to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 11.05.2018

Πολιτική

Ν. Κοτζιάς στη «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus»: Ενωμένοι για μία ΕΕ με επίκεντρο τον πολίτη

Την ικανοποίησή του για την «πολύ γόνιμη συζήτηση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα 15 κράτη που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» στο Σούνιο, εξέφρασε μετά το πέρας των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, προεδρεύοντα της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ.


Την ικανοποίησή του για την «πολύ γόνιμη συζήτηση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα 15 κράτη που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» στο Σούνιο, εξέφρασε μετά το πέρας των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, προεδρεύοντα της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ.
 
Το μέλλον της ΕΕ, η διεύρυνση και τα ενεργειακά ήταν οι τρεις κύκλοι εργασιών που ένωσαν γύρω από ένα τραπέζι τους «8» υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κοσσόβου) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα.
 
«Μιλήσαμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια, κάτι που δεν γίνεται πάντα στις τυπικές συζητήσεις» είπε ο Ν. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο ο τρόπος που πρέπει να αναπτύξει τις λειτουργίες της η ΕΕ όσο και τα ερωτήματα που τίθενται για το θεσμικό της ζήτημα στο μέλλον καθώς και τις θεματικές στις οποίες πρέπει αυτή να αναπτυχθεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι στο επίκεντρό μας πρέπει να έχουμε τον πολίτη και όχι κάποια μεταφυσικά σχήματα ή να φοβόμαστε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όπως πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη, τόσο η ΕΕ και όσο όλοι, μαζί με τον ρόλο του πολίτη να αναδείξουν και τη σημασία των αρχών της αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της συνδεσιμότητας για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο Ν. Κοτζιάς, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε στη Θεσσαλονίκη η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου.

Μαζί με τη διεύρυνση οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τις σχέσεις που θα πρέπει να έχει η ΕΕ με τον περίγυρό της συνολικά, καθώς και την ανάγκη να ενσωματωθούν τα υποψήφια και τα συνδεδεμένα κράτη της ΕΕ με τη γενικότερη πολιτική συζήτησή τους. Θέματα που, όπως σημείωσε, συνδέονται με τη μελλοντική πορεία της ΕΕ και στην ευρύτερη δική μας περιοχή και την Α. Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στις 21-22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου για την αρχιτεκτονική Ασφάλειας και Σταθερότητας στην Α. Μεσόγειο, η οποία ξεκίνησε με τη συμμετοχή 11 κρατών και σήμερα οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει τους 24 μαζί με τις Αραβικές Ενώσεις.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνει η χώρας μας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για την παρούσα πρωτοβουλία που συνδιοργανώθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία της ΒΑ και ΝΑ ΕΕ γιατί είναι ανάγκη να συζητάμε, να υπερασπιζόμαστε θέσεις για να μην εγκαταλείπουμε τις τύχες του μέλλοντος της Ευρώπης, μόνο στη σκέψη ή τις πρωτοβουλίες της μίας ή άλλης μεγάλης χώρας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τη σημασία που έχει «η δική μας σκέψη, σοφία και κοινή βούληση για μία πιο δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη ΕΕ».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αξία του διαλόγου: "Πρέπει να συζητάμε και τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας" είπε. Ερωτηθείς είπε ότι η επόμενη συνάντηση των 15 αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο σε χώρα του Βίσεγκραντ. Ως προς τη θεματολογία, είπε ότι αυτή θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα μετά από τις γραπτές προτάσεις που θα κατατεθούν από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ένα από τα θέματα, κατά πάσα πιθανότητα, όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς θα είναι το μεταναστευτικό, το ζήτημα της συνδεσιμότητας και γενικά η ανάγκη να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος στην ΕΕ για την συνολική πορεία της στο μέλλον και όχι αποσπασματικά χωρίς κριτήρια κάτω από την πίεση των γεγονότων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες με την Αλβανία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα εκεί θα πραγματοποιηθεί αν η διαδικασία των συμφωνιών δεν έχει εμπλακεί με το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε στην Αλβανία, μεταξύ κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο καθυστέρησε την όλη διαδικασία.

Ως προς τα θέματα των οικονομικών ζωνών ανέφερε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις και είναι καλές» ενώ για τις επόμενες που έχουν προγραμματιστεί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς νόμου, συμφωνία» τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, μαζί με αυτή τη συμφωνία θα υπάρξει και «ένα προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του εμπολέμου που είναι μία ιστορική σχιζοφρένεια καθώς και ορισμένες συμφωνίες και για τα χερσαία σύνορα που αφορούν τον προσδιορισμό των »πυραμίδων".

