to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 03.11.2013

Πολιτική

Δεύτερη μέρα της δίκης των αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία του Δικτύου: Ανταπόκριση από τη διαδικασία

Η δίκη ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα, στα δικαστήρια της Ευελπίδων στο Κτίριο Προκάτ 2. Οι καταθέσεις των μαρτύρων από τη μεριά των μηνυτών. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 7/11 στο ίδιο κτίριο.


Ανταπόκριση από τη σημερινή διαδικασία:

H 2η μέρα της δίκης των αστυνομικών που εισέβαλαν στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα το 2010 συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα 4/11, με την κατάθεση τριών ακόμα μαρτύρων εκ μέρους των θυμάτων της επίθεσης: της Μυρτώς Λαζαρίδου, που υπέστη και σοβαρό τραυματισμό στα χέρια κατά την επίθεση, της Μάνιας Μπαρσέφσκι,  της Ολγας Λαφαζάνη και του Κώστα Μουζουράκη.

Η Μυρτώ Λαζαρίδου περιέγραψε τη σκηνή της εισόδου των αστυνομικών που σπάζοντας με εγκληματικό τρόπο το τζάμι της πόρτας στον 1ο όροφο του κτιρίου της Τσαμαδού 13 οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό της. Τα χέρια της, τραυματισμένα από τα κομμένα τζάμια που έπεσαν πάνω της, άρχισαν να αιμορραγούν ακατάσχετα και ενώ οι αστυνομικοί έσπαγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές της που βρίσκονταν στον χώρο προσπαθούσαν να επιδέσουν πρόχειρα το τραύμα.

Η μάρτυρας τόνισε ότι η επίθεση στο Δίκτυο ήταν ηθελημένη επειδή είναι μια οργάνωση που επανειλημμένα ενοχλεί με τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, αναγνώρισε δε έναν από τους αστυνομικούς ως εκείνον που έσπασε τα τζάμια της εισόδου οδηγώντας στον τραυματισμό της.

Ακολούθησε η κατάθεση της Μάνιας Μπαρσέφσκι, η οποία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, μπροστά από το κτίριο. Περιέγραψε και εκείνη την επέλαση των αστυνομικών με τα μηχανάκια, μαρσάροντας, στην οδό Τσαμαδού, ενώ δεν συνέβαινε τίποτα στην περιοχή όπου υπήρχε ούτως ή άλλως και ισχυρή αστυνομική παρουσία. Κατόπιν, την ανάβασή τους , καταδιώκοντα τς τα λίγα μέλη του Δικτύου που βρίσκονταν στο δρόμο, τον τραυματισμό της Μυρτώς Λαζαρίδου και τις προσπάθειες για να δέσουν το τραύμα της, έως και την αποχώρησή των ΔΕΛΤΑδων από το κτίριο, σπάζοντας πανό και πετώντας σημαίες, μαζί με τις χυδαίες ύβρεις τους ακόμη και προς την τραυματία.

Η Μ. Μπαρσέφσκι επισήμανε πως δεν μπορεί να ξέρει τις ακριβείς προθέσεις των αστυνομικών που εισέβαλλαν, αλλά το Δίκτυο έχει πολλές φορές επανειλημμένα καταγγείλει τεκμηριωμένα βίαιες ενέργειες της αστυνομίας, ενώ αναρωτήθηκε, ρητορικά, αν η παρατεινόμενη ατιμωρησία των βίαιων ενεργειών των αστυνομικών συμβάλλει στη διαιώνιση τέτοιων συμπεριφορών εκ μέρους τους. Επισήμανε δε, πως από τα εκατοντάδες περιστατικά αστυνομικής βίας ελάχιστα τελικά φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, έγινε και αναφορά στις συμπεριφορές των αστυνομικών που αδιαφορούν αν καταγράφεται ή όχι η συμπεριφορά τους . Ενδεικτικά, αναφέρθηκε τόσο η επίθεση με χημικά στον Μ. Γλέζο, όσο και το χτύπημα στον πρόεδρο των φωτορεπόρτερ, τον Μ. Λώλο που δέχτηκε, ενώπιον δεκάδων, παρολίγο δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι.

Η Γιάννα Κούρτοβικ, συνήγορος και μέλος του Δικτύου, επισήμανε στην αρχή της εξέτασης της Μ. Μπαρσέφσκι την υπερβολική δυσπιστία του δικαστηρίου απέναντι στη μάρτυρα, κάνοντας και τη σχετική σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε άλλες υποθέσεις, προκαλώντας την αντίδραση του δικαστηρίου.

