to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεξαμεθαζόνη: Ο ΠΟΥ επικαιροποιεί το πρωτόκολλο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες από Βρετανούς ερευνητές, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της COVID-19


Την απόφασή του να επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο για την αγωγή των ασθενών του Covid-19 ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι οδηγίες θα συμπεριλάβουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι το φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν χθες από Βρετανούς ερευνητές, η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται από το 1960 σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ο ΠΟΥ έκρινε ότι πρέπει να περιληφθεί αμέσως στο πρωτόκολλο. «Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς της COVID-19 που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστήρα» εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόν Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πάντως ότι περιμένει την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας τις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο γιατροί και ερευνητές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Κορέα εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη χρήση του φαρμάκου στη μάχη κατά του Covid19.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας,Τζέονγκ Γιουν-κιόνγκ. «Εχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες» είπε.

Από την πλευρά της και η Κάθριν Χίμπερτ, διευθύντρια της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου του Χάρβαρντ σχολίασε: «Έχουμε καεί και στο παρελθόν, όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και νωρίτερα με μελέτες που δείχνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα εκ πρώτης όψεως, αλλά όταν αποκτούμε πρόσβαση στα στοιχεία, αυτά δεν είναι τόσο πειστικά» σημείωσε. «Ελπίζω πραγματικά να είναι αλήθεια, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς μας» πρόσθεσε.

Τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποίησε ο δρ Τόμας ΜακΓκιν, αναπληρωτής επικεφαλής στο μεγαλύτερο ιατρικό όμιλο της Νέας Υόρκης, τον Northwell Health, όπου οι γιατροί, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν τα στεροειδή σε κάποιους ασθενείς. «Θέλω να περιμένω να δω πραγματικά στοιχεία, αν αξιολογήθηκε από ομότιμους και να δημοσιευθεί σε ένα πραγματικό επιστημονικό περιοδικό» υπογράμμισε.

Χθες, Τρίτη 16/6, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής στην δεξαμεθαζόνη ως την σημαντικότερη ανακάλυψη που έγινε από ομάδα Βρετανών επιστημόνων, ανάμεσα σε πολλές προσπάθειες που γίνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό και ότι αρχίζει να φαίνεται η «πρώτη χαραμάδα φωτός» στον αγώνα κατά της ασθένειας.

Κομισιόν: «Στόχος ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό εντός 12-18 μηνών»

Στο μεταξύ, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες για πιο γρήγορη ανάπτυξη και διάθεση ασφαλών εμβολίων υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο μήνυμά της για την ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της πανδημίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι για 12 με 18 μήνες, εάν όχι νωρίτερα» σημειώνοντας ότι «απαιτούνται κλινικές δοκιμές, παράλληλα με επενδύσεις στην παραγωγή έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια δόσεων ενός ασφαλούς εμβολίου».

Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για «ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά για παγκόσμια».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι στόχοι είναι τρεις: η διασφάλιση της ποσότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεύτερον, η διαφάλιση της ταχείας πρόσβασης στα εμβόλια των κρατών-μελών και των πληθυσμών τους-με τη συμβολή ωστόσο στην παγκόσμια προσπάθεια- και τρίτον η διασφάλιση μιας δίκαιης πρόσβασης σε ένα εμβόλιο προσιτό το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι η στρατηγική της ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι «η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ και οι επαρκείς ποσότητες για τα κράτη-μέλη», ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην προσαρμογή του πλαισίου της ΕΕ στην παρούσα ανάγκη κάνοντας παράλληλα χρήση της ευελιξίας έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η έγκριση και η διαθεσιμότητα των εμβολίων διατηρώντας τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Η ΕΕ δε θα είναι ασφαλής μέχρι ολόκληρος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε εμβόλιο και γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν εμβόλιο, το οποίο θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμο» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)