to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:55 | 08.09.2018

Κοινωνία

Επεισόδια από ακροδεξιούς στη Θεσσαλονίκη, ξεχωριστά συλλαλητήρια από συνδικάτα και κόμματα (βίντεο - φωτογραφίες)

Επεισόδια προκάλεσαν έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ομάδες ακροδεξιών διαδηλωτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών - Επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους - Χρήση χημικών από την αστυνομία - Ενημέρωση, βίντεο και φωτογραφίες από όλα τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ


Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν επεισόδια στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ομάδες διαδηλωτών προκάλεσαν ζημίες σε καταστήματα, πεζοδρόμια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, και έκαψαν κάδους απορριμμάτων, στην περιοχή ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και το δημαρχιακό μέγαρο όπου αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να τους απωθήσουν. Μεμονωμένα άτομα, που αποσπάστηκαν από τις πορείες έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έγραψαν συνθήματα στη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί.

Συνολικά οκτώ άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με το thesstoday.gr. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνολικά προσήχθησαν 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα. Κατά την προανάκριση σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος επτά ατόμων για τα επεισόδια που ξέσπασαν γύρω από τη ΔΕΘ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος μιας ανήλικης για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Οι συνολικά οκτώ συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το dailythess.gr, από τα επεισόδια τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος (άγνωστο αν είναι κάποιος από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια), τον οποίο παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και ένταση στην κατάληψη «Σχολείο» στην περιοχή της οδού Βασιλέως Γεωργίου, όπου ακροδεξιοί βρέθηκαν αντιμέτωποι μα αντιεξουσιαστές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, η καταγραφή, μέχρι αργά το απόγευμα των συλλαλητηρίων που έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της 83ης ΔΕΘ:

Ένταση και επεισόδια σημειώνθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή γύρω από το δημαρχιακό μέγαρο, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Ομάδα ακροδεξιών, που συμμετείχε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου κάμψης και χημικών με αποτέλεσμα να διασπαστούν και να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του «Κόκκινου», οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν το απόγευμα σε δημοσιογράφους κοντά στο δημαρχείο:

 

 
 

(υπερπλεόνασμα σημαιών για κάθε διαδηλωτή, ελλείψει, προφανώς, αρκετών χεριών να τις κρατήσουν...)

 
Ρόλο χορηγού, ψαρεύοντας στα νερά του εθνικισμού, έχει αναλάβει η ΝΔ, με προφανή στόχο την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας (ενδεικτικά παραθέτουμε το tweet του Αδ. Γεωργιάδη για τα επεισόδια αλλά και το tweet, νωρίτερα, του συμβούλου επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Λαζαρίδη):
 

Στο μεταξύ, χωρίς εντάσεις και επεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», ενώ το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με σαφώς λιγότερο κόσμο, ξεκίνησε στην πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξε κοντά στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο (περισσότερα παρακάτω).

(φωτογραφίες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: 902.gr)

Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, σε μια αστυνομοκρατούμενη, αμερικανοκρατούμενη πόλη, διαδηλώνουμε κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οχτώ χρόνια τώρα εναλλάξ οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφεραν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Η επόμενη μέρα του κ. Τσίπρα δεν έχει να διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη γιατί συνεχώς θα υπάρχουν απ' ότι φαίνεται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα υπάρχει ο λαός μας να υποφέρει κάτω από τη φτώχεια και την ανεργία, θα υπάρχουν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί, εδώ στην περιοχή, κάτω από τους οποίους η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως ο ελληνικός λαός, κοιτάει μπροστά. Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε μπροστά, με ισχυρό ΚΚΕ, με εργατικό κίνημα δυνατό, με κοινωνική συμμαχία, μπορούμε να φέρουμε τις αναγκαίες ανατροπές, τις ριζικές αλλαγές, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για μια νέα κοινωνία, νέα οικονομία".

Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνδικάτα και σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. "Στη σημερινή συγκέντρωση εκφράζουμε τα συναισθήματα των 9 στους 10 Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που όλοι είδατε και αντέδρασε πάρα πολύ η κυβέρνηση", δήλωσε π πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. "Πιστεύουν ότι η λιτότητα δεν τελείωσε. Βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά το μόνο που βγήκαμε είναι από την υποχρέωση των δανειστών να δίνουν χρήματα στη χώρα για όσα έχουν κάνει και με την πολιτική τους, ενώ αντιθέτως έχουμε μια σκληρή εποπτεία", είπε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε: "διαδηλώνουμε, απαιτούμε, διαμαρτυρόμαστε για όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία, στην οικονομία, την πολιτική, στα εθνικά μας θέματα και απαιτούμε να αλλάξουν όλα εδώ και τώρα". "Αυτή η κατάσταση που καταγγέλλουμε από την εποχή των μνημονιακών περιόδων και που κορυφώθηκε με τα ψέματα και τις παλλινωδίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά", κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ιωάννης Παίδας, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα διεκδικούν: "ξεπάγωμα" του μισθολογίου κατάργηση του "νόμου Κατρούγκαλου" για το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό, άμεσες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, συνέχιση των βαρέων και ανθυγεινών επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των πλειστηριασμών και της τροπολογίας για την αξιολόγηση.

Στην Καμάρα πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου:

Μικρή ένταση προκλήθηκε σύμφωνα με το life-events.gr και στη νότια πύλη της ΔΕΘ, μπροστά από την πλατεία της ΧΑΝΘ, όταν διαδηλωτές από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό:

(φωτ.: seleo.gr, thesstoday.gr, life-events.gr, thessnews.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)