to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 09.05.2013

Διεθνή

Deutsche Welle: Εξοπλίζει η Ρωσία τον Ασάντ;

Κινητικότητα και πάλι σε διπλωματικό επίπεδο για τη Συρία


Στόχος της διεθνούς κοινότητας η επίτευξη ειρήνης στον εμφύλιο μετά από δύο χρόνια πολέμου. ΗΠΑ και Ρωσία προετοιμάζουν διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη χωρίς να υπάρχει σχέδιο B για το σκηνικό στη χώρα μετά το τέλος του πολέμου

Με ή χωρίς τον Ασάντ;

Την ερχόμενη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον τον βρετανό πρωθυπουργό με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν φόρμουλα για να πείσουν τον πρόεδρο Ασάντ και την αντιπολίτευση ώστε να συμφωνήσουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ήδη η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης, αμφισβήτησε ωστόσο την παρουσία του Ασάντ στο διάδοχο πολιτικό σχήμα της χώρας.

«Νομίζω ότι αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα η κοινή πρόταση ΗΠΑ και Ρωσίας για διεθνή διάσκεψη. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε τη λύση με πολιτικά μέσα. Η Γερμανία θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τη δρομολογούμενη διάσκεψη γιατί ενδιαφερόμαστε να τελειώσει αυτός ο φοβερός πόλεμος. Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Ασάντ έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή του, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης της κρίσης που να εφαρμοστεί στην ολότητά της. Γι αυτό και με όλη μας τη δύναμη θα υποστηρίξουμε την πορεία προς μια τέτοια διάσκεψη».

Εξοπλίζει η Ρωσία;

Η συμμετοχή ή όχι του προέδρου Ασάντ στη μελλοντική πολιτική ηγεσία της χώρας είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι οι αποκαλύψεις στην εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επικαλούμενη ισραηλινές πηγές γράφει ότι η Ρωσία σχεδιάζει την πώληση σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων με πυραύλους S-300 στη Συρία. Με αυτά η συριακή αεροπορία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση από αέρος. Πότε θα γίνει η παραλαβή, παραμένει ασαφές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)