to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 28.04.2017

Πολιτική

Δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για «πάγωμα» πλειστηριασμού του ακινήτου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου

Αποτελεί πολιτική θέση αλλά και δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι δε θα προχωρήσει η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, τόνισε ο υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Ηλίας Καματερός.


Ο Ηλίας Καματερός κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού, καθώς και στη συμβολή του στον πρωτογενή τομέα της Δωδεκανήσου. Σημείωσε τη δυνατότητα που δίνεται, μέσω του νέου νόμου περί εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να υπαχθεί ο Συνεταιρισμός στις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου, κάτι το οποίο θα αποβεί προς όφελος του Δημοσίου. «Σε περίπτωση πλειστηριασμού, προηγείται η τράπεζα, η οποία έχει υποθηκεύσει το ακίνητο, και η Εφορία, ενώ ο ΕΦΚΑ σε αυτήν τη διαδικασία θα χάσει τα λεφτά του. Αντίθετα, με την υπαγωγή της Ένωσης στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ο ΕΦΚΑ, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο, δεν πρόκειται να χάσει τίποτα από την κύρια οφειλή», επισήμανε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Καματερός δήλωσε πως η δέσμευση του υπουργείου για «πάγωμα» των διαδικασιών του πλειστηριασμού αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τον αγροτικό κόσμο της Δωδεκανήσου. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για συνεταιρισμούς και άλλες μορφές οργάνωσης παραγωγών ή επαγγελματιών, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να αναστραφεί το κυρίαρχο ως τώρα μοντέλο ανάπτυξης. «Ιδιαίτερα στην περιοχή μας με τη μονόπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού, κυρίως σε Ρόδο και Κω, έχει σημασία να προωθήσουμε την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη σύνδεσή του με τον τουριστικό, καθώς και την προσέλκυση νέων, μέσω ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ», υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του ο βουλευτής.

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣH


Προς την  Κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: « Πλειστηριασμός από τον ΕΦΚΑ, ακινήτου, ιδιοκτησίας   ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».
 
Στις 22/03/2017 ο ΕΦΚΑ προσπάθησε να βγάλει σε πλειστηριασμό   ακίνητο, ιδιοκτησίας  Αγροτικού  Συνεταιρισμού Δωδεκανήσου, στη θέση  «Ρόδος» της κτηματικής περιφέρειας Ρόδου-Δήμος Ρόδου, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κινητοποίησης των εργαζομένων.
Υπέρ του εν λόγω  ακινήτου έχει εγγράψει υποθήκη η ΔΟΥ Ρόδου για ποσό 3.941.029,39Ε, η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ  LEASING ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Α.Ε.» για 2.298.616,11Ε και  η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» για 1.719.945Ε.
Το συγκεκριμένο ακίνητο εκτίθεται σε πλειστηριασμό στο ποσό των 2.500.000Ε και τιμή πρώτης  προσφοράς , σύμφωνα με την πράξη καθορισμού του ΙΚΑ Ρόδου, το ποσό των 2.000.000Ε.
 
Επειδή η αξία του εν λόγω  ακινήτου ξεπερνά κατά πολύ τα 4.000.000Ε.
Επειδή  η ζημιά που θα υποστεί  ο Συνεταιρισμός  και  το  Δημόσιο είναι δεδομένη, καθώς  οποιοδήποτε ποσό εισπραχθεί δεν θα οδηγήσει σε απομείωση των οφειλών του Συνεταιρισμού προς τον ΕΦΚΑ αλλά προς τη ΔΟΥ και τα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα.
Επειδή έχει συσταθεί μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Επειδή μπορεί να ενταχθεί στον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» όπως προκύπτει απο το σχετικό σχέδιο νόμου, οπότε ο ΕΦΚΑ δεν χάνει τις κύριες οφειλές.
 
Ερωτάται η Κα Υπουργός:
 
Θα κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να ανασταλεί ο πλειστηριασμός  για χρονικό διάστημα έξι μηνών, και παράλληλα οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ενέργεια έχει δρομολογηθεί, ώστε να προκύψει λύση που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των πιστωτών καλύτερα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και θα επιτρέψει στον Αγροτικό  Συνεταιρισμό Δωδεκανήσου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του;
 
 Ο ερωτών βουλευτής
 Ηλίας Καματερός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)