to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 27.03.2023

Πολιτική

Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων στο δημόσιο

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών, τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ της αξ. αντιπολίτευσης


 

Τη μεταφορά του ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης από το δημόσιο στη Ρυθμιστική Αρχή που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ως μέρος της εφαρμογής ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού, στηλίτευσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, και πολλοί ακόμη φορείς, ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε ανάλογες ενστάσεις, σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο για την εφημερίδα «Αυγή».

Στέκεται ακόμη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις 190 και 191/ 2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τα άρθρα 114-115 του νόμου  4964/2022, που αποφάνθηκαν ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οφείλουν να επιστρέψουν από το Υπερταμείο στο Δημόσιο: «Μία ακόμα νομοθετική απόδειξη του σχεδίου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση  του νερού αλλά και απόδειξη υποτίμησης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθαρίζει στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται, και με σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, για την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου ώστε, ο έλεγχος και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης απορριμμάτων να επιστρέψουν στα αρμόδια Υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση, όπου ανήκουν. Και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο, όπως απαιτεί το ΣτΕ.

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη σχολίασε πως απαιτείται σοβαρότητα και πως η ελληνική κοινωνία ζητά με ένταση απαντήσεις για τις αιτίες του δυστυχήματος και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και γενικότερα των υποδομών. «Η διασπορά ευθυνών σε όλους δεν δίνει ούτε απαντήσεις ούτε λύσεις. Εξυπηρετεί μόνο το σχέδιο Μητσοτάκη να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, κάτι που οδηγεί όμως και σε αντιπολιτικές συμπεριφορές και στάσεις».

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις τέλος, υπογραμμίζει πως αποτυπώνεται η ταχεία αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Στην κοινωνία υπάρχει κάθε άλλο παρά αίσθηση κυριαρχίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης που εκλέχτηκε πριν από 4 χρόνια υποσχόμενος μια καλύτερη Ελλάδα, παραδίδει μία χειρότερη Ελλάδα, αδύναμη και φτωχότερη. Τώρα, υπόσχεται ότι θα λύσει την επόμενη 4ετία τα προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος, χωρίς όμως να τον πιστεύει  κανείς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε:

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών

-Σύσσωμη η αντιπολίτευση όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαφώνησαν με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατοχυρώνει την υποχρεωτική διαχείριση του νερού από δημόσιους φορείς. Τι ισχύει εν τέλει;

Με τον ψηφισθέντα πλέον νόμο, ο έλεγχος των παρόχων υπηρεσιών ύδατος μεταφέρεται σε μία Ρυθμιστική Αρχή και άρα φεύγει από τον άμεσο δημόσιο έλεγχο, όπως είναι συνταγματικά επιβεβλημένο. Οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ρυθμίζουν αγορές και δεν αντικαθιστούν το κράτος στις υποχρεώσεις του. Πλέον το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν που μπορεί να λειτουργεί αμιγώς με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, η αγορά του οποίου ρυθμίζεται από Ρυθμιστική Αρχή. Αυτό υποστήριξε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, και πολλοί ακόμη φορείς, ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε ανάλογες ενστάσεις.

Ο κ. Σκρέκας χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εποπτεύσει και να ελέγξει τους φορείς ύδρευσης, άρδευσης αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων προέβαλε ως λύση μία Ρυθμιστική Αρχή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως το καλοκαίρι του 2019 κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ που είχε εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο στο νερό. Ο κ. Σκρέκας έτσι αποκάλυψε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και το ύπουλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης, το οποίο σταδιακά υλοποιείται. Η Διοίκηση δεν ασκείται με προθέσεις, όπως επαναλάμβανε στη Βουλή ο κ. Σκρέκας.

Οι αποφάσεις και οι υπογραφές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, και ιδίως φυσικών μονοπωλίων με εγγυημένα έσοδα. Χαρακτηριστικότατα παραδείγματα είναι η απόπειρα παραχώρησης σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής, η οποία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η εκτεταμένη εφαρμογή ΣΔΙΤ ιδίως στους τομείς της αποχέτευσης, της άρδευσης και των απορριμμάτων, αλλά και το σχέδιο χρεωκοπίας και συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ.

Ανάλογο ήταν το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια: πώληση του 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), του 49% του Διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ.

-Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις η απόφαση του ΣΤΕ; Καθώς, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου καλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να επιστρέψει ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ διέταξε το Δημόσιο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 190 και 191/ 2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάνθηκαν ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οφείλουν να επιστρέψουν από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Τις αποφάσεις αυτές είχε προηγουμένως προσπαθήσει να παρακάμψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα άρθρα 114-115 του Ν. 4964/2022. Μία ακόμα νομοθετική απόδειξη του σχεδίου Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση  του νερού αλλά και απόδειξη υποτίμησης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την κριτική μας για την αντισυνταγματικότητα του πρόσφατου νόμου και υποχρεώνει την κυβέρνηση να μεταφέρει άμεσα τις μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

-Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα θέματα του νερού, εφόσον σχηματιστεί στις επερχόμενες κάλπες προοδευτική κυβέρνηση; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται, και με σχετική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, για την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νόμου ώστε, ο έλεγχος και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης απορριμμάτων να επιστρέψουν στα αρμόδια Υπουργεία και στην αυτοδιοίκηση, όπου ανήκουν. Και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο, όπως απαιτεί το ΣτΕ.

