to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 07.10.2021

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, ενώ θα την αλλάξει όσον αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε αποστολές στο Σαχέλ, αξιοποιώντας το άρθρο 31 (βίντεο) - Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως δεν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν θα δώσει συναίνεση σε μια ανισοβαρή συμφωνία


Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μικρό Μπογδάνο» ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και στο μέλλον θα την αλλάξει αξιοποιώντας το άρθρο 31.

Εμπρηστική και διχαστική η ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν άντεξε και κατά τη δευτερολογία του έβγαλε ολοφάνερα πια σε όλους μας τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στη ψυχή του. Έκανε μία ομιλία εμπρηστική, μία ομιλία που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού, μία ομιλία διχαστική για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης για συγκεκριμένες πτυχές της αμυντικής συμφωνίας. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ., επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale, όλα αυτά τα αντέχουμε;» διερωτήθηκε.

H δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα

Συνεχίζοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αντιλαμβάνεται «τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά».

Δόγμα σας τα 6 ναυτικά μίλια


«Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Rafale ούτε Belharra, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία» ανέφερε σε άλλο σημείο.


«Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Δεν απαντήσατε στο βασικό που σας ρώτησα: Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέρος της χρεοκοπίας η κούρσα εξοπλισμών

«Η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά. Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών. Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλιστικών. Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη.

Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια. Πριν από 3 χρόνια μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ, και τώρα ξαφνικά είστε πολύ large» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Είπατε με αλαζονεία ότι για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν».

Μόνιμο μέλημα του Μητσοτάκη πώς θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη διαγραφή Μπογδάνου, σημειώνοντας τα εξής: «Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ. Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους».

«Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, στην ανάγκη σας να πατάτε σε δύο βάρκες, να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός ταυτόχρονα. Θα σας συνιστούσα να ομιλείτε λιγότερο για ζητήματα συνέπειας εσείς που από αυτό το βήμα λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και μετά βγήκατε να υπερασπιστείτε τη συμφωνία καλώντας τους εταίρους μας να την τηρήσουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας».

Καταψηφίζουμε τη συμφωνία

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι εμπεριέχει το άρθρο 31 που λέει ότι η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή εγγράφως κοινή συμφωνία δύο μερών.

«Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δε συνεισφέρει ούτε ένα 1 ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από μία προοπτική αποκλιμάκωσης με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις πολύ πέρα από την περιοχή μας

Για αυτό το λόγο θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και αξιοποιώντας το άρθρο 31 εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό. Με δική μας ευθύνη οι Έλληνες στρατιώτες θα πολεμούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι στην Αφρική, όχι έξω από τη χώρα, όχι υπό τις διαταγές άλλων δυνάμεων. Εμείς όπως ήμασταν συνεπείς στις αξίες και στις αρχές μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι θα είμαστε συνεπείς και στο μέλλον».

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα: Δεν θα δώσουμε συναίνεση σε μια ανισοβαρή συμφωνία

«Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική, σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών που θυμίζει άλλες εποχές, σε μια συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην πρωτολογία του στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

«Η συμφωνία επικυρώνει ως δόγμα τη θέση Γεραπετρίτη για τα 6 ν.μ. ως κόκκινη γραμμή-Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών βάζετε όριο για αποχώρηση απ'το Σαχέλ;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ότι αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι συγκυριακή και μικροκομματική, αλλά στάση ευθύνης βαθιά πατριωτική και απέναντι στις αμυντικές ανάγκες της χώρας και απέναντι στους κόπους του ελληνικού λαού. Δεσμεύτηκε ταυτόχρονα ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει τη συμφωνία και θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας εκεί που διαχρονικά ανήκει.

