to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 16.10.2021

Πολιτική

«Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας» βλέπει ο Ν. Δένδιας

«Γίνεται η Τουρκία στόχος μέσω αυτών των συμφωνιών; Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι όχι, καθόλου», λέει ο υπουργός Εξωτερικών στο Associated Press και προσθέτει: «Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον. Φυσικά όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι μέσω απειλών πολέμου».


«Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» καταδεικνύει η υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, γιατί υπογράφηκε την ώρα που η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως η συμφωνία συνεπάγεται «ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, στη Βορειοανατολική Ελλάδα, περιοχή που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για εμάς τους Έλληνες όσο και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Εξήγησε επίσης ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία, η οποία στρέφεται, ή πρόκειται να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε άλλου», αλλά για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σκοπό έχει τη «σταθερότητα και την ευημερία των δύο χωρών».

«Γίνεται η Τουρκία στόχος μέσω αυτών των συμφωνιών; Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι όχι, καθόλου», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον. Φυσικά όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι μέσω απειλών πολέμου».

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάδα ως χώρα μεσαίου μεγέθους, αλλά ευρισκόμενη σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή, θεωρεί ότι η αμερικανική παρουσία παραμένει ακόμη απαραίτητη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Οι εξελίξεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Αμερικανό ΥΠ.ΕΞ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη διμερής συνάντηση εργασίας του Έλληνα υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του έγινε «σε εξαιρετικό κλίμα» με τον δεύτερο να εκφράζεται θετικά για τον ηγετικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται σε κοινές αξίες με τις ΗΠΑ και ενισχύεται με άλλες χώρες που ασπάζονται τις αξίες αυτές.

Με αφορμή την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για «ειδική σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και εκτίμησε πως η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πρόσθεσε δε, με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία, ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες από το γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τον αμυντικό της εξοπλισμό εντός της «Νατοϊκής οικογένειας».

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τις αξίες και αρχές που διέπουν διαχρονικά την ελληνική εξωτερική πολιτική και τόνισε την ενίσχυση των σχέσεων με χώρες και πέρα από την άμεση γειτονία της Ελλάδας, όπως την Ινδία και την Αυστραλία, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, είναι προσηλωμένες στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας,.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε τετραμερές σχήμα συνεργασίας, και ενδεχομένως σε πολυμερές με τη συμπερίληψη και άλλων κρατών της περιοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ενδελεχώς για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, δείχνοντας του και σχετικούς χάρτες.

Τόνισε την απειλή πολέμου που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα καθώς και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ενώ παρατήρησε ότι πέρα από το γεγονός ότι τα ανωτέρω παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινής λογικής.

Υπό τις συνθήκες αυτές, τα περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία, και εφόσον η τελευταία δεν μεταβάλει τη στάση της, παραμένουν πολύ περιορισμένα, πρόσθεσε. Τέλος, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)