολότοφ και πέτρες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να «απαντούν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Παράλληλα, σε κατάληψη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η είσοδος της Σχολής έχει αποκλειστεί με έπιπλα, που μετέφεραν οι αντιεξουσιαστές από το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, έχουν προκαλέσει φθορές στο κυλικείο της Σχολής.

Στην Πάτρα

Διαδήλωση μαθητών και φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και στο κέντρο της Πάτρας:

Στην μαθητική πορεία στα Προπύλαια καλεί και το BLOCO μαθητών/τριών:

   

Διαδηλώσεις και το απόγευμα

Όπως προαναφέραμε, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξανά διαδήλωση με αφετηρία τα Προπύλαια, στην οποία καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

«Το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος, αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά, το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται», αναφέρεουν, μεταξύ άλλων, στο κοινό τους κάλεσμα το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση και η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στο κοινό κάλεσμα γίνεται σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, καθώς υπογραμμίζεται ότι «το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και η επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος αποδεικνύουν ότι δέκα χρόνια μετά το κράτος εξακολουθεί να δολοφονεί, εξακολουθεί να ψεύδεται». 

 Στη συνέχεια, στις 9 το βράδυ, αναμένεται να λάβει χώρα η καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Για ακόμη μια χρονιά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν, όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, που θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων και ειδικότερα έξω από κτίρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της Αστυνομίας, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

Η εξέλιξη σε δικαστικό επίπεδο

Θυμίζουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου 2010, το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχο και καταδίκασε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ένοχος κρίθηκε και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Ωστόσο, ο Σαραλιώτης ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Οι δύο πρώην αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η... καταδίκη των Εξαρχείων και η ανάδειξη του νεκρού Αλέξη Γρηγορόπουλου ως 15χρονου συνειδητοποιημένου αναρχικού επαναστάτη κυριαρχούν στις προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης να «σπάσει» η ποινή των ισοβίων στην οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, πριν από 10 χρόνια στα Εξάρχεια.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)