Δέσμευσή μας είναι η Πολιτεία με ισχυρές, σύγχρονες και στελεχωμένες υπηρεσίες να εξασφαλίζει την ποιότητα, την επάρκεια, την ορθή και βιώσιμη διαχείριση του νερού και το χαμηλό κόστος των φορέων ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Πολιτεία η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των λίγων ημετέρων του κ. Μητσοτάκη.

-Η πολιτική αντιπαράθεση οριοθετείται πρωτευόντως από την τραγωδία των Τεμπών και τις ευθύνες που υπάρχουν γύρω από τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Τι απαντάτε στην κυβέρνηση, η οποία σας καταλογίζει μερίδιο ευθυνών στις ελλιπείς υποδομές του δικτύου;

Απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη. Η ελληνική κοινωνία ζητά με ένταση απαντήσεις για τις αιτίες του δυστυχήματος και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και γενικότερα των υποδομών. Η διασπορά ευθυνών σε όλους δεν δίνει ούτε απαντήσεις ούτε λύσεις. Εξυπηρετεί μόνο το σχέδιο Μητσοτάκη να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησής του, κάτι που οδηγεί όμως και σε αντιπολιτικές συμπεριφορές και στάσεις.

Εμείς, γνωρίζοντας τις ελλιπείς υποδομές στο σιδηρόδρομο και τις καθυστερήσεις σε σύγχρονα εργαλεία, περιγράψαμε ακριβώς τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονταν μέχρι το 2019 για να προλάβουμε ατυχήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για το τι έκανε από το 2019 και μετά και να δώσει απαντήσεις:

- γιατί ο κ. Καραμανλής αγνόησε όλες τις καταγγελίες και δεν εφάρμοσε 4 χρόνια τα μέτρα που εξήγγειλε μέσα σε 2 μέρες ο κ. Γεραπετρίτης, όπως αραίωση δρομολογίων, μείωση ταχύτητας και παρέμβαση στην ανάδοχο της τηλεσήμανσης για να επιταχύνει το έργο;

- γιατί η κυβέρνηση αφαίρεσε συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν μέχρι το 2019, όπως το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η υποχρεωτική βάρδια και δεύτερου σταθμάρχη και το δευτεροβάθμιο κέντρο στην Αθήνα και επέτρεψε προσλήψεις κατά παράβαση του ορίου ηλικίας και με ανεκπαίδευτο προσωπικό στους σταθμούς;

- γιατί ο κ. Καραμανλής μείωσε τις επενδύσεις της Hellenic Train κατά 600 εκατ. ευρώ και αφαίρεσε από τη σύμβαση την υποχρέωση τηλεελέγχου του δημοσίου;

-Τόσο με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και την κατάσταση στα τρένα αλλά και το νομοσχέδιο για το νερό, έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ποια είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η υγειονομική κρίση, η ενεργειακή και κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές και τα θέματα ασφάλειας έχουν αναδείξει νέες προτεραιότητες παγκοσμίως. Για τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια αλλά και το νερό είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αντίθετα θέτουμε σε προτεραιότητα την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου.

Από την άλλη, έχουμε ξεκαθαρίσει στο πρόγραμμά μας ότι θέτουμε σε προτεραιότητα την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και την ισχυρή εποπτεία και δημόσιο έλεγχο της αγοράς ενέργειας, ιδιαίτερα στο ζήτημα των υπερκερδών που πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς που αξιολογούμε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματός μας, που μάς φέρνει σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της ΝΔ, είναι η πρότασή μας για μια ισχυρή και δίκαιη πολιτεία, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά και στην πρόοδο και δεν θα αφήνει καμία και κανένα μόνο. Μία πολιτεία που εξασφαλίζει  διαφανείς κανόνες μπορεί να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή διαδικασία με ασφάλεια δικαίου και υγιή ανταγωνισμό.

-Οι εκλογές "κλείδωσαν" για τον Μάιο. Εκτιμάτε πως υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης; Ακόμη και σήμερα, η ΝΔ φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η ταχεία αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην κοινωνία υπάρχει κάθε άλλο παρά αίσθηση κυριαρχίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης που εκλέχτηκε πριν από 4 χρόνια υποσχόμενος μια καλύτερη Ελλάδα,  παραδίδει μία χειρότερη Ελλάδα, αδύναμη και φτωχότερη. Τώρα, υπόσχεται ότι θα λύσει την επόμενη 4ετία τα προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε ο ίδιος, χωρίς όμως να τον πιστεύει  κανείς.  Πλέον, είναι ο ίδιος και η πολιτική του παράγοντας πολιτικής αστάθειας και αυτό θα εντείνεται μέχρι τις εκλογές.

Από την άλλη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για Δικαιοσύνη παντού, αλλά και η προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας και δίνει προοπτική, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική και γίνεται αίτημα της κοινωνίας. Οι  κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ζητούν απαντήσεις, λύσεις και αλλαγή πορείας.

Με αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπορούν και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους κινητοποιήσουν ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να δώσει ελπίδα με μία ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση. Και κανένα προοδευτικό κόμμα δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)