to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 25.02.2019

Διεθνή

Der Spiegel: Η ΕΕ συναντά τον Αραβικό Σύνδεσμο

«Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμμετέχουν για πρώτη φορά από κοινού σε μία σύνοδο με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου – δεδομένης της ευρείας συμμετοχής αυταρχικών ηγετών, η συνάντηση θα αποτελέσει μία διπλωματική σχοινοβασία για τους Ευρωπαίους», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας λόγο για «ακανθώδεις συνομιλίες στην Ερυθρά Θάλασσα».


Tο ρεπορτάζ αναφέρεται στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 22 κρατών – μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που διεξάγεται στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με βασικά θέματα διαβούλευσης, μεταξύ άλλων, την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, καθώς και τις συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη. Σημειώνεται ότι στη διήμερη σύνοδο συμμετέχουν σχεδόν 50 μονάρχες, Πρόεδροι, Εμίρηδες και άλλοι εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, ενώ από πλευράς Γερμανίας συμμετέχει η ομοσπονδιακή Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ .

Οπως αναφέρει το Spiegel η Καγκελάριος, ενώ είχε επί μακρόν αφήσει ανοικτό το θέμα της συμμετοχής της στη σύνοδο, χθές βράδυ παρακάθησε στο δείπνο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, όπου διεξάγονται οι εργασίες και συναντήσεις της διοργάνωσης. Από γερμανικής πλευράς, - επισημαίνει το ρεπορτάζ – υπήρξε η βούληση να αποσαφηνιστεί εξ αρχής εάν με το πέρας της συνόδου θα υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση ως προς τα αποτελέσματά της, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Η σύνοδος αποσκοπεί στο να καταδείξει στις δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας που δραστηριοποιούνται στις αραβικές περιοχές ότι υπάρχει και από πλευράς Ευρωπαίων ενδιαφέρον και συμφέροντα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τους νότιους γείτονές τους, υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ.

Στη σύνοδο θα υπάρξει εστίαση σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως η οικονομική συνεργασία, η μετανάστευση και η μάχη κατά της τρομοκρατίας. Παράλληλα, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί επίσης το μέλλον της Συρίας, αλλά και η παρούσα κατάσταση στην Υεμένη.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι και αυτό της μελλοντικής πορείας των εξοπλιστικών εξαγωγών προς αμφιλεγόμενα καθεστώτα χωρών της περιοχής, με δεδομένη και τη δυσαρέσκεια που έχει ήδη προκαλέσει εντός ΕΕ η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την εκτέλεση παραγγελιών εξοπλιστικών συστημάτων προς τη Σ. Αραβία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το προαναφερθέν ζήτημα αποτελεί ένα δίλημμα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από το οποίο αναζητά επειγόντως διαφυγή, καθώς στις 9 Μαρτίου εκπνέει το γερμανικό, εξοπλιστικό εμπάργκο κατά της Σ. Αραβίας, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα δοθεί παράταση.

Η Μέρκελ επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί την εκεί παρουσία της, προκειμένου να συνομιλήσει για το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα παρεχόμενα περιθώρια σε ό, τι αφορά τη διαδικασία του Brexit. Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο των συνομιλιών της καγκελαρίου με τους ευρωπαίους εταίρους της, θα τεθεί και το θέμα της αντιμετώπισης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

 
AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)