to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:26 | 05.09.2018

Πολιτική

ΔΕΘ 2018: Το περίγραμμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και το εθνικιστικό ποντάρισμα της ΝΔ

Το πολιτικό κλίμα λίγα 24ωρα πριν τα εγκαίνια της μεγαλύτερη ΔΕΘ της εικοσαετίας και της πρώτης που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων 20 ετών, τουλάχιστον σε επίπεδο εκθετών, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, οι οποίες επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από χρόνια, η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών, ενώ η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. 

Ωστόσο, όλα τα βλέμματα, όπως είναι λογικό, είναι στις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, οι οποίες αναμένονται το βράδυ του Σαββάτου. Με βάση αυτές θα κινηθεί η κυβέρνηση (έχοντας βάλει ως βασικό στόχο την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, με αιχμή την “ανάκτηση της Εργασίας”) αλλά και η αντιπολίτευση, στο πρώτο μεταμνημονιακό διάστημα. 

Όπως ανέφερε την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δημ. Τζανακόπουλος: «με δεδομένο τον δημοσιονομικό χώρο περίπου 800 εκ. προσπαθούμε να βρούμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα δηλαδή μισθωτούς αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η δυνατότητα αυτή μας δίνεται ακριβώς επειδή καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται για να συνεχίσει το ελληνικό χρέος να θεωρείται βιώσιμο».

Αντικρούοντας την κατηγορία της αντιπολίτευσης περί «παροχολογίας», τόνισε ότι τα παραπάνω συνιστούν «μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική για την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων».

«Πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν ότι δεν έχουμε καμιά ελπίδα να βγούμε από το μνημόνιο. Για αρκετό καιρό αμφισβητούσαν τόσο το γεγονός της ρύθμισης του ελληνικού χρέους όσο και της καθαρής εξόδου της Ελλάδας. Τώρα που αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, η ΝΔ προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα περί δήθεν παροχολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Ο κύκλος των περικοπών έχει κλείσει (βίντεο)

Την ίδια στιγμή, όχι άδικα, το ερώτημα που επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, είναι τι μέλλει γενέσθαι με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της 2η αξιολόγησης επειδή το ΔΝΤ δεν θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία είναι εφικτό να πετύχει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι , «λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις του ΔΝΤ μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να εκτιμήσει με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο» και παρέπεμψε στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις του Σαββάτου.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «οι υπουργοί του Eurogroup θα λάβουν τις αποφάσεις για τις συντάξεις αφού δουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα. Οι τελευταίες συζητήσεις, άλλωστε, για το θέμα έγιναν το 2017, υπό εντελώς διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες», αφήνοντας ξανά ανοιχτό το παράθυρο.

Σιδερώνει τις στολές των Μακεδονομάχων η ΝΔ

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση, παράλληλα με την καταστροφολογία περί τετάρτου μνημονίου, αλλά και την προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει από τις αποκαλύψεις για τον ανιψιό και συνεργάτη του προέδρου της και συνεταίρο του κ. Φλώρου, με σενάρια περί φίμωσης και τρομοκράτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακονίζει ξανά τις σάρισες της πατριδοκαπηλείας, ενόψει των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματιστεί το σαββατοκύριακο για το Μακεδονικό. 

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας όσους τον κατηγορούν ότι έχει παραδώσει το κόμμα του στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα των Γεωργιάδη, Βορίδη και Σαμαρά, παριστάνει ότι δεν διάβασε καλά  έγγραφο του wikileaks το οποίο έλεγε ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η πΓΔΜ, ενδεχομένως στο μέλλον, θα μπορούσε να αποδεχθεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση του προβλήματος. 

Δηλαδή, ο κ. Γκρουεφσκι δεν είχε αποδεχθεί καμία τέτοια λύση ούτε erga omnes, ούτε Βόρεια Μακεδονία. Απλά, ο πρόεδρος της ΝΔ προέβη σε μια μεγάλη λαθροχειρία, δεχόμενος τα πυρά του Μαξίμου το οποίο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορικού χαρακτήρα και αλλάζει πλήρως την εικόνα των Βαλκανίων αλλά και τη θέση της Ελλάδας εντός τους αλλά και ευρύτερα στο διεθνές στερέωμα.

Ωστόσο, η τυχοδιωκτική στάση που κρατά απέναντι στο ζήτημα αυτό η ΝΔ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. 

Όπως προειδοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή το κλίμα που δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη, «η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνη εάν γίνουν επεισόδια στη ΔΕΘ κατά το συλλαλητήριο που έχει προκηρυχθεί από ακροδεξιούς».

Αρκεί όμως ένα ακόμα ακροδεξιάς κοπής πυροτέχνημα για ξεχάσει η κοινή γνώμη ότι το σχέδιο της ΝΔ, όπως πιθανότατα θα φανεί και στη φετινή ΔΕΘ, περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μείωση των δημοσίων δαπανών, εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες, απολύσεις μέσω της αλήστου μνήμης «αξιολόγησης», που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ο σημερινός της επικεφαλής, ως υπουργός, επαναφορά του μνημονιακού συστήματος 1 προς 5 για τις προσλήψεις, με ταυτόχρονη κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων (μην ξεχνάμε το πρωτοφανές άθλιο επιχείρημα Μητσοτάκη για τους δασοπυροσβέστες), κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και την επιστροφή του δόγματος «νόμος και τάξη»;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ, προ του πολιτικού της αδιεξόδου, θα συνεχίσει να ποντάρει τα ρέστα της στο... βαθύ μπλε του εθνικισμού, χέρι - χέρι με το κόμμα VMRO της γειτονικής χώρας και πολύ μακριά από τις απαιτήσεις της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας. 

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)