to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 03.11.2021

Αθλητισμός

Δέσμευση FIFA για την κλιματική αλλαγή: μηδενικές εκπομπές έως το 2040

H FIFA επιχειρεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δράση του κόσμου του αθλητισμού, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της με τα Ηνωμένα Έθνη, με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές συνθήκες (COP26) στη Σκωτία


Η FIFA συμφώνησε στους νέους στόχους για την κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνουν μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και μηδενισμό έως το 2040.

Μαζί «υπόγραψαν» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Premier League και η Formula E. Η UEFA  που έχει επίσης «υπογράψει» τους πρωταρχικούς στόχους, μαζί με τη Formula 1, δεν είναι στη λίστα των οργανισμών που συμμετέχουν στην υπάρχουσα εκστρατεία "Race to Zero" του ΟΗΕ.

Μάλιστα το καλοκαίρι, η UEFA αντιμετώπισε κριτική για τον προγραμματισμό του Euro 2020 σε 11 χώρες, αλλά και την «εισαγωγή» του Europa Conference League αυτή τη σεζόν, αυξάνοντας  τον αριθμό των αγώνων  στις διοργανώσεις των συλλόγων κατά 20%.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες επηρεάζει το περιβάλλον και την πλούσια βιοποικιλότητά του, την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε γλυκό νερό, καθώς και την υγεία και την ευημερία των ατόμων», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας μέσω βίντεο στους αντιπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη.

«Μετά την εκλογή μου ως πρόεδρος το 2016, η FIFA έγινε ο πρώτος διεθνής αθλητικός οργανισμός που συμμετείχε στην εκστρατεία "UNFCCC Climate Neutral Now", δεσμευόμενη να μετρήσει, να μειώσει και να αντισταθμίσει τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τα Παγκόσμια Κύπελλα.

Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα ότι, με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία μας στη δράση για το κλίμα στο ποδόσφαιρο, η FIFA έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική  και δεσμεύεται να επενδύσει σημαντικούς πόρους που θα επιτρέψουν στη FIFA και το ποδόσφαιρο να επιτύχουν τους φιλόδοξους και απαραίτητους στόχους της UNFCCC Sports για το Πλαίσιο Δράσης για το κλίμα», πρόσθεσε.

Η στρατηγική της FIFA περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

1. Να εκπαιδεύσει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό δυναμικό σχετικά με τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα και τις φιλικές προς αυτό λύσεις.
2. Προσαρμογή των κανονισμών και των δραστηριοτήτων του ποδοσφαίρου ώστε να είναι πιο ανθεκτικοί στις τρέχουσες και αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.·
3. Μείωση στις εκπομπές άνθρακα , με το ποδόσφαιρο να συμβάλει στη Συμφωνία του Παρισιού και στους στόχους του πλαισίου της UNFCCC Sports for Climate Action.
4. Επενδύσεις για την προστασία του κλίματος και υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου με πρόσβαση σε τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Εμείς, ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη, πρέπει όλοι να το θέσουμε ως προτεραιότητά μας», πρόσθεσε το μέλος του Συμβουλίου της FIFA,  Ισα Γιόχανσεν, απευθυνόμενη στο Sports for Climate Action - On the Race to Zero στο COP26.

«Το ποδόσφαιρο έχει επίσης τη δύναμη να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την κύρια δράση για το κλίμα. Έχουμε ένα τεράστιο, προσεκτικό κοινό και είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε αυτά τα βασικά μηνύματα. Θα βοηθήσουμε, θα εκπαιδεύσουμε τους  φιλάθλους για την κλιματική αλλαγή και θα τους ενθαρρύνουμε να παίξουν τον ρόλο τους στην προστασία του πλανήτη και του όμορφου παιχνιδιού. Έχουμε ηθικό, επείγον καθήκον να επιταχύνουμε τη δράση μας. Η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε το κλίμα μας παραμένει ακλόνητη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: FIFA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)