to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 09.12.2022

Πολιτική

Με 156 «γαλάζια» υπέρ ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της συγκάλυψης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» - Καταψηφίστηκε με 142 ψήφους από την αντιπολίτευση - Στα πόδια το έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή καθώς αποφάσισε με το έτσι θέλω να ανακοινώσει τη λήξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με τις παρακολουθήσεις -


φωτ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI

Με 156 ψήφους υπέρ και 142 κατά ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, στο οποίο ρυθμίζονται επίσης θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της ΕΥΠ αλλά και τα λογισμικά παρακολούθησης.

Στην Βουλή διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία τόσο «επί της αρχής» όσο και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου. Την ψηφοφορία ζήτησαν με αίτημάτά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μετά από δύο ημέρες εντονότατης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ν.Δ -το μόνο κόμμα που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου- και σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης κατατέθηκαν αρκετές επιμέρους αλλαγές, δίχως όμως να αλλάξουν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Οι εντονότερες ενστάσεις αφορούσαν το άρθρο που προέβλεπε την παρέλευση 3ετίας για την ενημέρωση ενός παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ, για το οποίο εξέφρασε τις επιφυλάξεις της και η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πλέον χαρακτηριστική του κλίματος η κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία τοξικού κλίματος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον προκάλεσε να διαψεύσει αν παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των επιτελείων και υπουργοί, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να διακόψει σχεδόν την ομιλία του και να εγκαταλείψει την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Πέρα από τους αρχηγούς των κομμάτων ή τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, στη συζήτηση συμμετείχε περίπου το 1/3 των βουλευτών.

Τι διαμείφθηκε στις δύο μέρες της συζήτησης του νομοσχεδίου

Μια πρόγευση του τεταμένου κλίματος με το οποίο θα φτάσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση μέχρι τις κάλπες δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση, που είναι δεδομένο πως προκαλεί πολιτική φθορά. Στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή ατζέντας, ωστόσο στην Πειραιώς ξέρουν πως θα συνεχιστεί το ασφυκτικό pressing από την αντιπολίτευση.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, με ομιλίες βουλευτών, ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου . H διαδικασία ψήφισης  αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η ονομαστική ψηφοφορία θα μεταφέρει τη πίεση στους βουλευτές που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους για ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως η τριετία που προβλέπεται για να ενημερωθεί κάποιος πολίτης αν παρακολουθούνταν, η υποβάθμιση του ρόλου της ΑΔΑΕ αλλά και το λεγόμενο απόρρητο.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, "διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών", κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σημειώνεται ότι προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δείτε ζωντανά τη σημερινή συζήτηση:

-> Διαβάστε τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τα επτά βασικά μέτρα του νομοσχεδίου σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι:

  • Συγκροτείται εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου η οποία θα έρευνα ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος μέσα στην υπηρεσία.
  • Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να ορίζεται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός και υποδιοικητές μόνο δημόσιοι λειτουργοί. Αποκλείεται ιδιώτες από τις θέσεις αυτές.
  • Προσδιορίζεται η έννοια της εθνικής ασφάλειας στη βάση της οποίας μπορεί να ζητηθεί η άρση απορρήτου. Με τον τρόπο αυτό οροθετείται η δράση των φορέων του Δημοσίου που επικαλούνται εθνική ασφάλεια.
  • Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την άρση απορρήτου των πολιτικών προσώπων με αυστηρά φίλτρα που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άρση. Το αίτημα μπορεί να υποβάλει η ΕΥΠ μόνο για άμεση και εξαιρετικά πιθανή διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας, με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και την συμφωνία δύο εισαγγελέων.
  • Απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης η κατοχή ή εμπορία κακόβουλου λογισμικού χωρίς να απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋποθέσεις. Επιπλέον, αναβαθμίζεται σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια η χρήση των λογισμικών αυτόν.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να λαμβάνει γνώση ότι έχει γίνει άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του για λόγους εθνικής ασφάλειας μετά από παρέλευση τριών ετών από την λήξη της άρσης.
  • Τυποποιείται η διαδικασία για την καταστροφή αρχείων που αφορούν άρση απορρήτου. Για μεν το περιεχόμενο που προέκυψε από την άρση απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά παρέλευση εξαμήνου, για δε τον φάκελο της υπηρεσίας με τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν το αίτημα της άρσης απορρήτου προβλέπεται καταστροφή μετά από 10 χρόνια. Σήμερα ο νόμος δεν προβλέπει χρονικό ή άλλο προσδιορισμό για την καταστροφή των αρχείων.

