to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 10.07.2019

Πολιτική

«Δεξιός οδοστρωτήρας»: Νέος εκλογικός νόμος, αλλαγή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ

Εκλογικός νόμος, αλλαγή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών


Νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές, αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, σύστημα επιβράβευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Αυτές είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγραμματισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η νόθευση της ψήφου βαπτίζεται αντιπροσωπευτικότητα

Στόχοι των παρεμβάσεων, όπως σημειώνεται, αποτελούν η δημιουργία επιτελικού κράτους, η εφαρμογή δίκαιου εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα, η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης σε «αυτοδύναμη και αυτοτελή», καθώς και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών «με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη».

Στο πλαίσιο του νέου εκλογικού συστήματος των βουλευτικών εκλογών, θα προβλέπεται και η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους - Συνταγή για τη διαιώνιση της ανισότητας

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, προκρίνεται η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, η αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής και η άμεση τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Σύνταγμα, η επιβολή και η είσπραξη των φόρων γίνονται αποκλειστικά από την κεντρική διοίκηση, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μεταβιβάζονται. Η πρόταση αυτή λοιπόν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες. Ταυτόχρονα, δεν είναι καθαρό πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο μέτρο, με δεδομένο ότι οι δήμοι δεν διαθέτουν τους ανάλογους εισπρακτικούς μηχανισμούς. 

Εξίσου σημαντικές, ωστόσο, με τα συνταγματικά και τεχνικά κωλύματα, είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε για τους δήμους μία τέτοια εξέλιξη. Η αντικατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) με τον ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πόρων που κατευθύνονται στους δήμους, αφού οι πρώτοι (μαζί με τα προνοιακά επιδόματα) υπερβαίνουν κατά πολύ -με τρέχουσες τιμές περίπου 1 δισ. ευρώ-  τα έσοδα από τον δεύτερο. Επιπλέον, αποτελεί συνταγή για τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους. Οι πλούσιοι δήμοι με ακίνητα υψηλής αξίας, θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους, ενώ οι λαϊκές συνοικίες και οι μικροίαπομακρυσμένοι δήμοι θα δουν τη δραστική περικοπή των πόρων τους και θα μείνουν με δύο επιλογές: είτε να συρρικνώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, είτε να τις εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, με το ανάλογο, φυσικά, τίμημα για τους δημότες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)