to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 09.04.2013

Οικονομία

Der Spiegel: Πιθανό κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα

Το γερμανικό περιοδικό θέτει το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση


Η αναστολή συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank αποδίδεται από τον γερμανικό τύπο στην ανησυχία που προκαλεί το κυπριακό προηγούμενο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

H συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, για την οποία επέμενε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, τελικά πάγωσε. Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στα οποία αναφέρεται διεξοδικά η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

«Μεγάλες τράπεζες αποτελούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος. «Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό – μετά την κυπριακή εμπειρία - ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που η οικονομία δεν δείξει σύντομα σημεία ανάκαμψης, θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό των 50 δισ. που έχει προβλεφθεί για ανακεφαλαιοποίηση δεν επαρκεί για τη σωτηρία μιας μεγάλης τράπεζας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δύο τράπεζες χρειάζονται γύρω στα 15 δισ. ευρώ φρέσκο κεφάλαιο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ». Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης δίνει τροφή στην υποψία ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Η ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», επισημαίνεται στο άρθρο.

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)