to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 23.12.2016

Οικονομία

Deutsche Bank: Διακανονισμός ύψους 7,2 δισ. δολ. με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Πρόστιμο ύψους άνω των 12 δισεκ. δολαρίων επιβλήθηκε από κοινού στην Credit Suisse και τη Deutsche Bank για την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, αποτελώντας ένα ακόμα πλήγμα για δύο από τις μεγαλύτερες στεγαστικές τράπεζες της Ευρώπης καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μείωση της κερδοφορίας τους. Το πρόστιμο θα είναι χρηματικό εν μέρει αλλά και υπό τη μορφή διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές, π.χ. με παραγραφή χρεών


Το πρόστιμο τις θέτει σε περαιτέρω μειονεκτική θέση σε σχέση με τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ.

Η Credit Suisse κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 2,48 δισεκ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού για την υπόθεση παραπλανητικής πώλησης τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων πριν την οικονομική κρίση του 2008, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική τράπεζα. Η τράπεζα θα καταβάλει επίσης 2,8 δισεκ. δολάρια στο πλαίσιο του συμβιβασμού για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία υπόκειται στη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου της συμφωνίας και την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου.

«Η Credit Suisse θα επιβαρυνθεί σε επίπεδο προ φόρων με περίπου 2 δισεκ. δολάρια επιπρόσθετα των υφιστάμενων προβλέψεων για αυτές τις υποθέσεις. Αυτό θα συμπεριληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2016», πρόσθεσε. Το ποσό που συμφωνήθηκε βρίσκεται εντός του εύρους των 5–7 δισεκ. δολάρια που είχε ζητήσει αρχικά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την Credit Suisse.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή αφού η Deutsche Bank συμφώνησε σε διακανονισμό 7,2 δισεκ. δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές για την πώληση ‘τοξικών’ τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η συμφωνία επί της αρχής, που ανακοινώθηκε από τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη νωρίς σήμερα, χαλάρωσε εν μέρει τις πιέσεις στη γερμανική τράπεζα, της οποίας η μετοχή επλήγη σημαντικά τον Σεπτέμβριο όταν έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζητούσε να της επιβληθεί σχεδόν διπλάσιο πρόστιμο.

Η Deutsche Bank δεν σχεδιάζει κεφαλαιακή αύξηση για να καλύψει το διακανονισμό, δήλωσε πρόσωπο προσκείμενο στην τράπεζα. Η γερμανική τράπεζα αναμένει η συμφωνία να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2017, πριν αναλάβει επίσημα την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε η πηγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η Deutsche αναμένει επιβάρυνση σε επίπεδο προ φόρων ύψους 1,17 δισεκ. δολαρίων περίπου στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω του χρηματικού προστίμου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Deutsche Bank θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 3,1 δισεκ. δολαρίων και θα παράσχει ελάφρυνση ύψους 4,1 δισεκ. δολαρίων στους καταναλωτές, υπό τη μορφή για παράδειγμα της παραγραφής χρεών από δάνεια. Από το 2012 η τράπεζα έχει ήδη καταβάλει πάνω από 12 δισεκ. ευρώ για δικαστικές υποθέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την επίτευξη του διακανονισμό ύψους 7,2 δισεκ. δολαρίων στον οποίο κατέληξε η Deutsche Bank με τις αμερικανικές αγορές για την υπόθεση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατέστη δυνατή μια συμφωνία. Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες» δήλωσε η εκπρόσωπος Ναντίν Κάλβεϊ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)