to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 21.10.2016

Πολιτική

Δευτέρα και Τετάρτη οι επόμενες κρίσιμες διασκέψεις του ΣτΕ - Σαμποτάζ στο ΕΣΡ και bullying στη Δικαιοσύνη από τη ΝΔ (όλες οι εξελίξεις)

Εν αναμονή των δύο διασκέψεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, όπου και θα κριθεί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση στηλίτευσε τη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης των δικαστών από την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι «υπερασπίζεται τα συμφέροντα που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» - Τι αναφέρει σε νέες δηλώσεις της η Όλγα Γεροβασίλη - Ν. Παππάς: «Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας»


Εν αναμονή των δύο διασκέψεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, όπου και θα κριθεί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, η  Όλγα. Γεροβασίλη σημείωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι «υπάρχει ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αντιπολίτευση, που μας αποδίδει χαρακτηρισμούς. Πρόκειται για αντιθεσμικούς χαρακτηρισμούς που βλάπτουν τη δημοκρατία». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιχειρεί να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και συμπλήρωσε: «πολλοί κούνησαν το δάχτυλο στη δικαιοσύνη, όχι εμείς. Ακούω καθημερινά παρεμβάσεις από στελέχη της ΝΔ, που δημιουργούν κλίμα. Ο λόγος της κυβέρνησης έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά».

Για την τροπολογία Παππά και τη διακοπή σήματος στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, είπε ότι αφενός δεν ήρθε η τροπολογία ως απειλή και αφετέρου δεν αποσύρθηκε, αλλά ανεστάλη. Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και όσους πλήρωσαν για τις άδειες. Πάντως, υποστήριξε, ότι όποια Βουλή νομοθετεί, οφείλει να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, εάν έρχονται σε αντίθεση με τους ψηφισμένους νόμους. Επανέλαβε πως για τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιθυμεί να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, για να τονίσει ότι κινείται ένα ολόκληρο σύστημα που κουνάει το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη, με στόχο αυτή η κυβέρνηση να "πέσει" πάση θυσία. 

Σε ερώτηση για την υπόθεση του δικαστικού λειτουργού και την παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης (σ.σ.: περισσότερα παρακάτω), αλλά και τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του δικαστικού, απάντησε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει την έρευνα για το εάν υπήρξε "εύνοια" με όχι επιθυμητό τρόπο, για να προαχθεί άλλος δικαστικός. Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε και έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τού συγκεκριμένου δικαστή του ΣτΕ. Κατέληξε, πάντως, λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται στη δημόσια σφαίρα για την πίεση στον δικαστικό κόσμο το θεωρώ πρωτόγνωρο και δεν εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Για το ενδεχόμενο εάν θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, η κ Γεροβασίλη εξέφρασε την άποψη ότι «ο κάθε νόμος παράγει ουσιαστικά και πολιτικά αποτελέσματα για όλους μας...Εάν υποθέσουμε ότι κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος γυρίζουμε αυτομάτως στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο κανείς δεν θέλει, αλλά η κυβέρνηση παραμένει στο δόγμα νόμος και τάξη». Τέλος, σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος, απάντησε πως η μέχρι στιγμής ενημέρωση φέρνει τον νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα ως τον προτεινόμενο.

Ν. Παππάς: Ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση, βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο η τροπολογία

Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM. Όπως εξήγησε, το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει το καθεστώς της μη αδειοδότησης των καναλιών μη συνταγματικό.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να προβεί σε βελτιώσεις και αλλαγές αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή. Τόνισε όμως πως ο νόμος προβλέπει ότι οι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμψουν.  «Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη βδομάδα τις επαφές ... Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και έναν χρόνο» πρόσθεσε.  Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε πως θα υποχρεωθεί το δημόσιο να επιστρέψει τα χρήματα, που πλέον δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για ανθρώπους τα έχουν ανάγκη, ενώ πρόσθεσε πως θα επιστρέψουμε αυτόματα στο καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει μη συνταγματικό.  Στο ερώτημα αν μετανιώνει για κάτι, όπως για τον ορισμό του αριθμού των τεσσάρων αδειών, ο κ. Παππάς επέμεινε πως «η επιλογή μας δεν μπορούσε να γίνει με το κριτήριο εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων». Υποστήριξε μάλιστα πως υποκριτικά μπαίνει το θέμα των θέσεων εργασίας. «Θέσεις χάνονταν και θα χάνονταν αν δεν κάναμε αυτήν την παρέμβαση ... Μιλάμε για σχήματα που λόγω δυσπραγίας οικονομικής μείωναν την απασχόληση». 

Ο Ν. Παππάς, μιλώντας προχθές στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία που μεταξύ άλλων προέβλεπε το κλείσιμο των καναλιών που δεν εξασφάλισαν άδεια. «Θα είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και ιδέες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο…  Θα μπορούσε να προκληθεί διάλογος εάν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, καλό είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, «μεγάλη τομή που αντιστρέφει το βέλος της προτεραιότητας από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο συμφέρον, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ακύρωσης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Παππάς, τόνισε ότι η ακύρωση του νόμου θα οδηγήσει στην προτεραία κατάσταση ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν δικαίως να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματά τους ενώ αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους».

