to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:59 | 23.11.2014

πηγή: DW

Διεθνή

Deutsche Welle: Στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα στη Γερμανία

Η οικονομική ζημιά που επιφέρουν καλά δικτυωμένες και μετακινούμενες εγκληματικές σπείρες μόνο στη Γερμανία εκτιμάται σε 500 έως 600 εκατομ. ευρώ ετησίως.


Το οργανωμένο έγκλημα εμφανίζεται πανίσχυρο. Περίπου 3.600 ομάδες με 20.000-30.000 μέλη συγκαταλέγονται στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος στη Γερμανία. Η οικονομική ζημιά που επιφέρουν καλά δικτυωμένες και μετακινούμενες εγκληματικές σπείρες μόνο στη Γερμανία εκτιμάται σε 500 έως 600 εκατομ. ευρώ ετησίως.

Υφιστάμενοι νομικοί περιορισμοί καθιστούν συχνά δύσκολη τη συλλογή αποδεικτικού υλικού από τη γερμανική αστυνομία. Στις υπηρεσίες ασφαλείας και τις εισαγγελίες της χώρας συσσωρεύεται πλήθος φακέλων προκειμένου να στοιχειοθετηθεί μία υπόθεση και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη φερόμενοι δράστες. Οργανωμένα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γερμανία σχεδιάζονται και διενεργούνται στο 80% των περιπτώσεων από το εξωτερικό. Η αντιμετώπισή τους είναι αδύνατη χωρίς τη διεθνή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών. Το ποσοστό διαλεύκανσης 150.000 περιπτώσεων οργανωμένου εγκλήματος ανήλθε πέρυσι μόλις στο 15%. Ωστόσο, η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος, η Interpol και η Europol εμφανίζονται αποφασισμένες να πάρουν τα μέτρα τους.

Έμφαση στο χώρο του διαδικτύου

Οι αρχές στρέφουν την προσοχή τους στο οργανωμένο ηλεκτρονικό έγκλημα

Οι αρχές στρέφουν την προσοχή τους στο οργανωμένο ηλεκτρονικό έγκλημα

«Πρέπει να χτυπήσουμε την καρδιά του εγκλήματος», δήλωσε ο Χόλγκερ Μυνχ, που θα αναλάβει προσεχώς τα ηνία του BKA. Το πιο σημαντικό όπλο για το οργανωμένο έγκλημα είναι το χρήμα. Οπότε αναζητούνται τρόποι αποκοπής των εγκληματιών από χρηματικούς πόρους, ειδικά στο πεδίο της «high-tech» εγκληματικότητας. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιδιώκει να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο νομοσχέδια που θα δίνουν στις αρχές μεγαλύτερες δυνατότητες επέμβασης. Προς το παρόν οι γερμανικές διωκτικές αρχές καλούνται να αποδείξουν ότι κατασχεθέντα ποσά προέρχονται όντως από εγκληματική δραστηριότητα, διαδικασία η οποία συχνά αποτυγχάνει. Οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις χρησιμοποιούν ως πρότυπο την περίπτωση της Ιταλίας, όπου οι ύποπτοι είναι εκείνοι που οφείλουν να αποδείξουν ότι τα χρήματα που κατέχουν είναι νόμιμα.

Στην φθινοπωρινή σύνοδο του BKA (19-20 Νοεμβρίου στο Βερολίνο) παρουσιάστηκε η μονάδα J-CAT που υπάγεται στη Europol και επικεντρώνει τη δράση της στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος εκεί όπου κινείται ολοένα συχνότερα, στο διαδίκτυο. Όπως δήλωσε από τη σύνοδο του ΒΚΑ ο δανός εκπρόσωπος της Europol Τρολς Όρτινγκ, «είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα λυγίσουμε, αλλά θα κερδίσουμε τη μάχη». Ο κ. Όρτινγκ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του J-CAT συνεργάζονται για πρώτη φορά τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, με κορυφαίους ειδικούς που παρακολουθούν εγκληματικές δραστηριότητες και συντονίζουν τη λήψη μέτρων καταπολέμησής τους.

Ειδικοί του τομέα της ασφάλειας εκτιμούν ότι αν οι δομές της γερμανικής αστυνομίας εκσυγχρονιστούν κι άλλο, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτραπεί τουλάχιστον η περαιτέρω γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)