to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διαδικτυακή εκδήλωση: Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης

Το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης».


Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε μεταξύ άλλων τη βαθιά διασύνδεση και αλληλεξάρτηση των επιμέρους περιοχών του πλανήτη στον σύγχρονο κόσμο και, ταυτόχρονα, τις τεράστιες ανισότητες που χωρίζουν τον παγκόσμιο Βορρά από τον παγκόσμιο Νότο, καθώς και έναν νέο τύπο «υγειονομικού εθνικισμού», που οδηγούν σε αποκλεισμούς από την περίθαλψη και την πρόληψη έναντι της covid19.

Την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα, χάρη στην αλματώδη επιστημονική πρόοδο, κατάφερε να βρει μέσα σε ελάχιστους μήνες τα εμβόλια που χρειάζονται για να χτιστεί τείχος ανοσίας έναντι της παγκόσμιας απειλής που αποδείχτηκε ότι αποτελούσε ο νέος κορονοϊός, ο μηχανισμός των πατεντών και η προτεραιότητα στην ιδιωτική εταιρική ιδιοκτησία έναντι των κοινωνικών αναγκών διεθνώς, οδήγησε όχι μόνο σε καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων, αλλά κυρίως σε αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού από αυτά.

Τίθεται έτσι εύλογα το ερώτημα της ιδιοκτησίας της επιστημονικής γνώσης και των πορισμάτων της, της έρευνας ως κοινού αγαθού, της παγκόσμιας δικαιοσύνης, αλλά και της υγείας ως καθολικού δικαιώματος, όχι μόνο ως θεμελιωδών αξιακών επιλογών, αλλά και υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας.

Διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και ένα ευρύ παγκόσμιο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, τάσσονται υπέρ της άρσης των πατεντών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς έναντι της covid19.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συζητούν για την ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης γύρω από τα εμβόλια και της πατέντες, με ανθρώπους από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών.

Μιλούν:

·         Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων, ΜΚΟ Praksis,

·         Γιάννης Νάτσης, υπεύθυνος πολιτικής για την πρόσβαση στο φάρμακο, European Public Health Alliance (EPHA), μέλος ΔΣ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

·         Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρ. υπουργός Υγείας

·         Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (The Left), αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

·         James Love, Διευθυντής ΜΚΟ Knowledge Ecology International, σύμβουλος διεθνών οργανισμών σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Συντονίζει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)