Ολοκληρώνοντας ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι παρόντες για να λύνουν προβλήματα και να λύνουν τα χέρια στις χώρες τους »από βαρίδια του παρελθόντος".

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να σκεφτούνε με ορθολογισμό και να στηρίξουνε αυτές τις λύσεις».

«Νομίζω ότι θα τα λύσουμε», «είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε συνεργασία μας» τόνισε ολοκληρώνοντας, εκφράζοντας την βαθιά του πεποίθηση ότι "σε μία ΕΕ των 35 40 κ/μ, κράτη μικρά και μεσαία δεν θα μπορέσουν να παίξουν ρόλο αν δεν έχουν συνεργαστεί και δεν έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτό δεν μπορεί να προκύψει αφού γίνουν όλοι μέλη της ΕΕ. Σήμερα που υπάρχουν οι δυσκολίες και οι διαπραγματεύσεις, αυτό σφυρηλατείται ώστε εντός της ΕΕ να υπάρχει αυτή η κοινή πορεία. Και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους εν όψει των θεσμικών αλλαγών εν όψει της διεύρυνσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Αλβανός ομόλογός του Ντιτμίρ Μπουσάτι υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο Ν. Κοτζιάς είχε επίσης διμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Πολωνίας.

Παράθυρο αισιοδοξίας για την τελική έκβαση του ονοματολογικού από Ν. Ντιμιτρόφ

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των βαλκανικών κρατών –μελών της ΕΕ με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, αλλά κυρίως την αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό, εξέφρασε σήμερα από το Σούνιο ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ο κος Ντιμιτρόφ ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο.

Ο κος Ντιμιτρόφ τόνισε πως πολλοί συνάδελφοί του στην σύνοδο αυτή «έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις για αυτό».

«Αύριο έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες γι’ αυτό» τόνισε, «με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».

«Φρονώ πως κατά μέγα μέρος μας εμπνέει η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου, κατά την οποία τιμάται η Διακήρυξη Σούμαν, που μας υπενθυμίζει γιατί υπάρχει η ΕΕ. Είναι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμφιλιωθούν και να γίνουν φίλοι . Εγώ πιστεύω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη διακήρυξη για να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον και για το τι πραγματικά έχει σημασία σήμερα», επεσήμανε ο ίδιος.

« Έχουμε πλέον την δυνατότητα να κλειδώσουμε όλο αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά είμαστε γείτονες. Όλοι μας επιθυμούμε ευτυχείς και φιλικούς γείτονες, εμείς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα, είναι η χώρα που το 2003 διοργάνωσε τη Σύνοδο της Θεσ/νίκης, όπου η Ευρώπη έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας και τώρα έχουμε μία ευκαιρία για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με λειτουργικό τρόπο και μακροπρόθεσμα να παράξουμε φιλικές σχέσεις κι έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να μετατρέψουμε τους Έλληνες φίλους μας στους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας. Γιατί δεν υπάρχει φυσικότερο πράγμα από το να έχεις στο πλευρό σου τους γείτονές σου να σε βοηθούν στην πορεία σου προς την πρόοδο. Θα είναι καλό για εμάς, καλό για την Ελλάδα, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα της λύσης, ή ότι είναι η αρχή του τέλους, ο κός Ντιμιτρόφ απάντησε: «Καταφέραμε μέσα σε 11 μήνες να έλθουμε πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο και εάν μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μάλιστα θα αναρωτιόμαστε πως και διατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα τόσον καιρό. συνεπώς πιστεύω πως οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κι εάν οι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι φίλοι χωρίς πολλά προβλήματα, τότε και οι χώρες μπορούν να το καταφέρουν επίσης. Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλλίτερα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα μπορούσαμε να μιλούμε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός τελικού χρονοδιαγράμματος, ο Ντιμιτρόφ απάντησε πως «το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους, θα τολμούσα να πω περισσότερο από τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ΕΕ, παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ’ όλο που και αυτά είναι σημαντικά, επίσης οι εκλογικοί κύκλοι και στις δύο χώρες, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και βασίζονται κι αυτοί σε άλλους παράγοντες, επομένως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε, εάν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε.

