to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 06.11.2014

πηγή: DW

Οικονομία

Deutsche Welle: Ο μοναχικός κύριος Ντράγκι

Στη σημερινή τακτική συνεδρίασή της η ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει - πλην των ήδη συμφωνηθέντων - νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού. Υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ντράγκι;


Θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στο Eurotower της Φραγκφούρτης πριν μετακομίσει στο νέο κτήριο ανατολικά της μεγαλούπολης και ίσως και η πιο «θερμή» από όλες τις προηγούμενες. Πληροφορίες που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας περιγράφουν το κλίμα ανάμεσα στον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και σε πολλούς διοικητές εθνικών τραπεζών και κυρίως της Bundesbank πολύ τεταμένο.

«Προκαλεί δυσφορία»

Το νέο κτήριο της ΕΚΤ

Το νέο κτήριο της ΕΚΤ

Εκείνο που καταλογίζουν στον Ντράγκι είναι το αυταρχικό του στιλ και η έλλειψη επικοινωνίας για αποφάσεις που παίρνει και δημοσιοποιεί χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι άνθρωπος της ομάδας που αρέσκεται στις πολύωρες συζητήσεις με πολλούς συμμετέχοντες. Προτιμά τις επαφές σε στενό κύκλο, επικεντρώνει την προσοχή του στο ουσιώδες και φροντίζει ώστε οι δημόσιες συνεδριάσεις της ΕΚΤ να είναι όσο το δυνατόν συντομότερες. Αρκετοί εναντιώνονται στον τρόπο με τον οποίο διευθύνει τις συνεδριάσεις. «Κάθεται με τα τρία κινητά του και στέλνει συνεχώς μηνύματα ή βγαίνει έξω για να μιλήσει σε τηλεφωνήματα», λέει κάποιος που παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Η δυσφορία στο πρόσωπό του στην αρχή της τέταρτης χρονιάς στο τιμόνι της ΕΚΤ τείνει να λάβει διαστάσεις «εξέγερσης», και όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ορισμένοι διοικητές εθνικών τραπεζών της ευρωζώνης δεν αποκλείεται να τολμήσουν αυτήν την εβδομάδα την ανοιχτή αναμέτρηση μαζί του. Θεωρούν μεταξύ άλλων, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ, ότι έχει υποκύψει στις πιέσεις των αγορών αναφέροντας σε μια πρόσφατη συνέντευξη Tύπου ότι με τα νέα μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ θα τροφοδοτηθούν οι αγορές με ένα τρις ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο αν είναι σε θέση η Τράπεζα να απελευθερώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Επίσης, του καταλογίζουν ότι υποτίμησε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμoύ στην ευρωζώνη.

 

Από τη Φραγκφούρτη στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας;

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο αντίπαλός του Γενς Βάιντμαν

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο αντίπαλός του Γενς Βάιντμαν

Τελευταία κυκλοφορούν φήμες στη Φραγκφούρτη και στο Βερολίνο ότι ο Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να παραιτηθεί από τη θητεία του, που κανονικά λήγει σε 5 χρόνια για να διαδεχθεί τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο προεδρικό αξίωμα της Ιταλίας. Οι ίδιες φήμες λένε ότι έχει κάνει σχετική συζήτηση με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα βέβαια θεωρείται αδιανόητο να έχει αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια στην καγκελάριο και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μάλιστα επέκρινε δημοσίως τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι. Η στάση του Σόιμπλε εξόργισε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, διότι στην πολιτική «χαρακίρι» οδηγήθηκε η ΕΚΤ από τους κακούς χειρισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη διαχείριση της κρίσης. Ενδεχόμενη παραίτησή του θα χαροποιούσε τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν κρύβει την αντίθεσή του στην στρατηγική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, ο Ντράγκι αποκαλεί τον Βάιντμαν συστηματικά και μάλιστα στα γερμανικά «ο 'όχι σε όλα'».

Η τύχη του Μάριο Ντράγκι καθορίζεται από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Από τη μια ένα προεδρικό αξίωμα θα ήταν το επιστέγασμα μιας λαμπρής καριέρας του 67χρονου Ντράγκι, από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Ναπολιτάνο, που μέσα στο 2015 γίνεται 90 χρονών, για πόσο καιρό ακόμη θα είσαι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)