to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 11.09.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

ΔΕΘ: Σε κλοιό διαδηλωτών ο Μητσοτάκης, με 5.500 αστυνομικούς να τον φυλάνε

Συγκεντρώσεις σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένες για σήμερα, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο βήμα της 85ης ΔΕΘ


Μπορεί η ΓΣΕΕ να προτίμησε για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, να επιδοθεί στη διαμαρτυρία «του καναπέ» κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ωστόσο φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι/ες δεν προτίθενται να μείνουν άπραγοι και σήμερα το απόγευμα κατά χιλιάδες θα διαμαρτυρηθούν απαιτώντας αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, την ώρα μάλιστα που η χώρα βρίσκεται μπροστά από ένα κύμα μεγάλων ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Έτσι, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο βήμα της 85ης ΔΕΘ, σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, πολίτες που βλέπουν την καθημερινότητά τους να δυσκολεύει, που τους κυριεύει η ανασφάλεια για το αύριο. Στη συνέχεια με πορείες θα κατευθυνθούν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρουν να φθάσουν εκεί, αφού η περιοχή πέριξ του καμπ της ΔΕΘ και του ΑΠΘ θα είναι απόλυτα αστυνομοκρατούμενη και αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα.

Τα σημεία των συγκεντρώσεων

Η μεγάλη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, στις 6 το απόγευμα, και εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, αλλά και εργατικά σωματεία, συνταξιούχοι, φοιτητές κ.ά. Μισή ώρα νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. καλεί σε προσυγκέντρωση στο άγαλμα Λαμπράκη, ενώ στις 6 οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Την ίδια ώρα πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα. Η Θεσσαλονίκη ήδη από χθες θυμίζει «φρούριο», αφού στην πόλη ήδη βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί και αύριο θα «ακροβολιστούν» σε διάφορα σημεία για να «φυλάνε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχουν ως έργο να μην πατήσει διαδηλωτής στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», δηλαδή πέριξ της ΔΕΘ. Συγχρόνως, έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, πέρα από αστυνομικές «κλούβες», droneς, υδροφόρες αύρες και το υπερόπλο «Αίαντας» για να στηθεί προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ και ελικόπτερα θα εποπτεύουν από αέρος τις διαδηλώσεις.

Την αρχή έκαναν χθες οι υγειονομικοί

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν χθες οι υγειονομικοί, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία προς το ΥΜΑ-Θ. Αιτήματά τους, η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, όπως και να σταματήσουν οι αναστολές και η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός τόνισε ότι «αυτό το διάστημα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ ανησυχητικά, χρειαζόταν συγκέντρωση δυνάμεων και όχι αναστολές εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους που τους είχε τόσο μεγάλη ανάγκη το σύστημα Υγείας». Σημείωσε ότι τελικά τέθηκαν τελικά σε αναστολή είναι περίπου 7.200, περίπου 1.500 είναι με αναρρωτικές και περιμένουν να περάσουν από επιτροπή, ενώ υποστήριξε ότι «500 εργαζόμενοι ανεμβολίαστοι, που έπρεπε ήδη να είναι σε αναστολή, ακόμα περιμένουν τις σχετικές αποφάσεις που έπρεπε ήδη να έχουν βγει», γεγονός, όπως τόνισε, που «εγείρει ερωτήματα για επιλεκτική μεταχείριση».

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της απόλυσης όσων υγειονομικών βρεθούν να έχουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Πέρα από τη διαμαρτυρία των υγειονομικών, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, στο άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου και αργότερα συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Αντιμέτωπος με όσους «χάιδευε» στο παρελθόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τους παλιούς του συμμάχους, τους νεομακεδονομάχους, που καλούσαν σε ξεσηκωμό για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα αποτελούν τον κύριο και πιο σκληρό πυρήνα των αντεμβολιαστών και των αρνητών του κορωνοϊού. Είναι αυτοί που μαζί με παραθρησκευτικές οργανώσεις και άλλες «ψεκασμένες» ομάδες καλούν διαδικτυακά τον κόσμο να πάρει τα «λάβαρα» και τις ιερές εικόνες και να συμμετέχει στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο ενάντια στα εμβόλια.

Είναι μάλιστα αυτή η ομάδα διαδηλωτών που προβληματίζει ιδιαίτερα και την αστυνομία, διότι φοβούνται ότι η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι μαζική, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στη Θεσσαλονίκη θα καταφθάσουν αντεμβολιαστές από διάφορες περιοχές της χώρας. Αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν κάποιες ακραίες ομάδες να προκαλέσουν εντάσεις, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στην Αθήνα σε συγκεντρώσεις αντεμβολιαστών.

tags: ΔΕΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)