to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεξιά επικοινωνία άνευ ουσίας

Η αφοπλιστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη κατά τη διαδρομή του για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, ότι «Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία», κυριαρχεί στη μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία του.


Η αφοπλιστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη κατά τη διαδρομή του για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, ότι «Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία», κυριαρχεί στη μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία του.

Ο θρίαμβος της επικοινωνίας με την ταυτόχρονη απουσία της ουσίας είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους νέους ενοίκους της εξουσίας. Η σπουδαιότητα των πραγμάτων, η σοβαρότητα, η βαρύτητα και η σημαντικότητά τους ουδόλως ενδιαφέρουν τον κ. πρωθυπουργό. Οι υπουργοί και ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός, απλώς συντονίζονται. Αρκούνται στο να φαίνεται κάτι σπουδαίο χωρίς να είναι.

Πρόσφατο παράδειγμα, η ανέμελη αναφορά του πρωθυπουργού στα γλυπτά του Παρθενώνα και η αναγγελία δανεισμού τους από το Βρετανικό Μουσείο. Τι ωραίο θέμα! Ποιος θα έχει αντίρρηση. Όλοι δεν θέλουμε να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο; Υπέροχη επικοινωνιακή ιδέα πραγματικά. Βεβαίως, δεν τον ενδιέφερε να ξεκαθαρίσει πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ιδιοκτησία των γλυπτών. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία η οποία ουδόλως τον ενδιαφέρει. Αυτός νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία. Και από κοντά η υπουργός Πολιτισμού να απαντά «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», και -ω της ατυχίας!- να παρεμβαίνει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου Χ. Μπόλτον και να επιβεβαιώνει τα της προϋπόθεσης αναγνώρισης της Βρετανίας ως νόμιμης ιδιοκτήτριας αυτών.

Όντως, ένα καλοσχεδιασμένο επικοινωνιακό θέαμα συντροφεύει τον κύριο πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή. Από την παρουσία των υπουργών στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συν γυναιξί και τέκνοις ή με την παρουσία γονέων και κηδεμόνων, όπου έβγαζε μάτι η ομοιομορφία εμφανίσεων και συνοδών, έως τη σεμνή και ταπεινή εικόνα τους κατά την παράδοση – παραλαβή. Παρούσες, οι κουραστικά ομοιόμορφες δηλώσεις και, τέλος, οι μπλε φάκελοι που τους περίμεναν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Φανέρωναν όλα αυτά στιβαρή σκηνοθετική χείρα. Το σκηνοθετικό επίπεδο δεν ήταν βέβαια ισάξιο μιας παράστασης του Σπύρου Ευαγγελάτου στην Επίδαυρο. Μάλλον σε «συντονιστή – ανιματέρ» γλεντιού γάμων έφερνε.

Η αποθέωση της επικοινωνίας ως τέχνης μεταβίβασης ενός κόσμου ολόκληρου σκέψεων, μηνυμάτων και ιδεών που εξυπηρετούν ένα πολιτικό σχέδιο υπηρετείται άψογα από τους συμπαραστάτες της κυβέρνησης και αφού το σύμπαν ολόκληρο διαμαρτύρεται, αυτοί συνεχίζουν να επιμένουν επικοινωνιακά.

Αλλά και με την ανάληψη της διακυβέρνησης, στον χώρο του πολιτισμού, πάλι είχαμε και άλλη φιγουρατζίδικη επικοινωνιακή φιέστα. Με τυμπανοκρουσίες, ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε πως, εκεί στην Πατησίων, θα ενοποιηθεί ο χώρος ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο και το απέναντι Ακροπόλ. Μάλιστα συμπλήρωσε πως θα κατασκευαστούν υπόγεια εκθετήρια στον χώρο που θα συνδέει το Μουσείο με το Ακροπόλ. Τι ωραίο που ακούγεται! Και μάλιστα χτυπάει και την παραβατικότητα των Εξαρχείων. Υπέροχη επικοινωνιακή ιδέα!

Έρχεται πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, για να διευκρινίσει γνωστά, πασίγνωστα πράγματα, που τα ήξεραν και ο πρωθυπουργός αλλά βεβαίως και η κ. υπουργός Πολιτισμού. Να πει απλά και ουσιαστικά δηλαδή, πως, σύμφωνα με το σύνταγμα, το Πολυτεχνείο ως κληροδότημα δεν μπορεί να αλλάξει χρήση. Να πει πως το Ακροπόλ ως ανακατασκευασμένο (και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην υπάρχουσα κατάστασή του. Και τέλος, να θυμίσει πως στο σημείο όπου ο κ. Μητσοτάκης ονειρευόταν υπόγεια εκθετήρια, περνά ο υπόγειος Ηριδανός ποταμός, καθιστώντας απαγορευτικό ένα σχέδιο σαν αυτό που εξαγγέλθηκε. Ύστερα από αυτές τις αποκαλύψεις, οι αρμόδιοι με μισόλογα απέφευγαν να τοποθετηθούν. Δεν πέρασαν πολλές μέρες όμως, και ο κ. πρωθυπουργός επαναφέρει σε ομιλία του στη Βουλή το θέμα, αναγγέλλοντας ότι το σχέδιο για το Μουσείο θα προχωρήσει κανονικά! Επικοινωνία και πάλι επικοινωνία. Πες – πες, κάτι θα μείνει!

Αν ανατρέξει κανείς σε μια σειρά από θέματα, ξεκινώντας από την επένδυση στο Ελληνικό μέχρι το μετρό της Θεσσαλονίκης και άλλα της καθημερινότητας, θα δει πως η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται για να προβληθούν πιασάρικες και εύκολες επικοινωνιακά εξαγγελίες, αποκρύπτοντας τη δουλειά που είχε γίνει με σοβαρότητα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ελπίζουμε πως πρωθυπουργός και κυβέρνηση θα συνέλθουν και θα ασχοληθούν με θέματα ουσίας. Με εργαλεία επικοινωνίας όμως, θα πασχίζουν να ακυρώσουν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρουν τον παλιό κόσμο τους. Έναν κόσμο που τόσα και τόσα δεινά επέφερε στο σκάφος της πατρίδας. Αμετανόητοι. Δυστυχώς…

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)