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η όποια συμφωνία θα είναι ικανή να πείσει και την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς στις δύο χώρες, ο κος Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «ιδεωδώς θέλουμε όλες οι πλευρές να βρίσκονται μαζί μας. Πιστεύω πως εάν δεν χρησιμοποιηθεί το ζήτημα αυτό για εσωτερική πολιτική, τότε είναι πολύ δυνατόν να τα καταφέρουμε. Πιστεύω πως θα χρειασθεί αποφασιστικότητα στην άσκηση πολιτικής και πιστεύω πως αυτό θα καταστεί δυνατόν εάν κι εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση και εάν πιστεύουμε τους εαυτούς μας τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους. Γνωρίζετε καλά πως τα μεγάλα επιτεύγματα δεν είναι εύκολα, αλλά η ανταμοιβή που παίρνεις όταν γίνονται είναι μεγάλη».

Αναφορικά με τη σύνοδο, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τόνισε πως «υπήρξε μία παραγωγική και καλή ημέρα για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί έγινε κατορθωτό να συζητήσουμε και άλλα θέματα πέραν των διμερών μας σχέσεων, αλλά και τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, κατά τον ίδιο τρόπο που κάποιος πασχίζει να προλάβει ένα εν κινήσει τραίνο, γιατί η ΕΕ αλλάζει. Τούτο είναι σημαντικό για εμάς να το συζητούμε γιατί αφορά το κοινό μας μέλλον».

«Είναι σημαντικό διότι εκτός από τις χώρες του Βίσεγκραντ και όσες είναι υποψήφιες χώρες έχουμε και τους γείτονές μας, που ήδη είναι μέλη της ΕΕ. Συνεπώς έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο στις διαβουλεύσεις μας, τα κοινά προβλήματα των Βαλκανίων, το μέλλον της Ευρώπης, τη διεύρυνσή της και τις ευκαιρίες γι’ αυτό. Είμαι της άποψης πως η ομάδα αυτή είναι μία που στο μέλλον θα κατορθώσει να εκφράζεται σε πολλές περιστάσεις με μία ενιαία φωνή. Κι αποτελεί μία εξάσκηση στο να μάθουμε πως θα είμαστε σύμμαχοι, στο πως θα συνεργαζόμαστε στενά», πρόσθεσε ο ίδιος.

*******************

Ένα ακόμα σχήμα μορφοποιημένης συνεργασίας με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποκτά περιοδικότητα και δυναμική και η Αθήνα γίνεται το επίκεντρο ενός γόνιμου διαλόγου στην ΕΕ. Η 2η Υπουργική Συνάντηση, "Visegrad-4 plus Balkan-4 plus", άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Σούνιο σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από την έναρξη της Συνάντησης

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της ΕΕ είτε υποψήφια που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη/μέλη της Ευρώπης. Πήραμε μία απόφαση με την ομάδα των χωρών του Visegrad, και τα 4 μέλη που είμαστε μια ομάδα εντός της ΕΕ από τα Βαλκάνια, να κάνουμε συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης ώστε και μικρότερα και μεσαίου μεγέθους κράτη να μπορούν να αποκτήσουν τη μέγιστη επιρροή στη συζήτηση. Ξεκινήσαμε με πρότασή μου τη συζήτηση στη Βουδαπέστη και συνεχίζουμε σήμερα στο Σούνιο», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να διεξαχθεί στο Σούνιο η παρούσα Συνάντηση καθώς η τοποθεσία είναι «μαγευτική», όπως είπε, για τους ξένους, και θα συμβάλει στην πολύ επιτυχημένη πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», που διεξάγεται στο Σούνιο, ο Νίκος Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ οφείλει να αναπτυχθεί ως μια μηχανή, ένα σύστημα θεσμών, εργαλείο εκσυγχρονισμού όλων μας και της ίδιας, [να γίνει] φάρος εφαρμογής, προώθησης και διάχυσης του rule of low, υπερασπιστής αυτής της αρχής στην παγκόσμια κοινότητα», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο «να τεθεί εκ νέου ο στόχος της κοινωνικής συνοχής».

