to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 11.04.2017

Πολιτική

Δεσμεύσεις από Αχτσιόγλου και Φωτίου για αντιμετώπιση της γκετοποίησης των Ρομά

«Τσιγγάνικα παραμύθια» αλλά και πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στους Ρομά για προσπάθειες εξόδου τους από την περιθωριοποίηση, κατά ειδική κοινή συνεδρίαση αρμόδιων Επιτροπών με αφορμή την 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά


«Θα σας πω ένα παραμύθι. Το δικό μου παραμύθι. Με νεράιδες και δράκους», είπε στο «διαφορετικό» ακροατήριο του, ο Νίκος Καμπέρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ρομά Θεσσαλίας. Και όταν τελείωσε το αφήγημα του, η αίθουσα του Κοινοβουλίου, που για πρώτη φορά είχε τόσα πολλά και διαφορετικά χρώματα, κατακλύστηκε από θερμά χειροκροτήματα.

Σε μια ειδική εκδήλωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αφορμή την 8η Απριλίου - παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά - παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, αλλά και οι παρεμβάσεις και λύσεις που έχουν δρομολογηθεί από την πολιτεία, με στόχο την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που μίλησαν, αναγνώρισαν ότι οι Ρομά ζουν αποκλεισμένοι σχεδόν από όλους τους σημαντικούς κοινωνικούς τομείς, έδωσαν έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να βγουν από την γκετοποίηση και διαβεβαίωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συντονισμένα και θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας για ισονομία.

Η ιστορία του Νίκου Καμπέρη αφορούσε τη συνύπαρξη σε μια κατασκήνωση στο Στόμιο Λάρισας, 40 μικρών Ρομά από 3 οικισμούς της Καρδίτσας με άλλα παιδιά. Αφηγήθηκε πως στην αρχή ξεκίνησε με δυσκολίες, προκαταλήψεις, δυσπιστία και απομονωτισμό από τα άλλα παιδιά, τα οποία αντιμετώπιζαν με μεγάλη καχυποψία τα παιδιά Ρομά και κατέληξε με δάκρυα αποχωρισμού και αγκαλιές, γιατί τελείωσαν οι πολύ όμορφες στιγμές που έζησαν μαζί.

«Βρήκα αφορμή να μειώσω τη σχολική διαρροή, βάζοντας ως προϋπόθεση για να πάνε στην κατασκήνωση, να είναι μαθητές. Από 10 παιδιά Ρομά που πήγαιναν σχολείο, έφθασαν στα 100», τόνισε ο Νίκος Καμπέρης, για να σπεύσει όμως να συμπληρώσει:

«Υπάρχει όμως και το κακό στο παραμύθι μας. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που καταφέραμε αυτή την ωραία διδακτική συνύπαρξη γιατί το πρόγραμμα σταμάτησε εκεί. Συμπέρασμα; Στο χέρι μας είναι το παραμύθι να έχει μόνο καλό τέλος».

«Η κοινωνική τους περιθωριοποίηση τούς καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Στην Ελλάδα ζουν περίπου 300.000 Ρομά. Παρά όμως τις διεθνείς διακηρύξεις, εξακολουθούν να είναι αδικημένοι, παραμελημένοι από την πολιτεία. Θεσμικά είναι αόρατοι, αποκλεισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι επιτακτικό, ιδιαίτερα για τη σημερινή κυβέρνηση, να θεσπιστεί ένα οργανωμένο πλαίσιο για να ανοίξει ένας ισότιμος διάλογος και να επαναξιολογήσουμε συμπεριφορές».

«Ήταν η μόνη κοινωνική κατηγορία που δεν έψαχνε καθηγητή ή διευθυντή, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, και το καταπληκτικό αυτής της φυλής, ήταν ότι ποτέ δεν έδινε ή προσπαθούσε να δώσει «φακελάκι», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Μανιός, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία από την εποχή που ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου σε συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, με στόχο την κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομά, και διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 2017 θα γίνουν οι πρώτες οικιοθελείς μετεγκαταστάσεις, ώστε να φύγουν από τις παραγκοπούλεις για να πάνε σε οργανωμένους οικισμούς.

«Χαρτογραφήσαμε 370 οικισμούς και προχωρούμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις. Κατά προτεραιότητα έχουμε βάλει στόχο, όσοι ζουν σε παραγκουπόλεις, μέσα στο 2017 να τους έχουμε μετακινήσει», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στην υγεία, ιδιαίτερα για παιδιά και γυναίκες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί από την ειδική γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης, 370 καταυλισμοί με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Η κ.Φωτίου μίλησε ακόμα για τα πιστοποιητικά υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που έχουν δημιουργηθεί, σημειώνοντας ότι είναι όρος για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία και να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

«Πρέπει να συμβάλουμε με ολιστικές πολιτικές. Γι’ αυτό προχωράμε ταυτόχρονα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στέγασης, εκπαίδευσης, και υγειονομικής περίθαλψης. Θα πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το λιανεμπόριο, για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που θέλουνε και ξέρουνε», διαβεβαίωσε η κ. Φωτίου.