Από την πλευρά του, ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στον ΑΝΤ1,  δήλωσε ότι «η τροπολογία αποτελεί απαραίτητο βήμα για να συνεχιστεί η προσπάθεια ρύθμισης του τοπίου. Θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη μέριμνα στην απορρόφηση εργαζομένων από υπόλοιπους σταθμούς και να βρεθεί λύση που θα συμφωνούν όλοι». Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στήριξε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σημειώνοντας ότι “εκκίνησε την πειθαρχική διαδικασία που αφορά μόνο το ζήτημα της ανάδειξης των δικαστών και τίποτα περισσότερο και ζήτησε από τη δικαιοσύνη να ελέγξει αν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων στη διάρκεια των τελευταίων ημερών” και υπογράμμισε “αν δεν έκανε αυτές τις δύο κινήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε παραβιάσει το θεσμικό του καθήκον”.

«Θα είναι ήττα της κοινωνίας και του κράτους δικαίου να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση με τα τεράστια θαλασσοδάνεια των καναλιών, τα οποία ξέρουμε από την Εξεταστική Επιτροπή ότι δίνονταν με εγγυήσεις αέρα κοπανιστό αλλά δεν ξέρουμε που πηγαίνανε. Είχαμε αύξηση των χρεών εις βάρος του δημοσίου και αύξηση της μαύρης εργασίας και των απολύσεων», υποστήριξε σε συνέντευξή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε ό,τι αφορά το ζητούμενο δημιουργίας ενός νέου ευνομούμενου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Η ΝΔ σε αντιθεσμικό κατήφορο

Την ίδια ώρα βέβαια το Μαξίμου, με αφορμή επικριτική για το ΣτΕ αναφορά από το βήμα της Βουλής του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Φορτσάκη, μίλησε για «bullying της Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη» που «δεν έχει τέλος». Υπενθυμίζουμε ότι ο Θ. Φορτσάκης, την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, ανακάλυψε ότι δήθεν οι δικαστές πήγαν... διακοπές το καλοκαίρι και μίλησε για αυτοκτονικές προθέσεις του ΣτΕ και εξέφρασε τη θλίψη του (!). «Όλα αυτά την ώρα κατά την οποία στο ΣτΕ κατατέθηκαν, μόνο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, περισσότερα από 75 δικόγραφα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η ΝΔ, τορπίλισε νωρίτερα για μια ακόμη φορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην προσπάθειά της αυτή μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αθροίσει τις αρνητικές της ψήφους, στη Διάσκεψη των Προέδρων, με αυτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση αυτή, η οποία δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί τη διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 258 εκατ. ευρώ», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

«Το μπλόκο μπαίνει από την ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να υπονομεύσει τη διαδικασία της συγκρότησης του ΕΣΡ και από εκεί και πέρα συμπεριφέρθηκε ως συνήγορος των τηλεοπτικών σταθμών, στην αρχή όλων και αυτή τη στιγμή αυτών που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια», σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος (βλέπε παραπάνω) και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι «σήμερα στη βουλή επέλεξε για άλλη μια φορά να γίνει ουρά συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία ξέρουμε ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα της διαπλοκής».

Έρευνα για τις υποκλοπές της αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διετάχθη προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ορισμένα από τα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. «Είναι ανήθικο να συνδέονται τα γεγονότα με πτυχές της προσωπικής ζωής», τόνισε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αδικήματα υπό έρευνα: 

-παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

-αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

-παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας

-χρήση πληροφοριών

-εκβίαση

-παράβαση καθήκοντος

-παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου.

Ο Νίκος Παππάς,  μιλώντας στην ΕΡΤ, ζήτησε να μείνει η προσωπική ζωή έξω από την αντιπαράθεση, λέγοντας ότι είναι ανήθικο να συνδέονται τα γεγονότα με πτυχές της προσωπικής ζωής. Στο ερώτημα σχετικά με το «ποιος εκβιάζει ποιον», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι αυτό διερωτώνται όλοι οι πολίτες. «Υπάρχει κανείς να θέλει αυτό το γκρίζο σκηνικό στην ενημέρωση, όπως τότε που έμεινε η ΕΡΤ έξω από τον χάρτη συχνοτήτων;» διερωτήθηκε. Δεν κάνουν καμία αποκάλυψη, συνέχισε ο Ν. Παππάς, για να σημειώσει: Είναι δελτία ειδήσεων που δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με τους αποτυχόντες του διαγωνισμού, και αυτοί στοχοποιούν συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς.

Στις 25 Οκτωβρίου στην Επιτροπή Θεσμών εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ και του ANT1

Στην Επιτροπή Θεσμών θα προσέλθουν την ερχόμενη Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των δύο τηλεοπτικών καναλιών που έχουν εξασφαλίσει άδεια, του ΣΚΑΪ και του ANT1. Ειδικότερα, εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ έχουν κληθεί ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Κιμπουρόπουλος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος. Από τον ΑΝΤ1 θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής ο διευθυντής του σταθμού, Στρατής Λιαρέλης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο πρόεδρος της εταιρείας «ALTER EGO», Βαγγέλης Μαρινάκης ακόμη δεν έχει απαντήσει, ώστε να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ ο οριστικός υπερθεματιστής Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ζήτησε να του σταλεί αναλυτικά το αίτημα της Επιτροπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)