to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 21.11.2014

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Deutsche Welle: 29 δισ. μέρισμα στους μετόχους των 30 κορυφαίων εταιριών του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης

Ενδεικτικά των μηχανισμών με τους οποίους γιγαντώνεται η συσσώρευση του πλούτου είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τα μερίσματα που θα μοιραστούν στους μετόχους εταιριών εισηγμένων στο δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης


Υποχώρηση των επενδύσεων, συσσώρευση κερδών και αύξηση μερισμάτων για τους μετόχους περιγράφονται στο ρεπορτάζ των Stefan Wolff και Γιάννη Παπαδημητρίου για λογαριασμό του διεθνούς γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, αναφέρει το οξύμωρο των ασφαλιστικών εταιριών, όπως για παράδειγμα η Allianz, η οποία ενώ προσφέρει μέρισμα 5% στους μετόχους της, για μια ασφάλεια ζωής δίνει απόδοση 1,25% για το 2015. Αποτέλεσμα, να είναι πιο συμφέρον να επενδύσει κάποιος στην ίδια την εταιρία, δηλαδή στις μετοχές της, παρά στο ασφαλιστικό προϊόν της. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει υποχωρήσει η σιγουριά που παλαιότερα παρουσίαζαν οι μετοχές ενεργειακών κολοσσών κοινής ωφέλειας, ωφελώντας και τους μικροεπενδυτές που δεν ήθελαν να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ της Deutsche Welle:

Προς το παρόν, οι αποδόσεις είναι γενναιόδωρες. Μόνο οι 30 κορυφαίες επιχειρήσεις στον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης αναμένεται να μοιράσουν το 2015 στους μετόχους τους περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια ευρώ- δηλαδή κατά 10% περισσότερα χρήματα σε σχέση με φέτος. Ο λόγος είναι απλός, υποστηρίζει ο Κάρστεν Ζόμερφελντ, επικεφαλής χρηματιστής του επενδυτικού οίκου Tradegate: «Τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, ενώ περιορίζονται οι δυνατότητες επενδύσεων. Όταν τα μετρητά συσσωρεύονται, οι μέτοχοι συμμετέχουν στην επιτυχία της επιχείρησης και το μέρισμα αυξάνεται».

Άλλωστε, σύμφωνα με τη λογική του χρηματιστηρίου τα συσσωρευμένα κέρδη δεν είναι πάντοτε ωφέλιμα για μία επιχείρηση, γιατί μπορεί να την αναδείξουν ως στόχο επιθετικών εξαγορών. Γι αυτό πολλές φορές οι επιχειρήσεις προτιμούν να μοιράζουν έως και το 50% των κερδών στους μετόχους.

Η δύσκολη σχέση ρίσκου – απόδοσης

Πάνω από 29 δις δίνουν ως μέρισμα οι επιχειρήσεις του δείκτη DAX

Πάνω από 29 δις δίνουν ως μέρισμα οι επιχειρήσεις του δείκτη DAX

Ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις αναμένεται να προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία. Το μέρισμα εξαρτάται βέβαια από τη διακύμανση της μετοχής. Για τις επιχειρήσεις του δείκτη DAX η μέση απόδοση κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 4%, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις μηδαμινές αποδόσεις που προσφέρουν τα βιβλιάρια καταθέσεων, οι καταθέσεις προθεσμίας και άλλα επενδυτικά προϊόντα με σταθερό επιτόκιο. Το αντίτιμο της πολλά υποσχόμενης απόδοσης είναι ωστόσο η σχετική αβεβαιότητα, τονίζει ο αναλυτής Ασκάν Ιρεντί. «Μπορεί η απόδοση να είναι υψηλή, όμως δεν έχεις κανένα συμβόλαιο ότι θα εισπράξεις αυτήν την απόδοση στο 100%. Δεν είναι ομόλογο η μετοχή. Αλλά όσο η επιχείρηση κάνει καλή δουλειά, τόσο θα πηγαίνει καλά η μετοχή, άρα θα αυξάνεται και το μέρισμα».

Οι πιθανές διακυμάνσεις προκαλούν φόβο σε πολλούς επενδυτές, οι οποίοι θα προτιμούσαν κάτι πιο σταθερό. Παλαιότερα η πιο σίγουρη επένδυση ήταν η μετοχή των ενεργειακών κολοσσών. «Μετοχή της χήρας» ονομαζόταν στην καθομιλουμένη των μπρόκερ, ένας χαρακτηρισμός που υπoδηλώνει ότι αυτό το «χαρτί» είναι τόσο σίγουρο, που ενδείκνυται ακόμα και για τους πιο συντηρητικούς μικροεπενδυτές. Ωστόσο αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει, λέει ο Ασκάν Ιρεντί. «Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ωφελούσαν και τους μικροεπενδυτές. Αυτό δεν ισχύει πλέον» τονίζει ο γερμανός αναλυτής.

Το οξύμωρο των ασφαλιστικών εταιρειών

Υψηλές αποδόσεις προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία

Υψηλές αποδόσεις προσφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να θεωρηθούν τόσο «σίγουρες» μετοχές, γιατί υπόκεινται και αυτές σε διακυμάνσεις. Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, εκτιμά ο γερμανός αναλυτής. Για παράδειγμα η Allianz προσφέρει μέρισμα 5% και αυτό, τη στιγμή που μία ασφάλεια ζωής θα έχει απόδοση γύρω στο 1,25% για το 2015. Και αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, υποστηρίζει ο Ιρεντί: «Το αστείο είναι ότι η Allianz πουλάει αυτό το ασφαλιστικό προϊόν, ενώ, στη σημερινή συγκυρία, η απόδοση θα ήταν μεγαλύτερη, εάν πήγαινε κάποιος να επενδύσει στην ίδια την επιχείρηση- δηλαδή στη μετοχή και όχι στην ασφάλεια ζωής καθεαυτή».

Ωστόσο το μέρισμα δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για τον υποψήφιο επενδυτή. Κάποιες επιχειρήσεις προσφέρουν ακόμα και έκτακτο μέρισμα, αλλά αυτό μπορεί να αμβλύνει την αντίληψη για άλλες, σημαντικές παραμέτρους της επένδυσης. Η συμβουλή του χρηματιστή Κάρστεν Ζόμερφελντ είναι η εξής: «Πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξει κανείς τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Αν τα οικονομικά της είναι καλά και επιπλέον το μέρισμα είναι υψηλό, αυτό είναι ένα ασφαλές κριτήριο».

Stefan Wolff (DLF) / Γιάννης Παπαδημητρίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)