Ως μία από τις αιτίες των προβλημάτων της ΕΕ ήταν και είναι, όπως υποστήριξε, η αλλαγή των απόψεων της Γερμανίας που απέκτησε μετά την ενοποίησή της μια περισσότερο «εθνική ματιά», ενώ σχετικά με τη Γαλλία, εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια, μέχρι την εμφάνιση του Μακρόν, έδειχνε να μην έχει τις ίδιες διαθέσεις έναντι της προοπτικής της ΕΕ όπως στο παρελθόν, η δε η Ιταλία από την πλευρά της έγινε αρκετά εσωστρεφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε διεξοδικά τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η ΕΕ θέτοντας ζητήματα και προβληματισμούς. Αναφέρθηκε σε καίρια ερωτήματα, όπως η ισχυροποίηση των κοινοτικών οργάνων, η ισορροπία στο μέλλον ανάμεσα στα εθνικά κράτη και τα κοινοτικά όργανα, αλλά και η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά -Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα έθεσε το ερώτημα σχετικά με την ισχυροποίηση της κοινωνίας.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της διεύρυνσης, υπογράμμισε τη σημασία της ισορροπίας ως προς τη θεσμική εμβάθυνση που απαιτείται, και έθεσε βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, και ειδικότερα ως προς την κατανομή της εκπροσώπησης σε κοινοτικά όργανα. «Μεγάλη σημασία έχει για κράτη του δικού μας μεγέθους η σύνθεση των επικεφαλής και αναπληρωτών διευθυντών των διευθύνσεων Επιτροπής, Συμβουλίου και Ευρωβουλής», είπε ο Ν. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια σαφής καταγραφή προς όφελος ορισμένων μεγάλων κρατών με τρόπο ανισόρροπο». Έθεσε επίσης το ερώτημα αν «θα υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης των κοινωνιών και πώς, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος και οι δυνατότητες δημοψηφισμάτων». Παράλληλα, μεταξύ άλλων, προσέθεσε ως πολύ σημαντικό θέμα τα χρονοδιαγράμματα και τις τυχόν ομαδοποιήσεις για ένταξη στην ΕΕ κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρθηκε επίσης και στην υποψηφιότητα της Τουρκίας και αν αυτή θα μετασχηματιστεί σε ειδική σχέση, όπως επίσης και ως ειδικό ζήτημα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε και το μείζον ζήτημα της ισχυροποίησης της Ευρώπης στο παγκόσμιο σκηνικό. Αναφερόμενος στον αμυντικό τομέα και της ασφάλειας, που προσδιορίζεται από τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, έθεσε το ερώτημα αν η Ευρώπη θα αποκτήσει αυτοτελή αμυντική λειτουργία ή θα αποτελεί έναν περιφερειακό εταίρο των δύο άλλων, υποστηρίζοντας ότι «χωρίς αμυντικό πυλώνα, η ΕΕ θα παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας με πήλινα πόδια». Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας οργανισμού προς οργανισμό ως προς τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στα οικονομικά της ΕΕ τόνισε ότι «από την ευρωζώνη, απουσιάζουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα σε αλλαγές και προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας», ενώ έκανε μνεία στο θέμα της μετεξέλιξης του ευρωπαϊκού συστήματος διάσωσης (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) σε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου α λα ΔΝΤ. Αναφορά επίσης έκανε για τη συζήτηση που απαιτείται σχετικά με τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές και το πλαίσιο σε σχέση με το Brexit.

«Το κύριο και θεμελιακό είναι η ΕΕ να ξαναποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, και όχι μόνο το τελευταίο. Δημοκρατική στη συγκρότησή της και στον τρόπο δράσης της. Που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και τον φροντίζει: Από την καταπολέμηση της ανεργίας μέχρι της ποιότητα ζωής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι τρεις κύκλοι εργασιών

Το μέλλον της ΕΕ, η Διεύρυνσή της, και η Ενέργεια θα είναι οι τρεις κύκλοι εργασιών που θα ενώσουν γύρω από ένα τραπέζι τους "8" υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.  

Η Υπουργική Συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία  εμβάθυνση της συζήτησης στα τρία βασικά θέματα της ατζέντας και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με ευρύτερες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.  

Η Υπουργική Συνάντηση ξεκίνησε το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία. Αμέσως μετά, θα αρχίσει ο πρώτος από τους τρεις κύκλους εργασιών της Συνάντησης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάσεις από βουλευτές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30,  θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών,  οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν  το μείζον θέμα της ενεργειακής συνεργασίας.

Με το πέρας των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Βουλγάρα ομόλογός του, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, Προεδρεύων της ομάδας Visegrad, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)