«Θέλουμε και μπορούμε να εξαλείψουμε φαινόμενα που είδαμε στην Κομοτηνή ή στον Ασπρόπυργο… Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις…. Σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρειες, διαμορφώνουμε δράσεις για την δημιουργία πολύκεντρων, και κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση… Αναπτύσσουμε δίχτυα συνεργασίας εντός και εκτός της χώρας για να βάλουμε τις βάσεις…. Είμαι βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Γιάντιου, ειδική γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως είπε, «που στιγματίζει και εγκλωβίζει και εκείνους τους Ρομά που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και θέλουν να το υπερβούν». «Άμεσα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και να το εξαλείψουμε. Σκεφτείτε ότι το κόστος κράτησης είναι 29 ευρώ, ενώ για δημόσια εκπαίδευση στοιχίζει μόλις 1,5 ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές που πρέπει να στοχεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιάντιου.

 

«Τσιγγάνικα παραμύθια»

Για τη βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλα Κατσαβιά, ήταν ένα όνειρο, όπως είπε η ίδια φανερά συγκινημένη, η έκδοση του βιβλίου με τη συλλογή παραμυθιών των Ρομά της Καρδίτσας, η οποία «θα δώσει χρώμα στο ψηφιδωτό της κοινωνίας τους».

Παρουσιάζοντας την έκδοση της Βιβλιοθήκης της Βουλής «Από το στόμα στο χαρτί (Δέκα τσιγγάνικα παραμύθια)», η κ. Κατσαβιά σημείωσε ότι «η παρουσίαση των τσιγγάνικων παραμυθιών είναι ένας καλός και εύκολος τρόπος για να κρατούν οι Ρομά ενωμένη και συγκροτημένη τη φυλή τους».

«Μέσα από αυτά προβάλλουν τον αγώνα τους για κοινωνική επιβίωση. Μέσα στα παραμύθια αυτά, είναι κλεισμένος ο κόσμος τους που είναι γεμάτος από χρώματα αλλά και αγώνες για αξιοπρέπεια, για ίσα δικαιώματα. Εύχομαι να παραμείνουν σύμβολα της ελεύθερης βούλησης που γκρεμίζει τα παλιά και χτίζει καινούργια και αγωνίζεται για την κοινωνία των ίσων πολιτών», τόνισε.

«Η έκδοση του βιβλίου αυτού γεφυρώνει δύο κόσμους, δύο πολιτισμούς. Τα παραμύθια όταν μεταναστεύουν, είναι σίγουρο ότι ενώνουν τους λαούς και τα παιδιά σκέφτονται πιο δημιουργικά», σημείωσε η Βάσω Νίκα, πρόεδρος του «Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».

«Βασικός λόγος που πήρα την πρωτοβουλία να καταγράψω τα τσιγγάνικα παραμύθια ήταν για να μην χαθούν οι πολιτισμικές μνήμες. Παράλληλα, αποτελούσαν εκτός από διασκέδαση και μια μορφή διδασκαλίας. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, στα ήθη και έθιμα, συνιστούν συνδετικά στοιχεία και ενισχύουν την κοινωνική συνείδηση και συνοχή, επισήμανε παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο Παναγιώτης Χαρίτος, απόφοιτος πολιτικών επιστημών, κοινωνικός λειτουργός στα γυμνάσια Καρδίτσας και πρόεδρος των «Ρομά Χωρίς Σύνορα».

«Οι μαθητές Ρομά είναι κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι. Δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα… Παραβιάζονται συστηματικά και καθημερινά τα δικαιώματα τους… Οι Έλληνες Ρομά υφίστανται τον αποκλεισμό σε όλους τους τομείς. Δεν τους επιτρέπεται να ασκούν το μόνο επάγγελμα που ξέρουν - αυτό του πλανόδιου πωλητή. Έτσι βρίσκουν παράνομους τρόπους για να επιβιώσουν…» ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Χαρίτου που ζήτησε να δοθούν ίσες ευκαιρίες.

Η μικρή Μιχαέλα Μιχοπούλου, εισέπραξε ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους τους βουλευτές, όταν διάβασε ένα παραμύθι στη γλώσσα των Ρομά.

Εντύπωση προκάλεσαν για τις γνώσεις και το ενδιαφέρον τους στις νέες τεχνολογίες, και οι δύο μαθητές Ρομά, από την Ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του Κόσμου» Θεσσαλονίκης, Παρασκευάς Σελίμ και Αλέξανδρος Γεώργιος Σαγκούρης.

«Η ενασχόληση με την ρομποτική ήταν ο «δούρειος ίππος» που μας έβγαλε από τα γκέτα και μας πήγε σε νέους κόσμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 15χρονος Αλέξανδρος.

Έμφαση στον εντοπισμό των πτυχιούχων Ρομά με στόχο, όπως τόνισε, να ενωθούν για να διεκδικήσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα τους, έδωσε η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη, από το σύλλογο πτυχιούχων Ρομά «HEROMACT».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)