to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 04.01.2013

Κοινωνία

Δεύτερο πλήγμα για την ελληνική κοινωνία μετά την εκποίηση της ΑΤΕ το ξεπούλημα του ΤΤ

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Γελαλή σχετικά με το επιδιωκόμενο από την κυβέρνηση ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.



Δεύτερο πλήγμα για την ελληνική κοινωνία μετά την εκποίηση της ΑΤΕ το ξεπούλημα του ΤΤ

Όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η τρικομματική κυβέρνηση να  προχωρήσει στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου (ΤΤ), επιφέροντας ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Το ΤΤ το οποίο λειτουργεί από το 1900 με πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά, με το νόμο 3082/2002 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία ενώ από το 2006 λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή ως πιστωτικό ίδρυμα. 

Είναι φανερό ότι για το ΤΤ επιφυλάσσεται η ίδια μοίρα με την Αγροτική Τράπεζα, με σκοπό να δοθεί ή πιο σωστά να χαριστεί μια ακόμα κρατική τράπεζα σε κάποια ιδιωτική.
Γίνεται φανερό πως η συγκυβέρνηση προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεπούλημα του ΤΤ αφού πρώτα χωρίσει την Τράπεζα σε καλό και κακό κομμάτι, όπως συνέβει και με την Αγροτική, και μετά θα την παραχωρήσει σε κάποιον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο.

Η μη  ανακεφαλαιοποίηση του  ΤΤ όπως και της Αγροτικής έγινε εσκεμμένα, με σκοπό το ξεπούλημα, παρόλο που τα ίδια τα στοιχεία της διαγνωστικής μελέτης έδειχναν ότι το ΤΤ ήταν η καλύτερη τράπεζα όσον αφορά τα στοιχεία του χαρτοφυλακίου της και το ποσοστό της ως προς τα δάνεια. Χαρακτηριστικό στοιχείο το ποσοστό 5,5% του ΤΤ ως προς τα δάνεια του βασικού σεναρίου ζημιών δανειακού χαρτοφυλακίου, διπλάσιο του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζα 10,8% ,ενώ το αντίστοιχο της Πειραιώς είναι υπερδιπλάσιο και κυμαίνεται στο 11,5%. Βέβαια η κατεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν προκαθορισμένη για τέσσερις συστημικές τράπεζες και ξεπούλημα των δυο κρατικών τραπεζών. Χωρίς να αναφερθούν κριτήρια των συστημικών τραπεζών και αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους.

Είναι φανερό ότι η  Τράπεζα της Ελλάδος με απόλυτη χρήση της εξουσίας και χωρίς διαφάνεια και πλήρη αιτιολόγηση, αποφάσισε ποιες τράπεζες θα στηρίξει με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και ποιες όχι. Με τη διαδικασία αυτή ξεπουλήθηκε η κρατική Αγροτική Τράπεζα και σειρά έχει το ΤΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)