Βεβαίως οι ως άνω αλλαγές συσκοτίζουν πλήρως το εν εξελίξει σκάνδαλο που συνδέει το Μέγαρο Μαξίμου με ένα σύστημα οργανωμένων υποκλοπών δεκάδων ανθρώπων από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Μεταξύ άλλων:

  • Εξασφαλίζουν πολιτικό χρόνο τριετίας για τη συγκάλυψη του σκανδάλου καθώς κανείς ενδιαφερόμενος δε θα μπορεί να μάθει το αν παρακολουθείται σήμερα.
  • Απαξιώνει την ΑΔΑΕ καθώς δεν επαναφέρει τη πρόβλεψη που καταργήθηκε άρον - άρον για τον ρόλο της στην ενημέρωση των πολιτών.
  • Δημιουργεί ένα κύκλωμα αδιαφάνειας με επικαλύψεις ελέγκτη - ελεγχόμενου προκειμένου να κρίνονται οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας».
  • Διευρύνει τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας κατά τόσο ευρύ τρόπο που στη πραγματικότητα νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις ως πολιτικό εργαλείο των κυβερνήσεων.
  • Απογορεύει αυτά που ήδη... απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, δηλαδή τα λογισμικά υποκλοπών προστατεύοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες που τα διακινούν καθώς δεν επέτρεψε τη κλήση τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Στα πόδια το έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Σφύριξε τη λήξη» μια μέρα πριν

Πρωτοφανής κίνηση από τον πρωθυπουργό, χθες, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δευτερολογία του τελευταίου, και απλώς αποχώρησε δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

«Ό,τι είχατε να πείτε κύριε Τσίπρα, το είπατε, η συζήτηση λήγει» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του και σηκώθηκε και έφυγε. Η προσβολή αυτή του Κοινοβουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έρχεται σαν επιστέγασμα της άρνησης του πρωθυπουργού να απαντήσει στις ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συνολικής επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου με την επίκληση του απορρήτου.

Μετά την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο για να κάνει μια δήλωση: «Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, εάν γνώριζε ότι παρακολουθείτο η ηγεσία του Στρατού. Είχε την ευκαιρία να απαντήσει. Δεν το έκανε. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται με όρους επικοινωνίας. Η εικόνα του πρωθυπουργού να αποχωρεί από την αίθουσα θα τον ακολουθεί για πάντα».

Είχε προηγηθεί ο έντονος εκνευρισμός του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, προς τον οποίο απευθύνθηκε με αγένεια στον ενικό, φωνάζοντας: «Παρακολουθούσα εγώ ποτέ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κύριος Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;».

Όλα όσα προηγήθηκαν

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.  Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην πρωτολογία του στα ψεύδη και τις επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδόμησε σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο και στη δευτερολογία του επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, κατά το γνωστό ρεπερτόριό του, για υποκλοπές πολιτικών προσώπων επί ημερών του, για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ακόμα και για εκμετάλλευση του περιστατικού με τον πυροβολισμό στον 16χρονο, με την κατηγορία ότι «θέλετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε - γιατί εσείς τα οργανώσατε - τον Δεκέμβριο του 2008» (!).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, προσπάθησε φυσικά να κάνει το άσπρο μαύρο, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για τις αποκαλύψεις για τους δεκάδες παρακολουθούμενους. Στο τέλος της ομιλίας του είπε πως «η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά», ενώ επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών»(!).  Έφτασε μάλιστα να πει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση πως... σέρνει τη χώρα στο βούρκο, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

Δημ. Τζανακόπουλος: Δε φταίει η αντιπολίτευση που έχετε μετατρέψει τη χώρα σε κατασκοπευτικό κράτος

«Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής», σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έναρξη της συζήτησης. Και επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης» (αναλυτικότερα η ομιλία του Δημ. Τζανακόπουλου λίγο παρακάτω).

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο ειδηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην δευτερολογία του σημείωσε πως «αυτό που ήταν πρωτοφανές ήταν η φυγή του όταν κλήθηκε να απαντήσει στην καίρια και ευθεία ερώτηση του κ. Τσίπρα: Παρακολούθησε η ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Παρακολούθησε τον κ. Χατζηδάκη; Η φυγή αυτή ισοδυναμεί δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μας, με κατάφαση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γεγονότα που ήδη έχουν επιβεβαιωθεί από το υπ. Εξωτερικών και εμφανίζονται και στο εξώφυλλο της ΝΥΤ, «αποδεικνύουν ότι το σύνολο του επιτελικού κράτους ήταν μπλεγμένο στο δίκτυο των παρακολουθήσεων». 

«Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σιωπά για το θέμα των υποκλοπών. Είναι τουλάχιστον παράδοξο αυτό, αν όχι θρασύτατο. Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης «να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή», σα να μην έχουν γίνει όσα έχουν γίνει, σα να μην υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις, σα να μην υπάρχει predator. Λες και φταίει η αντιπολίτευση που έχετε μετατρέψει τη χώρα σε κατασκοπευτικό κράτος. Και κάνετε και παραινέσεις να σταματήσουμε να το αναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, να σταματήσουμε να το έχουμε ως κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα», λέει ο Δ. Τζανακόπουλος ανεβάζοντας τους τόνους. 

«Εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη μεθόδευση συγκάλυψης, να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιους παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο μετά τις εκλογές και να οδηγείτε τη χώρα στη σκιά και το σκοτάδι. Από αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα απολύτως άρθρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο», τόνισε.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπερψήφισαν και το ΜέΡΑ25,  το ΚΚΕ και η Ελλ. Λύση, ενώ υπέρ της ένστασης τοποθετήθηκε και ο Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η ένσταση απερρίφθη τελικά καθώς την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη:

- ΜέΡΑ25: Το σημερινό νομοσχέδιο της Μητσοτάκης ΑΕ δεν θα άλλαζε τίποτα στην υπόθεση των υποκλοπών

Δημ. Τζανακόπουλος: Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά.

«Ανερυθρίαστη» και «ανερμάτιστη ιδιαίτερα στη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου», χαρακτήρισε την παρουσία και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χτεσινή ολομέλεια της Βουλής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη δευτερολογία του.

«Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει. Αυτό που ήταν πρωτοφανές ήταν η φυγή του όταν κλήθηκε να απαντήσει στην καίρια και ευθεία ερώτηση του κ. Τσίπρα: Παρακολούθησε η ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Παρακολούθησε τον κ. Χατζηδάκη;», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα που θέτει εδώ και πολύ καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό και τα οποία αποφεύγει κατά κόρον.

«Η φυγή αυτή ισοδυναμεί δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μας, με κατάφαση», δηλώνει ενώ πριν έχει σημειώσει πως «η απάντηση του κ. Χατζηδάκη ήταν ότι δεν ξέρει και δεν θα μπορούσε να ξέρει. Και όταν ο κ. Τσίπρας του ζήτησε μια ευθεία και κατηγορηματική άρνηση ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να φύγει από την αίθουσα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος, αναφέρθηκεστις αποκαλύψεις της New York Times, τονίζοντας πως «έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και νέα γεγονότα. Σήμερα μάλιστα αυτά εμφανίζονται και στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης των New York Times, γεγονότα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το Υπ. Εξωτερικών, γεγονότα που αποδεικνύουν ότι το σύνολο του επιτελικού κράτους ήταν μπλεγμένο στο δίκτυο των παρακολουθήσεων». «Ο γενικός γραμματέας οικονομικών σχέσεων του Υπ. Εξωτερικών κ. Σμυρλής, που ανήκει στον στενό κύκλο του κ. Μητσοτάκη, έδωσε άδεια για την εξαγωγή του predator. Και αυτό σήμερα αποτελεί είδηση σε όλο τον διεθνή Τύπο», εξηγεί.

Σας ρώτησε πριν ο κ. Ραγκούσης αν για την εν λόγω άδεια υπάρχει η σχετική σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, αν δηλαδή η ΕΥΠ γνώριζε την ύπαρξη του predator ή όχι. Δεν απαντήσατε.

«Κάθε μέρα ένα καινούριο στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας και το κωμικό εδώ είναι ότι έχετε βάλει το σύνολο των αυλικών της κυβέρνησης να επαναλαμβάνουν διαρκώς το μάντρα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία», σχολιάζει καυστικά ο ίδιος για την στάση που κρατάνε οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και όλο το σύστημα γύρω και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ σημειώνει:

«Δεν είναι για παράδειγμα στοιχεία τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα» -τα αρχικά τους- και οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν το predator από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΥΑΚ στην Αγ. Παρασκευή.

Δεν είναι στοιχείο το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί φάκελοι, κατά τις ομολογίες των διοικητών της ΕΥΠ, και ιδιαίτερα οι φάκελοι που αφορούν τον κ. Ανδρουλάκη και κ. Κουκάκη.

Δεν αρκεί μια υπογραφή του εισαγγελέα για να καταστήσει μια παρακολούθηση νόμιμη. Απαιτείται υπαρκτός λόγος εθνικής ασφάλειας. Και τέτοιος λόγος όπως προκύπτει δεν υπάρχει για τις παρακολουθήσεις που είναι ομολογημένες από την κυβέρνησή σας».

«Αφού έχετε τόσο ανάγκη επιπρόσθετων στοιχείων για να πειστείτε για το προφανές σας λέμε: δώστε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ», υπογραμμίζει και συμπληρώνει «προκάλεσε χθες ο κ. Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην ΑΔΑΕ να ζητήσουν αν όχι τα ονόματα, τουλάχιστον τις ιδιότητες των προσώπων που έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Και εισέπραξε κατηγορηματική άρνηση».

Ύστερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεβάζει τους τόνους ακόμα περισσότερο, λέγοντας ευθέως στον Μητσοτάκη ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε κατασκοπευτικό κράτος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σιωπά για το θέμα των υποκλοπών. Είναι τουλάχιστον παράδοξο αυτό, αν όχι θρασύτατο. Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης «να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή», σα να μην έχουν γίνει όσα έχουν γίνει, σα να μην υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις, σα να μην υπάρχει predator. Λες και φταίει η αντιπολίτευση που έχετε μετατρέψει τη χώρα σε κατασκοπευτικό κράτος. Και κάνετε και παραινέσεις να σταματήσουμε να το αναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο, να σταματήσουμε να το έχουμε ως κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα».

«Και κ. Πρόεδρε μας νουθετήσατε με πατρική στοργή να μην κάνουμε «θόρυβο» για την ΕΥΠ γιατί είναι σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα. Τα παραδείγματα που αναφέρατε αφορούσαν πληροφορίες της ΕΥΠ από το 1957 και 1981 για τη δραστηριότητα τρίτων κρατών, όχι για τις δραστηριότητες των αρχηγών των πολιτικών αντιπάλων άλλων κομμάτων εκείνης της περιόδου. Βεβαίως, ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποια άλλα παραδείγματα, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την περίοδο 1957 υπήρχε και κάτι που ονομαζόταν «παρασύνταγμα». Επομένως δεν γνωρίζω σε τι άλλες δραστηριότητες μπορεί εκείνη τη περίοδο η ΕΥΠ να επιδιδόταν. Εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι και σήμερα σε αυτές επιδίδεται», σημειώνει.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Είπατε ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά αν υπήρχε η διάταξη που σας απονέμει αυτή τη νέα αρμοδιότητα και εξουσία. Αυτά τα «πολλά» θα τα μάθουμε ποτέ; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα σήμερα. Με αυτό το νομοσχέδιο η καταφατική απάντηση στο ερώτημα γίνεται σχεδόν αδύνατη. Και εσείς οδηγείτε τον εαυτό σας σε αυτό το αδιέξοδο».

Αναφερόμενος στον Τσιάρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει «μου κάνει εντύπωση και η επιμονή του κ. Τσιάρα σε διάφορους συμψηφισμούς. Κ. Τσιάρα, είστε ο υπουργός-και σας το λέω ευθύτατα- που έγινε το «μακρύ χέρι» της ΕΥΠ στις 31.03.2021, όταν φέρατε τη διάταξη που «τύφλωσε» την ΑΔΑΕ, τη φέρατε με την υπογραφή σας μαζί με τον κ. Πικραμμένο. Επομένως εσείς ειδικά να προβαίνετε σε συμψηφισμούς δεν μπορείτε».

«Μας κατηγορήσατε δήθεν για το γεγονός ότι μετατρέψαμε το 370α από κακούργημα σε πλημμέλημα. Φέρατε το 2019 ένα νόμο τροποποιητικό του Π.Κ μετά από τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δικής σας; Αλλάξατε το 2019 το 370α; Δεν το αλλάξατε και έρχεστε τώρα να το αλλάξετε. Εσείς γιατί δεν το μετατρέψατε πάλι σε κακούργημα; Διότι προφανώς η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εσείς συγκροτήσατε το 2019 έκρινε ότι η επιλογή της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ορθή. Και τώρα επιχειρείτε με διάφορες λαθροχειρίες να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Είναι τουλάχιστον προκλητικό οι παρακολουθητές και οι υποκλοπείς, η κυβέρνηση της ΝΔ, να φέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο αυτό», διαμηνύει ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ολοκληρώνει λέγοντας:

Εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη μεθόδευση συγκάλυψης, να έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε ποιους παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης μόνο μετά τις εκλογές και να οδηγείτε τη χώρα στη σκιά και το σκοτάδι. Από αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα απολύτως άρθρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο.

Και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διαφωνεί με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ΕΥΠ

Σειρά από σοβαρές επιφυλάξεις για διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ εκφράζει στην έκθεση της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (διαβάστε αναλυτικά)

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

- Προβλέπει ενημέρωση των πολιτών τρία χρόνια μετά την παρακολούθησή τους (άρα Ανδρουλάκης, Κουκάκης και ενδεχομένως υπουργοί και στρατηγοί θα μάθουν μετά τις εκλογές…)

- Δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ στη διάταξη για την ενημέρωση, αρνούμενο να άρει τις επιπτώσεις από την τροπολογία Πικραμένου-Τσιάρα της 31ης Μαρτίου 2021 με την οποία η ΕΥΠ μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μην ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις που έκανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)