Ανεβάζοντας τους τόνους από την αρχή της τοποθέτησής του ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε με νόημα: ποιος μιλάει για ανευθυνότητα και μικροκομματικές παρωπίδες στα εθνικά; «Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο όταν λύσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Αυτός που έλεγε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις, δύο χρόνια τώρα παρά τη μεταστροφή του για τις Πρέσπες, αρνείται να φέρει προς κύρωση τρία μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ αυτών και αυτό που προβλέπει επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά; Μιλάτε εσείς για ανευθυνότητα που υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες δυνάμεις μας;» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα και ποια αυτή που την έβγαλε από τη χρεοκοπία. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει συναίνεση σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και απειλούν την δημοσιονομική πορεία της χώρας. «Συναίνεση σε μια λάθος κατεύθυνση στην εξωτερική μας πολιτική; Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια διαπραγμάτευση για φρεγάτες με τη Γαλλία και στρατηγική εταιρική σχέση, μια διαπραγμάτευση στη βάση εισηγήσεων των στρατιωτικών μας επιτελείων που είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και λάμβανε υπόψη την οικονομική δυνατότητα της χώρας. «Όταν διαπραγματευόμασταν είχαμε στο μυαλό μας και την ανάγκη για άμυνα αλλά και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου. Να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει, γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει σε πολυκατάστημα γραβάτες» κατήγγειλε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε λιγότερο από 1 χρόνο φούσκωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Ουσιαστικά οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κάνετε τεράστιες αγορές. Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και κορβέτες που δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν, τα 18 Ραφάλ, όπως και τα 6 επιπλέον Ραφάλ που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο εσκυγχρονισμός επιπλέον F16 με αυξημένο κόστος. «Είναι η σκανδαλώδης υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Το έργο αυτό το σχεδιάζαμε, είχαμε επιλέξει να το προχωρήσουμε στο ένα τέταρτο της τιμής. Θα δώσετε αποδείξεις για τα 2 δισ. για την Καλαμάτα; Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου που χάνεται από το δημόσιο ταμείο» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας με 15.000 νεκρούς, η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό για άμυνα κατά 41% και μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 12%. «Αφού είστε τόσο πατριώτες, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Καστελόριζο, εσείς λέγατε ότι το πήραν τα κύματα; Και αποπέμψατε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας σας επειδή έλεγε την αλήθεια;» διερωτήθη.

«Τι άλλαξε από το 2020 που λέγατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί ήταν ακριβές; Το θυμάστε ότι το είπατε αυτό στους πολιτικούς αρχηγούς, όταν σας ρωτήσαμε γιατί αγοράζετε Ραφάλ και όχι φρεγάτες; Τότε λέγατε ότι ακυρώσατε τη συμφωνία για τις φρεγάτες γιατί στα 3,3 δισ. ήταν πολύ ακριβές, γιατί έπρεπε να δώσετε τα αναδρομικά. Σήμερα δεν είναι ακριβές, αφού αγοράσατε και τα Ραφάλ;» σημείωσε. «Σήμερα, που η χώρα επωμίστηκε το κόστος από τις παλινωδίες σας και αφού φορτωθήκαμε και επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, μας προτείνετε να στηρίξουμε μία αμυντική συμφωνία που μέχρι χθες αρνιόσασταν» συνέχισε.

Δύο σοβαρά προβλήματα

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία δεν είναι ιστορική αλλά μια ανισοβαρής συμφωνία, που έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα. Το πρώτο, στο άρθρο 2 για τη θάλασσα που προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. «Η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα μέχρι τα 6 μίλια. Η κρίση που αντιμετωπίσαμε αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σας ρωτώ ευθέως, αν είχαμε την Συμφωνία αυτή όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ήταν υποχρεωμένο το γαλλικό ναυτικό να συνδράμει; Όχι» είπε. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που ανακηρύξαμε με την Αίγυπτο και η Τουρκία αμφισβητεί με το πλαστό τουρκολιβυκό σύμφωνο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Το ίδιο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι "το Παρίσι εστιάζει στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ"» τόνισε. «Το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Γιατί το κρύβετε; Για αυτό και δεν δεχθήκατε την πρότασή μας για επέκταση στα 12 μίλια στην Κρήτη;. Επιβεβαιώνετε ως εθνικό δόγμα το δόγμα Γεραπετρίτη για τα 6 ναυτικά μίλια» υπογράμμισε.

Το δεύτερο όπως είπε είναι στο άρθρο 18, που με σαφήνεια εκθέτει ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις όχι γενικά στο Σαχέλ, αλλά γενικά στην υποσαχάρια Αφρική. Το Σαχέλ,  όπως είπε, μία εμπόλεμη περιοχή στην οποία το τελευταίο διάστημα έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες. «Δεν έχετε διαψεύσει ότι θα εντάξετε ελληνικές ειδικές δυνάμεις σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση απέναντι σε τζιχαντιστές. Με όσους κινδύνους μπορεί να επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο για τους στρατιώτες που θα είναι εκεί αλλά και για τις ασύμμετρες απειλές, διότι οι τζιχαντιστές δεν δρουν μόνο στην περιοχή τους. Την ίδια ώρα που η ίδια η Γαλλία έχει ανακοινώσει την συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της. Μέσα σε λίγα χρόνια 53 φέρετρα ταξίδεψαν με τη γαλλική σημαία στο Παρίσι. Η Γαλλία ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες για να μειώσει την παρουσία της εκεί. Και εσείς ως πρόθυμος κ. Μητσοτάκη λέτε ότι θα καλύψουν το κενό των Γάλλων Έλληνες στρατιώτες. Σας ρωτώ, στα πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Αυγή - Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)