Σχετική ένταση υπήρξε και κατά την εξέταση της μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης των αστυνομικών, που εμμένοντας σε ανόητα σενάρια (ότι υπήρχε ομάδα ατόμων που ήθελε να κρυφτεί στο κτίριο, ή ότι «τράβηξαν αστυνομικό μέσα στο κτίριο και οι συνάδελφοί του πήγαν να τον πάρουν πίσω») προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπερδέψει τα γεγονότα, προβαίνοντας ακόμα και σε ανάγνωση της… ψυχικής κατάστασης των εικονιζόμενων σε φωτογραφίες μελών του Δικτύου μετά την εισβολή των αστυνομικών.

Κατά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε η εξέταση της Όλγας Λαφαζάνη, που βρισκόταν στον 1ο όροφο του κτιρίο της οδού Τσαμαδού κατά την εισβολή, και έχει αποτυπώσει σε μερικές φωτογραφίες την επίθεση. Ακολούθησε η κατάθεση του Κώστα Μουζουράκη, που βρισκόταν επίσης στον 1ο όροφο τη στιγμή της εισβολής.

 

Η συνεχής ενημέρωση μέχρι τη 13:30:

1.30 μ.μ.: Κοντά δύο ώρες κράτησε η κατάθεση της Μάνιας Μπαρσέφσκι για το περιστατικό της βίαης εισβολής των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο κτίριο του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.  Κατά τη 1 ξεκίνησε η κατάθεση της Ολγας Λαφαζάνη, επίσης μέλους του Δικτύου, που είναι κι εκείνη που κατέγραψε με φωτογραφική μηχανή κάποιες σκηνές της εισβολής. Λεπτομέρειες από τη σημερινή διαδικασία, αργότερα.

11.00 Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της Μυρτώς Λαζαρίδου, η οποία τραυματίστηκε στα χέρια κατά την εισβολή των αστυνομικών. Η κ. Λαζαρίδου περιέγραψε τη σκηνή της εισβολής των αστυνομικών στον πρώτο όροφο του κτιρίου, καθώς και το σπάσιμο της πόρτας και του τζαμιού με γκλομπ, που είχε ως αποτέλεσμα να κατακοπούν τα χέρια της από τα θραύσματα. Όπως κατέθεσε η ίδια, τις επόμενες στιγμές οι σύντροφοί της προσπαθούσαν να της δέσουν τα χέρια για να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ οι αστυνομικοί σπάγανε ό,τι βρίσκανε μπροστά τους. Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της Μάνιας Μπαρσέφσκι. 

*****

Σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη των αστυνομικών της Ομάδας Δέλτα, οι οποίοι στις 5 Μαϊου 2010 εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια, τραυματίζοντας σοβαρά μέλη της συλλογικότητας και προκαλώντας καταστροφές στο χώρο.

Η δίκη άρχισε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος περιέγραψε την εισβολή των αστυνομικών της ομάδας Δέλτα στα γραφεία του Δικτύου.

Παρακάτω δείτε σχετική δήλωση του κ. Γιαννόπουλου: 

 

Σε ανακοίνωση του, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα αναφέρει: 

"Η 5η Μαϊου 2010 ήταν η ημέρα του τραγικού θανάτου των τριών εργαζομένων της MARFIN από τον εμπρησμό του καταστήματος της οδού Σταδίου, και στο κλίμα της γενικευμένης αστυνομοκρατίας που ακολούθησε οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θεώρησαν ότι διαθέτουν την κατάλληλη ασυλία για να εκτονώσουν το μίσος τους απέναντι σε ένα χώρο αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και καταγγελίας της αστυνομικής ασυδοσίας, (αν)άξιο τέκνο της οποίας είναι η Ομάδα Δέλτα. Έτσι, δεν περιορίστηκαν στην εισβολή, τους τραυματισμούς και τις καταστροφές, αλλά με λύσσα έσπαγαν πανό και σημαίες, βρίζοντας χυδαία τα «κομμούνια» και τους «αράπηδες», σε μια πρωτοφανή επίδειξη φασισμού και αλητείας. Προφανώς δεν πιστεύουμε ότι η κρατική καταστολή αναχαιτίζεται μέσω δικών, αλλά μόνο με μαζικούς μαχητικούς αγώνες για τις ελευθερίες και την ελευθερία, γι' αυτό είμαστε επίμονοι αντίπαλοι του κράτους και της αστυνομίας, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι οι καταδίκες αστυνομικών για ασυδοσία και κατάχρηση εξουσίας λειτουργούν ως φραγμός απέναντι στην επέκτασή τους και, κυρίως, ως εργαλείο αυτοάμυνας και αξιοπρέπειας των πολιτών και των συλλογικοτήτων του κινήματος". 

Διαβάστε το ιστορικό της επίθεσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)