to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεύτερος παραγωγός παγκοσμίως: Πλήγμα στην παραγωγή φιστικιού στο Ιράν λόγω λειψυδρίας και αλμυρότητας του εδάφους

Σε πτώση βρίσκεται η παραγωγή φιστικιού στο Ιράν, δεύτερου παγκόσμιου παραγωγού του δημοφιλούς ξηρού καρπού μετά τις ΗΠΑ, εξαιτίας έλλειψης νερού αλλά και της αλμυρότητας του εδάφους. Περίπου 150.000 τόνοι φιστικιού, αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ, εκτιμάται ότι εξήχθησαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ιρανικού έτους που άρχισε στις 21 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 11% σε βάρος και 25% σε αξία, σε σύγκριση με πέρυσι.


Σε πτώση βρίσκεται η παραγωγή φιστικιού στο Ιράν, δεύτερου παγκόσμιου παραγωγού του δημοφιλούς ξηρού καρπού μετά τις ΗΠΑ, εξαιτίας έλλειψης νερού αλλά και της αλμυρότητας του εδάφους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Φιστικιού του Ιράν Μοχσέν Τζαλαλμπούρ στην εφημερίδα Financial Tribune, ετησίως «χάνονται» 800 έως και 1.200 στρέμματα φυτειών εξαιτίας των προαναφερθέντων αιτιών.

Σήμερα οι φυτείες με καλλιέργειες φιστικιών στο Ιράν εκτείνονται σε περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ τη δεκαετία του 2000 ο αριθμός αυτός ήταν ξεπερνούσε τα 40.000 στρέμματα.

Η επαρχία Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φιστικιού το οποίο αποτελεί δημοφιλές σνακ στη χώρα. Η επαρχία αυτή κάποτε αντιπροσώπευε το 70% της παραγωγής φιστικιών του Ιράν, τώρα όμως το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 30% εξαιτίας της σοβαρής λειψυδρίας.

«Το φιστίκι καλλιεργείται σήμερα σε 19 επαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν εξίσου το ίδιο πρόβλημα», λέει ο Τζαλαλπούρ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι περίπου 150.000 τόνοι φιστικιού, αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ, εκτιμάται ότι εξήχθησαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ιρανικού έτους που άρχισε στις 21 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 11% σε βάρος και 25% σε αξία, σε σύγκριση με πέρυσι.

Πέρυσι το Ιράν εξήγαγε περίπου 135.000 τόνους αξίας περίπου 1,2 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)